További oldalaink: profHOUSE.hu ingatlan  -   profJOB.hu álláskereső portál  -  sussunk-fozzunk.hu online szakácskönyv...   -  rpass.hu Kijelentkezve...
Kijelentkeztél a Hírsumma.info-ról Sajtóközlemények beküldéséhez jelentkezz be...

HÍRSUMMA.info

CHF : 393,69
EUR : 386,16
USD : 355,15
hirdetés




Itt vagyunk: Főoldal > Kultúra > Index-kultura > Az egész világot leiskolázták a magyarok Velencében

Az egész világot leiskolázták a magyarok Velencében

Index.hu Kultúra |
A megnyitó előtt jártuk be a világ egyik leghíresebb művészeti fesztiválját.

print Nyomtatás
X
Index - Kultúr - Az egész világot leiskolázták a magyarok Velencében

Az egész világot leiskolázták a magyarok Velencében

IMG 0516
2024.04.19. 10:15 Módosítva: 2024.04.19. 11:10
Nemes Márton Techno Zen című kiállításával képviseli hazánkat a 60. Velencei Képzőművészeti Biennálén. A Magyar Pavilon multimédiás alkotása valódi összművészeti, minden érzékre ható élmény, az anyag ráadásul több szempontból is kiemelkedik a nemzetközi mezőnyből. Az Index a hivatalos megnyitó előtti sajtónapon, 2024. április 17-én járta be a művészeti fesztivált, a magyar projektről pedig Kopeczky Róna kurátort kérdezte.

Különös kontraszt tárul a látogatók szeme elé a Magyar Pavilon felé sétálva: a hagyományos elemekkel díszített épület hatalmas üvegajtaján át egy másik világ sejlik fel. Ultramodern, világos, tágas, vibráló, mégis letisztult energiákat sugall – ez a technószubkultúra inspirálta érzéki orgiaszerű elképzelés, vagyis a Techno Zen, Nemes Márton velencei projektje.

Már jó néhány pavilonlátogatással a hátunk mögött érkezünk a Ludwig Múzeum által összerakott kiállításra. Futó pillantást vetünk a dizájnra, és máris elkönyveljük, hogy bizony könnyedén ott van az élmezőnyben, a képzeletbeli dobogó valamely fokán, vagy legalábbis annak környékén. És bár ránézésre tetszik, tartalmát és értékét a külalakon kívül egyelőre nem tudjuk megítélni. Ahhoz előbb el kell merülnünk a térben.

Tökéletes felépítés

A kiállítást az óramutató járásával megegyező irányban kezdjük, a koncepció igényli a tudatos haladást. Az okosan megkomponált felépítés valósággal téridőbeli utazásra invitál minket. Ahogy belépünk az első részlegbe, alacsony szín- és hangfrekvenciák hatnak ránk, majd a középfrekvenciák pulzálnak a falakból, végül a magas frekvenciák rezonálását érezzük a testünkön.

A színek keveredése szinte elvakít, a napsütés erőteljesen verődik vissza az üvegről, a fehér falak elmélyítik a rikító árnyalatokat: nem káprázik a szemünk, ez a valóság. Az élmény közben megtudjuk, hogy

Nemes Márton munkásságára nagy hatást gyakorolnak a technószubkultúrák, így a képmező szétrobbantása, majd újrarendezése jellegzetes, pszichedelikus karaktert kölcsönöz absztrakt tartományokban kiterjedő és napjaink szórakozóhelyeinek képi és fényhangulatait is felidéző festményeinek.

A projekt a tér közepén állva, a kör alakú szobor mellett, a szabad ég alatt éri el zenitjét. Itt fonódnak össze a hangok és a látványvilág is: az origóból szemlélve minden stáció egyforma távolságra kerül a nézőtől, valósággal sokkolva a befogadó érzékszerveit.

A szobron ráadásul két rokonszín, a lila és a rózsaszín is megjelenik. Ez a két árnyalat az elemet körülölelő térben sehol nem található, sőt a természetes fényspektrumon sincs rajta. 

