Andrzej Duda lengyel s Gitanas Nauseda litvn elnk pnteken megtekintette az orszgaik kzs hatrn tartott kzs hadgyakorlatot.
Duda gy fogalmazott, hogy "egy lehetsges agresszornak ltnia kell kszltsgnket". "Van egy potencilis fenyegets, amely miatt ezt a hadgyakorlatot tartjuk" - tette hozz.
A kt vezet a Brave Griffin 24/II fednev Suwalki-folyos mentn tartott egyhetes manver zrnapjn tallkozott. Az emltett trsg a NATO szempontjbl stratgiai jelentsggel br, hiszen sszekti Lengyelorszgot s - Litvnin keresztl - a szintn NATO-hoz tartoz hrom balti llamot. Egyttal elvlasztja egymstl a kalinyingrdi orosz exklvt s az Oroszorszggal szvetsges Fehroroszorszgot.
A mostani manveren 1500 litvn katona mellett Lengyelorszg 15. gpestett dandrjnak mintegy 200 tagja, valamint amerikai s portugl katonai szemlyzet is rszt vesz.
Duda elmondta, hogy a hadgyakorlat clja a 15. gpestett dandr, valamint a haditechnikai eszkzk tirnytsnak gyakorlsa volt a szomszdos llam terletre.
Nauseda a tallkozn arrl beszlt, hogy Varsnak s Vilniusnak magasabb vdelmi kiadsokra kell sztnznie NATO partnereit.
"Egytt kell fradoznunk azrt, hogy meggyzzk NATO-partnereinket a vdelmi kiadsok nvelsrl" - tette hozz a litvn llamf a hivatali partnervel tartott kzs sajttjkoztatn.
Duda nemrg felvetette, hogy a NATO-nak kteleznie kellene tagjait arra, hogy vdelmi kiadsaikat a hazai ssztermkk (GDP) legalbb 3 szzalkra emeljk. Lengyelorszg jelenleg a GDP-je 4 szzalkt meghalad sszeget klt erre a clra. Nauseda hangslyozta: hazja szintn ezt a clt tzte ki maga el.
(MTI)