További oldalaink: profHOUSE.hu ingatlan  -   profJOB.hu álláskereső portál  -  sussunk-fozzunk.hu online szakácskönyv...   -  rpass.hu Kijelentkezve...
Kijelentkeztél a Hírsumma.info-ról Sajtóközlemények beküldéséhez jelentkezz be...

HÍRSUMMA.info

CHF : 399,64
EUR : 389,79
USD : 362,83
hirdetés




Itt vagyunk: Főoldal > Sport > Origo-sport > Ilyen nehéz dolga még soha nem volt Dárdai Pálnak

Ilyen nehéz dolga még soha nem volt Dárdai Pálnak

Origo.hu sport |
Még a magyar válogatottnál sem. A teljesen szétesett Hertha kispadján kell csodát tennie.

print Nyomtatás
X
Ilyen nehéz dolga még soha nem volt Dárdai Pálnak - ORIGO

Ilyen nehéz dolga még soha nem volt Dárdai Pálnak

RB Leipzig - Hertha BSC Sports soccer Bundesliga RBL Grass ball sport Red Bull Arena GESTURES Facial expression
30 March 2019, Saxony, Leipzig: Soccer: Bundesliga, 27th matchday, RB Leipzig - Hertha BSC in the Red Bull Arena Leipzig. Berlin coach Pál Dárdai is waiting for the TV interview before the match. Photo: Jan Woitas/dpa-Zentralbild/dpa - IMPORTANT NOTE: In accordance with the requirements of the DFL Deutsche Fußball Liga or the DFB Deutscher Fußball-Bund, it is prohibited to use or have used photographs taken in the stadium and/or the match in the form of sequence images and/or video-like photo sequences.
Vágólapra másolva!
A Bundesliga 2020-21-es szezonjának félidejében rúgta ki a Hertha BSC az edzőjét és a sportigazgatóját. A kettős kirúgás teljesen szokatlan húzás, de annyi eszük volt a berlinieknek, hogy egy olyan edzőt ültessenek a padra, aki a klub legendája és aki az elmúlt évtized legsikeresebb Hertha-edzője. Dárdai Pált.

Berlinben a hétvégén a Brementől hazai pályán elszenvedett 4-1-es vereség után menesztették az edzőt, Bruno Labbadiát.

Ám ami ennél is furcsább: távozásra kényszerül az őt Berlinbe szerződtető sportigazgató, Michael Preetz is.

Tulajdonképpen ez a kettős kirúgás teljesen logikus dolog, bár nagyon szokatlan. Még Németországban is.

Ami érthetetlen: a világ egyik gazdasági nagyhatalmának fővárosa miért nem képes egy ütőképes csapatot összehozni? Melyik csapat kedvéért nyílnának ki a gazdag szponzorok pénztárcái, ha nem egy berliniért?

A Hertha soha nem tudott meghatározó csapat lenni Németországban.

1930-ban és 1931-ben volt bajnok, vagyis utolsó komoly sikerének már 90 éve. És az persze mindenki előtt egyértelmű, hogy akkor még mennyire más volt a világ futballja. A Bundesliga 1963-as megalakítása óta a legjobb teljesítménye egy második hely, ez is csak egyszer jött össze 57 év alatt. Ezenkívül volt még négyszer harmadik, de háromszor utolsó. 20 szezont töltött távol az elsőosztálytól.

Akadt olyan év, amikor Európa egyetlen fővárosa Berlin volt, amely nem rendelkezett elsőosztályú focicsapattal.

Azóta sincs olyan főváros, amelynek legjobb csapata olyan tartósan távol lenne hazája bajnokságában az élmezőnytől, mint Berlin. És az idei évre már azt is elérte a Hertha, hogy városa másik csapata, az Union jobban teljesít nála, sőt, valószínűleg a bajnokság végén is előtte lesz. De legalább maradjon bent a Hertha – sóhajthatnak szurkolói. A 18 mérkőzésen megszerezhető 54 pontból csak 17-et gyűjtött össze. Ezzel lehetne kiesőhelyen, ha nem teljesítene idén egészen botrányosan rosszul a Schalke és a Mainz. Az utóbbi viszont olyan bravúrokra képes, mint a Leipzig legyőzése, pontszerzés Dortmundban és egy félidő alatt 5 ziccerből két gól szerzése Münchenben.

