További oldalaink: profHOUSE.hu ingatlan  -   profJOB.hu álláskereső portál  -  sussunk-fozzunk.hu online szakácskönyv...   -  rpass.hu Kijelentkezve...
Kijelentkeztél a Hírsumma.info-ról Sajtóközlemények beküldéséhez jelentkezz be...

HÍRSUMMA.info

CHF : 399,64
EUR : 389,79
USD : 362,83
hirdetés




Itt vagyunk: Főoldal > Tudomány > Origo-tudomany > Ez az apró állat képes túlélni a piranhák harapásait

Ez az apró állat képes túlélni a piranhák harapásait

Origo.hu tudomány |
A pikkelyei egy komplett páncélhoz hasonlítanak.

print Nyomtatás
X
Ez az apró állat képes túlélni a piranhák harapásait - ORIGO

Ez az apró állat képes túlélni a piranhák harapásait

corydoras trilineatus
A háromsávos páncélosharcsa mindössze hat centiméteres, de félelmetes a páncélja
Vágólapra másolva!
A háromsávos páncélosharcsát értékes tulajdonsággal ajándékozta meg az evolúció: ez a kis hal védett a piranhák harapásaitól. Rendkívül erős pikkelyei új, az emberek által is könnyen felhasználható anyagokat inspirálhatnak.
Vágólapra másolva!

Kollagénből és ásványi anyagokból áll a „páncélja"

Egy kaliforniai biomechanikai laboratórium kutatói a közelmúltban megrendezték minden idők legesélytelenebbnek tűnő, édesvízi „ketrecmérkőzését". Az egyik képzeletbeli sarokban a vöröshasú piranha (Pygocentrus nattereri) volt, az Amazonas réme a maga borotvaéles fogaival. A másik oldalra a háromsávos páncélosharcsa (Corydoras trilineatus) került, egy körülbelül öt-hat centiméter hosszú, első ránézésre kábult és réveteg külsejűnek látszó harcsa.

A küzdelem során a „nehézsúlyú" piranha a sarokba szorította „pehelysúlyú" ellenfelét,

majd szélesre nyitotta a száját és harapott: egyszer, kétszer, tízszer. A kis harcsa ezután valahogy kiszabadította magát és kissé elmerülve, sértetlenül távozott.

Az Amazonasban élő vöröshasú pirája Forrás: Biosphoto/© Sylvain Cordier / Biosphoto - Droit géré - Oeuvre protégée par copyright - - - -/Sylvain Cordier

– mondta Misty Paig-Tran, a fullertoni Kaliforniai Állami Egyetem biológiai tudományok docense a National Geographic online portálnak. – A háromsávos páncélosharcsa igen gyorsan elúszott, mi pedig csak néztünk és azt kérdeztük tőle: „Mit csinálsz; tönkre akarod tenni a napomat?"

A tudósok ezután feltették a kérdést: hogyan képes egy ilyen kicsi hal ekkora bántalmazást túlélni? Az Acta Biomaterialia tudományos szaklapban megjelent, legújabb kutatások szerint a titok nyitját a „páncélja" jelenti:

kollagénből és ásványi anyagból készült, speciális pikkelyei áthatolhatatlan védelmet nyújtanak az állatnak.

A szakemberek most azt remélik, hogy az emberek is képesek lesznek leutánozni ezeket a pikkelyeket, hogy erősebb és könnyebb anyagokat, például testpáncélt készítsenek.

Mindig újabb és újabb napot képesek így túlélni

A háromsávos páncélosharcsa általában a vízfenék közelében úszik; békés természetű hal, más fajokkal is jól együtt tud élni. Napjait az Amazonas és mellékfolyói homokos partjai és sáros folyófeneke mentén éli, ahol fáradhatatlanul kutat a homokban három pár bajuszszálával a maradék után, amit a többi hal elpotyogtatott, miközben férgeket is keres.

A háromsávos páncélosharcsa (Corydoras trilineatus)egyfajta páncélozott harcsa, szupererős pikkelyekkel rendelkezik, amelyek lehetővé teszik, hogy túlélje a borotvafogú ragadozók támadásait Forrás: Pinterest

A háromsávos páncélosharcsa maximum hat centiméteresre nő meg: fejlődésének korai szakaszában a nagy ragadozók vadásznak rájuk,

köztük az óriásvidrák (Pteronura brasiliensis) és az amazonasi folyamidelfinek (Inia geoffrensis). Ám amikor a harcsák után érdeklődő piranhákról van szó, akkor a harci esély mérlege mégis az első ránézésre áldozatnak tűnő, kicsi hal felé billen.

A tudósok vizsgálataik során a háromsávos páncélosharcsákat és fogságban nevelt vöröshasú piranhákat engedtek össze.

Úgy gondolták, hogy a harc kimenetele abszolút kiszámítható és egyértelmű: az akvaristák gyakran rögzítik videofelvételeken a kedvelésből tartott piranhák összecsapásait más halakkal, és ezek általában a ragadozó „győzelmével" végződnek. Ám ezúttal a háromsávos páncélosharcsák tartották magukat.

A vöröshasú piranhák borotvaéles fogakkal rendelkeznek Forrás: Pinterest

– mutatott rá Andrew Lowe, a Chapman Egyetem kutatási asszisztense.

