További oldalaink: profHOUSE.hu ingatlan  -   profJOB.hu álláskereső portál  -  sussunk-fozzunk.hu online szakácskönyv...   -  rpass.hu Kijelentkezve...
Kijelentkeztél a Hírsumma.info-ról Sajtóközlemények beküldéséhez jelentkezz be...

HÍRSUMMA.info

CHF : 393,69
EUR : 386,16
USD : 355,15
hirdetés




Itt vagyunk: Főoldal > Kultúra > Index-kultura > A szülők sodorják veszélybe saját gyerekeiket

A szülők sodorják veszélybe saját gyerekeiket

Index.hu Kultúra |
Amit most tesznek, annak örökre nyoma marad.

print Nyomtatás
X
Index - Kultúr - A szülők sodorják veszélybe saját gyerekeiket

A szülők sodorják veszélybe saját gyerekeiket

GettyImages-1973534066
2024.04.16. 11:25
Egészen újfajta veszély leselkedik a gyerekekre az interneten, ráadásul a szülők is részt vesznek benne. Olyan videók terjednek a közösségi hálókon, amelyek sokaknál kiverik a biztosítékot. A gyerek influenszerek piaca akkorára nőtt, hogy külön alkalmazást hoztak létre a számukra: ez a Zigazoo.

Azok a gyerekek, akik 2010 és 2024 között születtek, az alfa generáció tagjainak számítanak. Jelen pillanatban a legidősebb is csupán 14 éves. Az online térben szinte már mindenki jelen van valamilyen módon, életkortól függetlenül, ezek a fiatalok pedig már gyűjtik is a követőket szüleik fiókjain keresztül. 

Az NBC News egy 7 éves ikerpárról, Koti és Haven Garzáról ír, akik kozmetikumokat népszerűsítenek és öltözködési tanácsokat osztogatnak 4,8 millió (!) követőnek a TikTokon. 

Készülődj velem a vacsorához!

– mondja Haven a hiányzó tejfogaival, majd elkezd bőrápolási termékeket reklámozni. Ezt a videót 2,6 millióan látták, de a többi is minimum 100 ezres nézettségű, és rengeteg eléri a több millió megtekintést. 

A „Garza Crew” 2020-ban robbant be a TikTokon, az anya, Adrea Garza egy aktuális trendhez használta fel az egyik, akkor még babakorú kislányát. A videó azonnal elérte a 100 ezres megtekintést, és a lányok már úton is voltak az internetes hírnév felé. 

Koti és Haven már az alfa generációs influenszerek közé tartozik. A gyerek influenszerek piaca akkorára nőtt, hogy külön alkalmazást hoztak létre a számukra. A Zigazoo a világ legnagyobb, gyerekeknek szóló közösségimédia-felülete, amelyen több mint 700 „gyerektehetség” van jelen. Az oldalon mindenféle „kihívást” teljesítenek és készítenek, amelyekben más gyerekek is részt vehetnek. 

A Zigazoonak 8 millió felhasználója van, a tartalmak jóváhagyását moderátorok végzik, és olyan márkákkal működnek együtt, mint az NBA vagy az iHeartMedia.

Az internet nem felejt

Sikerélmény ez a gyerekeknek, vagy a szülők csak kihasználják őket? Az alfa generációs influenszerek főszereplésével készülő videók gyakran a családok fő vagy akár egyetlen bevételi forrása. De ami egyszer felkerült az internetre, az ott is marad, és nem biztos, hogy ezek a gyerekek felnőve örülni fognak annak, hogy milliók nézték végig, ahogy a cégek és a szüleik kihasználták őket, miközben semmit sem tudnak még az üzleti világról. Adrea Garza azt mondta a tevékenységét kritizáló kommentelőknek, hogy ha a gyerekek nem akarnak többé szerepelni a közösségi média felületein, akkor nem is kell nekik. Csakhogy az internet nem felejt.

Régen is voltak gyereksztárok, gondoljunk csak a Reszkessetek, betörők!-kel világhírűvé vált Macaulay Culkinra, a magyar származású Drew Barrymore-ra vagy Lindsay Lohanre. A fiatalkorban szerzett hírnéven kívül viszont más is összeköti őket, mégpedig az, hogy egyikük sem úszta meg alkohol- és kábítószer-függőség nélkül. A hirtelen jött hírnév gyakran a már érett személyiségű és mentálisan erősebb felnőtteket is megviseli, nemhogy egy gyermeket.  