Vagyis a Herthának nehéz tavasza lesz, ha így folytatja.

Ami biztos, hogy nem azokkal folytatja, akikkel idáig jutott. Bruno Labbadia edző helyét Dárdai Pál foglalja el. Igazából az is érthetetlen volt, hogy miért tartott eddig a bizalom Labbadiával szemben. Sőt, ugyan kínos ezt innen Magyarországról kijelenteni, de az sem igazán érthető, hogy Labbadia egyáltalán miért kezdhette el a szezont. Mert már az induláskor biztos volt, hogy nem fogja végigcsinálni a bajnokságot.

Egyszerűen érthetetlen, de Labbadia márciusi-áprilisi-májusi edző, aki egy nehéz helyzetben lévő (de más által felkészített) csapattal csodát tud tenni, de aztán megáll a tudománya.

Nehéz helyzetben állította talpra a Stuttgartot, a Hamburgot, a Wolfsburgot és tavaly a Herthát is. Majd amikor ő csinálta végig a felkészülést, akkor néhány forduló után megváltak tőle Stuttgartban és Hamburgban is. Rá mindig lehet fogadni, mint adott évben az elsőként elbocsátott edzőre. Idén kicsit tovább tartott a türelem vele szemben. Labbadia valamit nagyon tud, és valamit nagyon nem.

Michael Preetz 2009 óta töltötte be a sportigazgatói posztot. Vagyis, ő az az ember, aki a játékoskeretért és a szakmai stábért is felelős. A vezetői szerepvállalása előtti 10 évben a Hertha csak egyszer végzett a tabella második felében.

Amióta ő irányít csak kétszer jutott a tabella első felébe.

És kétszer esett ki a Bundesliga1-ből. A dörzsölt, ravasz Dieter Hoeness helyét vette át, és nyugodtan ki lehet jelenteni, „könnyűnek találtatott". Finoman szólva sem egy sikertörténet Preetz munkássága a vezetői székben. Rossz játékosok sokasága, nem megfelelő edzők, érthetetlen döntések. Játékosként a Hertha legendája, a mai napig ő szerezte a legtöbb elsőosztályú gólt a csapat mezében, 84-et. Ám más gólokat lőni és más remek költségvetést összehozni és abból megfelelő csapatot építeni.

Pedig idén már a rendelkezésre álló pénzzel sem volt gond. Jelenleg a Bundesligában a hatodik legértékesebb játékosállománnyal rendelkezik a Hertha.

Csak a négy Bajnokok Ligája nyolcaddöntős és a Leverkusen előzi meg ezen a téren.

A tabellán meg ezeken kívül előtte van a Wolfsburg, a Frankfurt, a Freiburg, a Stuttgart, az Augsburg, a Bremen, az Union és a 3400 lakosú falucska csapata, a Hoffenheim. A Berlin keleti felében lévő kiscsapat, az Union kerete negyedannyit ér, mint az övé. Ezzel kiesőjelöltté válni egy picit Preetz bűne, és nagyon Labbadiáé.

Az utóbbi a közepesnél egy kicsit jobb csatár volt, még a német válogatottban is szerepelt kétszer. Ám fel tud idézni valaki tőle egy emlékezetes momentumot? Vagy edzőként valamilyen nagy húzást? Remek tűzoltó, vagyis a munka pszichológiai részét tökéletesen elvégzi a bajnokság hajrájában, de a szakmai felkészítés már nem annyira erőssége.