Néhányan a végsőkig kitartottak

A piranhák általában a háromsávos páncélosharcsa farkát támadták, és nagyon küzdöttek, hogy áttörjék a kis hal páncélját. A kísérlet során átlagosan nyolcszor kellett támadniuk, hogy a zsákmány farokpáncélján egy kis horpadás legyen látható.

A piranháknak még nehezebb volt áttörniük a harcsák hasi pikkelyeit,

ami csak az esetek 20 százalékában sikerült nekik, akkor is csak átlagosan tíz harapással. A piranhák közül hárman végül feladták a küzdelmet, miután a támadásaik sorra kudarcot vallottak, míg a másik hét piranha a végsőkig kitartott. Ám akkor sem tudták elpusztítani a harcsát, amikor annak már nem volt hová menekülnie.

A háromsávos páncélosharcsa mindössze hat centiméteres, de félelmetes a páncélja Forrás: Pinterest

– mutatott rá Misty Paig-Tran. – Csak épségben kell tartania valahogy a páncélját, amíg a piranha-k el nem engedik.

Hozzátette: ha végül a belső szerveik károsodása nélkül el tudnak menekülni, akkor csak „azért élhetnek tovább, hogy egy másik napon, egy másik piranhával kelljen megküzdeniük".

Nem utópia a háromsávos páncélosharcsa „másolása"

Ellentétben a szivárványhal-félékkel (Melanotaenia) vagy a sziámi harcoshalakkal (Bettasplendens), a háromsávos páncélosharcsa pikkelyei nem lekerekítettek. Inkább úgy néznek ki, mint egy legyezett kártyapakli, hosszúak és vékonyak, és két függőleges sorba rendeződnek, amelyek a test teljes hosszában futnak. Ráadásul miközben a legtöbb hal pikkelyeit odontoblasztok, a dentin képzéséért felelős, az emberi fogbélben is található sejtek alkotják,

a kis harcsa pikkelyei magából az oszteoblasztokból nőnek ki, amelyek a csontépítésért felelős sejtek.

Így lesznek ezek a pikkelyek ennyire kemények és erősek. Ám Lowe szerint valójában pont a hal páncéljának puha része az, amely olyan ellenállóvá teszi azt.

A CT-felvétel a vizsgálat piranhákról: jól látszik a fogak összekapcsolódása Forrás: University of Washington/George Washington University

– magyarázta Andrew Lowe.

Ahogy arra a kutató rámutatott, a kemény felületek, különösen a vékonyabbak, mint például a tükrök vagy a tányérok, hajlamosak a merevségre és az estleges repedezésekre stressz hatására.

A hal esetében míg a pikkely kemény ásványi rétege megnehezíti, hogy a piranha a fogaival átharapja azt, az alatta lévő puha réteg segít elnyelni a harapások erejét, így a „páncélzat" nem tud összeroppanni.

Marc Meyers, a San Diego-i Kaliforniai Egyetem anyagmérnöke nem vett részt a vizsgálatban, viszont nagyon érdekesnek tartja Lowe „ketrecmérkőzésének" eredményeit. Ahogy fogalmazott, ehhez hasonló „bőrpáncélok" sokszor kifejlődtek a természetben, ám a háromsávos páncélosharcsa nanostruktúrája különösen érdekesnek tűnik, amit mindenképpen további vizsgálatoknak kell alávetni.

Gyorsolvasása a cikknek

Az oldal további hírei...

Last ten...
Origo.hu tudomány

Pontatlanok a tengerszint-emelkedésre vonatkozó jelenlegi prognózisok
HUN-REN: új kutatási eredmények segíthetik a globális tengerszint-emelkedés ...

Világrekord született a fúziós energia kutatásában
Megdöntötte az egy plazmakisülésben megtermelt fúziós energia világrekordját a JET ...

Döbbenetes: elveszett emberi civilizációt találtak Amerikában
A tudósok csak hajóroncsokat kerestek, sokkal többet ...

Ezzel a végzettséggel gyors és nemzetközi karriert lehet befutni
Pár év alatt akár egymilliós fizetés is ...

Így csúszott ki eddig a kezünk közül a kórházi kórokozó
Jobbára ártalmatlan baktérium, de kórházi környezetben óriási bajokat tud ...

Új álskorpió-fajt fedeztek fel Magyarországon
A több mint 83 millió éves példány egy Ajka környéki borostyánzárványból került ...

Négy hét alkohol nélkül - ilyen hatása van
A száraz január folyamán szebb lett a bőr, javult a májműködés, csökkent a ...

A nap, amikor Japán hadüzenet nélkül támadta meg az Orosz Birodalmat
Százhúsz éve kezdődött az orosz-japán ...


÷A legfrissebb hírek a főoldalon: kattints ide!

÷További mai Tudománnyal foglalkozó hírek...

÷Még több Origo.hu tudomány...

hozzászólás

a Ez az apró állat képes túlélni a piranhák harapásait című hírek részlethez

HÍRSUMMA

1 


A hírekhez való hozzászóláshoz regisztráció szükséges! Regisztráció vagy Belépés
A regisztráció mindössze 1 perc. Cserébe saját profilod lesz, képet tölthetsz fel, és bármihez hozzászólhatsz!






További oldalaink: profHOUSE.hu ¤ profJOB.hu ¤ Süssünk-főzzünk.hu ¤ rPass.hu
©2007-2024(2010) HÍRSUMMA.info | Időjárás | Ipresszum | Adatvédelmi nyilatkozat | Honlaptérkép | Fórum | Sajtóközlemények beküldése
© designer & create by MAdMA