További oldalaink: profHOUSE.hu ingatlan  -   profJOB.hu álláskereső portál  -  sussunk-fozzunk.hu online szakácskönyv...   -  rpass.hu Kijelentkezve...
Kijelentkeztél a Hírsumma.info-ról Sajtóközlemények beküldéséhez jelentkezz be...

HÍRSUMMA.info

CHF : 393,49
EUR : 387,87
USD : 357,68
hirdetés




Itt vagyunk: Főoldal > Kultúra > Prae > Tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap Hajao Mijazaki animációs filmstúdiója

Tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap Hajao Mijazaki animációs filmstúdiója

Prae.hu |


print Nyomtatás
X
Tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap Hajao Mijazaki animációs filmstúdiója / PRAE.HU - a művészeti portál

film

2024. 04. 18.
Tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap Hajao Mijazaki animációs filmstúdiója
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
Tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap Hajao Mijazaki animációs filmstúdiója Tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap az Oscar-díjas japán animációs filmrendező, forgatókönyvíró Hajao Mijazaki által alapított Ghibli amimációs filmstúdió a 77. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon májusban - jelentették be szerdán a szervezők.

A japán rendező az 1979-ben bemutatott Cagliostro vára című egészestés animációs filmmel debütált rendezőként. 1985-ben alapította meg Tokióban a híressé vált animációs műhelyét, a Ghibli Stúdiót. Ismert munkái közé tartozik a Nauszika - A szél harcosai, a Laputa - Az égi palota, A vadon hercegnője és a Ponyo a tengerparti sziklán. Legtöbb filmjét saját bevallása szerint gyerekeknek szánta, ugyanakkor szinte minden filmje a felnőttek számára is nagyon fontos üzeneteket, utalásokat tartalmaz.

A cannes-i fesztivál úgy döntött, hogy most először kollektívan ítéli oda az Arany Pálmát a stúdiónak, amelyet a nyilvános szerepléstől tartózkodó Hajao Mijazai közösen alapított a 2018-ban elhunyt rendezőtársával, Takhata Iszaóval és a producer Szuzuki Tosióval, aki a Ghibli elnöke.

"Mint minden moziikon, (a filmek szereplői) benépesítik képzeletünket színes, gazdag világokkal és érzékeny, elkötelezett történetekkel. A Ghiblivel a japán animáció a mozifilmek egyik nagy kalandját jelenti, a hagyomány és modernitás között" - fogalmaztak közleményükben Iris Knobloch és Thierry Frémaux, a cannes-i fesztivál vezetői.

A cannes-i fesztivál idén egy másik tiszteletbeli Arany Pálmát is adományoz a populáris kultúra egyik másik alakjának: a május 25-i záróünnepségen George Lucast, a Csillagok háborúja-sorozat rendezőjét tüntetik ki.

A 77. cannes-i fesztivált május 14. és 25. között rendezik meg, a seregszemle Quentin Dupieux francia rendező Le deuxieme acte (A második felvonás) című vígjátékának versenyen kívüli díszbemutatójával nyílik meg, a hivatalos versenyprogram nemzetközi zsűrijének elnöke Greta Gerwig, a Barbie című film rendezője, a nyitó- és a záróünnepség háziasszonya pedig Camille Cottin francia színésznő lesz.
 

Kép forrása: a cannes-i fesztivál weboldala

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A 14. Frankofón Filmnapokról
Jonathan Glazer: Érdekvédelmi terület
Beszélgetés Hevér Dániel rendezővel és Kertész Zsanett forgatókönyvíróval a Valami madarak című filmjükről

Más művészeti ágakról

avagy A spacio-temporalitás liminalitásának reprezentációja David Greig Prudenciájának Kovács D. Dániel által teremtett színpadi víziójában...
Átadták az Év Gyerekkönyve Díjakat
Kovács Dominik és Kovács Viktor Lesz majd minden című regényéről


bezár
Regisztráció


Gyorsolvasása a cikknek

÷A legfrissebb hírek a főoldalon: kattints ide!

÷További mai Kultúrával kapcsolatos hírek...

÷Még több Prae.hu...

hozzászólás

a Tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap Hajao Mijazaki animációs filmstúdiója című hírek részlethez

HÍRSUMMA

1 


A hírekhez való hozzászóláshoz regisztráció szükséges! Regisztráció vagy Belépés
A regisztráció mindössze 1 perc. Cserébe saját profilod lesz, képet tölthetsz fel, és bármihez hozzászólhatsz!






További oldalaink: profHOUSE.hu ¤ profJOB.hu ¤ Süssünk-főzzünk.hu ¤ rPass.hu
©2007-2024(2010) HÍRSUMMA.info | Időjárás | Ipresszum | Adatvédelmi nyilatkozat | Honlaptérkép | Fórum | Sajtóközlemények beküldése
© designer & create by MAdMA