A Hertha idei meccsei közül elég csak a Mainz ellenit felidézni. A fővárosi csapat egy labdát rúgott a nála kevesebb pontot gyűjtő csapat kapujára.

Nincs stílusa, nincs elképzelése ennek a Herthának, bár ezekkel a játékosokkal bent lehet maradni.

A legfontosabb lépést megtette ebben az irányban: megvált a Preetz-Labbadia duótól. Előbbi utódja azonnal kiderült: Arne Friedrich. Humorosan lehetne mondani, hogy azért a legjobb választás, mert a csapat egykori hátvédje annyira vallásos, hogy néha még a meccsei előtt is meglátogatta a stadion melletti kis kápolnát. És most a Herthánál minden segítségre szükség lehet. Bár az imádság mellett leginkább egy jó edző kell a folytatásban.

Olyan, mint a hétfőn kinevezett Dárdai Pál.

A 82-szeres német válogatott Arne Friedrich 8 éven keresztül játszott egy csapatban Dárdai Pállal, és tudja, hogy nem csak a pályán lehetett rá számítani, hanem azon kívül is. Dárdai négy és fél évig volt a Hertha vezetőedzője, az ő idején a jelenleginél gyengébb játékosállománnyal sem érintette meg komolyan a csapatot a kiesés veszélye.

Nem lehet kérdés, hogy a legjobb választás volt Dárdai Pál Berlinben. Bár a magyar edzőnek irgalmatlanul nehéz dolga lesz.

Gyorsolvasása a cikknek

Az oldal további hírei...

Last ten...
Origo.hu sport

Fucsovics Márton nem állt ki a meccsére, közleményt adott ki
Ő az olaszországi tenisztorna negyeddöntőjétől lépett vissza, Madridban pedig két sztárjátékos búcsúzott idő ...

Hajdú B. István megszólalt a betegségével kapcsolatban
A kommentátor majdnem két hónap után tért ...

Vicc, amit a büntetőpontokkal művelnek, dühöngenek a Forma-1-es pilóták
Van olyan pilóta, akinek már a versenyzői engedélye is veszélyben van a büntetések ...

"Fradi volt, Fradi lesz, míg a Földön ember lesz" - 125 éves a Ferencváros
A zöld-fehérek legendás sportolói és a jelenlegi klasszisok közül is rengetegen megjelentek a nagyszabású évfordulós ...

Visszavonul a magyar női kosárlabdázás elmúlt húsz évének legjobb játékosa
Fegyverneky Zsófia, a Sopron Basket csapatkapitánya a mostani szezon végén ...

Mindenki a kapitányt kereste a hokiválogatott első edzésén a botrány után
A Romániától elszenvedett vereség után a csapat játékosa, Galló Vilmos bohócnak nevezte Don MacAdam szövetségi ...

A sportvilág álompárja is ott lesz a Miami Nagydíjon
Ha Max Verstappen nem vigyáz, ellopják előle a show-t a floridai ...

600 sört vesz a szurkolóknak a kiesés után a svéd kapus
Viktor Johansson megmutatja, hogy kell klublegendává válni egy angol ...


÷A legfrissebb hírek a főoldalon: kattints ide!

÷További mai Sport hírek...

÷Még több Origo.hu sport...

hozzászólás

a Ilyen nehéz dolga még soha nem volt Dárdai Pálnak című hírek részlethez

HÍRSUMMA

1 


A hírekhez való hozzászóláshoz regisztráció szükséges! Regisztráció vagy Belépés
A regisztráció mindössze 1 perc. Cserébe saját profilod lesz, képet tölthetsz fel, és bármihez hozzászólhatsz!






További oldalaink: profHOUSE.hu ¤ profJOB.hu ¤ Süssünk-főzzünk.hu ¤ rPass.hu
©2007-2024(2010) HÍRSUMMA.info | Időjárás | Ipresszum | Adatvédelmi nyilatkozat | Honlaptérkép | Fórum | Sajtóközlemények beküldése
© designer & create by MAdMA