Magyarország is több gyereksztárt tudhatott magáénak. Utasi Árpi, a mesemondó fiú 14 évesen megnyerte a Csillag Születik 2007-es évadát, ám később otthagyta a rivaldafényt, és civil pályát választott. A tragikus sorsú Olvasztó Imre, aki az Indul a bakterház című film Regős Bendegúzaként lopta be magát egy ország szívébe, 13 éves volt a szerep megformálásakor. A hatalmas siker ellenére ő sem érezte jól magát a kamerák kereszttüzében, inkább békés családi életre vágyott. A tragédia akkor következett be, amikor második feleségével is megromlott a viszonya, és 2013-ban önkezével vetett véget az életének.

Sikerek és tragédiák

De vannak olyan gyereksztárjaink, akik a pályán maradtak a későbbiekben is. Szandi 12 éves sem volt, amikor megjelent az első lemeze, ami rögtön platinalemez lett. Sorra jöttek a sikerek, és máig láthatjuk őt a színpadon. Említhetjük Nikát is, aki szintén a gyerekkorától tevékenykedik énekesnőként, most pedig Majka mellett áll a deszkákon, és gyűjti be az ovációkat.    

Ami érdekes, hogy a sztárok sokszor rejtegetik a gyermekeiket, hogy csak akkor kerüljenek rivaldafénybe, ha szeretnének, míg a civilek, akik nem tudnak az ismertség „sötét oldaláról”, gond nélkül elviszik a gyermekeiket castingokra, vagy használják fel őket az interneten. A cégek sokszor szintén eszközként tekintenek a gyermekekre, legyen szó bármiről a játékkibontós videóktól a különböző reklámokig. 

A legfőbb különbség a korábban említett gyereksztárok és a mostani alfa generációs influenszerek között az, hogy míg az előbbiek művészeti tevékenységet végezve hozzáadtak valamit a világhoz, és ezáltal váltak híressé, addig a TikTokon és más platformokon szereplő gyerekek a kapitalizmus teljes gátlástalanságáról tanúskodnak.

(Borítókép:  Matt Cardy / Getty Images)

 



Gyorsolvasása a cikknek

Az oldal további hírei...

Last ten...
Index.hu Kultúra

Csábító pszichopataként tért vissza a Mad Men egykori gyereksztárja
Kiernan Shipka soha nem volt ennyire bevállalós még, mint ebben az új ...

Sia továbbra is bujkál
Önsegítő tanfolyam a ...

Sok röhögés, alapvetően édes íz némi savanykás zamattal
Stahl Judit Flódnit álmodott a Gourmet ...

Felfedte titkait Kosztolányi és Csáth Géza mesevilága
Megérkezett Szabadkára a nagybányai festők műveinek csodás ...

Krumplit húzott az ujjára, és kalapáccsal rávágott, hogy eltörjön
Minden ujját eltörte, csak hogy ne kelljen edzésre ...

Már magyar dráma is született az ukrajnai háborúról
A helyszín Kárpátalja, szereplője egy magyar ...


÷A legfrissebb hírek a főoldalon: kattints ide!

÷További mai Kultúrával kapcsolatos hírek...

÷Még több Index.hu Kultúra...

hozzászólás

a A szülők sodorják veszélybe saját gyerekeiket című hírek részlethez

HÍRSUMMA

1 


A hírekhez való hozzászóláshoz regisztráció szükséges! Regisztráció vagy Belépés
A regisztráció mindössze 1 perc. Cserébe saját profilod lesz, képet tölthetsz fel, és bármihez hozzászólhatsz!






További oldalaink: profHOUSE.hu ¤ profJOB.hu ¤ Süssünk-főzzünk.hu ¤ rPass.hu
©2007-2024(2010) HÍRSUMMA.info | Időjárás | Ipresszum | Adatvédelmi nyilatkozat | Honlaptérkép | Fórum | Sajtóközlemények beküldése
© designer & create by MAdMA