„Ha te érzékeled ezeket a színeket, az csak azért van, mert az agyad keveri ki őket. Itt azonban megjelennek, szóval ez az elem agytorna meg intellektuális pozíció is” – mutat a szobor irányába Kopeczky Róna. 

Az installációkban létrejövő hipnotikus térdinamika a nyers állapotból fluid, szédítő, fluoreszcens színmezőbe helyez.

A ventilátorok mozgatják a levegőt, a pavilon sötétedéskor szinte izzik, a kiállításra egy szikár, konceptuális tartalmat nem lehet felhúzni, mert ledobná magáról. A LED-ek, vetítések, DMX-lámpák színpadias, mégis ipari eszközhasználatot mutatnak, de van lézervágott acél, autófesték, fénytartó sín és óriási fényfal is. Ezek az elemek rendkívül szokatlan kombinációt eredményeznek

– fogalmaz a kurátor.

Valódi csapatmunka 

Kopeczky Róna szerint a kiállítás másik bravúrja a központi elem mellett a kilencven darab zománcból összeállított fal, amely a bonyhádi zománcgyárban készült. Bonyhád fontos hely a magyar képzőművészet életében, hiszen már a kilencvenes években elindult az ottani művésztelep, ami Nemes Márton munkásságára is inspirálóan hatott.

A festőművész kolorista alkotásaihoz a zenei ambientet Hencz Péter komponálta, míg a Kiégő Izzók fénystúdió programozta a fénykörnyezetet minden egyes műhöz.

Az absztrakt, geometrikus és a konstruktivista elemek egymással való incselkedése érzéki főhajtás a magyar festőművészetben kiemelt szerepet játszó Iparterv-generáció (Bak Imre, Hencze Tamás és Keserü Ilona) előtt. Nemes Márton tehát nemcsak alkot, de emlékezik is: 

generációk érnek össze modern köntösbe burkolva.

Hogyan is jellemezhetnénk egyetlen mondatban a Magyar Pavilon anyagát? A kurátor szavaival élve valahogy úgy, hogy a valósággal dacoló lázadást egy transzcendens élmény váltja fel, a technó vibrálása pedig zen rezonanciává lényegül át. Ez Nemes Márton Techno Zenje, a 60. Velencei Képzőművészeti Biennálé magyar projektje.

(Borítókép: Gáll Anna / Index)



Gyorsolvasása a cikknek

Az oldal további hírei...

Last ten...
Index.hu Kultúra

Csábító pszichopataként tért vissza a Mad Men egykori gyereksztárja
Kiernan Shipka soha nem volt ennyire bevállalós még, mint ebben az új ...

Sia továbbra is bujkál
Önsegítő tanfolyam a ...

Sok röhögés, alapvetően édes íz némi savanykás zamattal
Stahl Judit Flódnit álmodott a Gourmet ...

Felfedte titkait Kosztolányi és Csáth Géza mesevilága
Megérkezett Szabadkára a nagybányai festők műveinek csodás ...

Krumplit húzott az ujjára, és kalapáccsal rávágott, hogy eltörjön
Minden ujját eltörte, csak hogy ne kelljen edzésre ...

Már magyar dráma is született az ukrajnai háborúról
A helyszín Kárpátalja, szereplője egy magyar ...


÷A legfrissebb hírek a főoldalon: kattints ide!

÷További mai Kultúrával kapcsolatos hírek...

÷Még több Index.hu Kultúra...

hozzászólás

a Az egész világot leiskolázták a magyarok Velencében című hírek részlethez

HÍRSUMMA

1 


A hírekhez való hozzászóláshoz regisztráció szükséges! Regisztráció vagy Belépés
A regisztráció mindössze 1 perc. Cserébe saját profilod lesz, képet tölthetsz fel, és bármihez hozzászólhatsz!






További oldalaink: profHOUSE.hu ¤ profJOB.hu ¤ Süssünk-főzzünk.hu ¤ rPass.hu
©2007-2024(2010) HÍRSUMMA.info | Időjárás | Ipresszum | Adatvédelmi nyilatkozat | Honlaptérkép | Fórum | Sajtóközlemények beküldése
© designer & create by MAdMA