További oldalaink: profHOUSE.hu ingatlan  -   profJOB.hu álláskereső portál  -  sussunk-fozzunk.hu online szakácskönyv...   -  rpass.hu Kijelentkezve...
Kijelentkeztél a Hírsumma.info-ról Sajtóközlemények beküldéséhez jelentkezz be...

HÍRSUMMA.info

CHF : 393,69
EUR : 386,16
USD : 355,15
hirdetés




Itt vagyunk: Főoldal > Külföld > Index-kulfold > Írország történetének legsúlyosabb tűzvészében született ítélet

Írország történetének legsúlyosabb tűzvészében született ítélet

Index.hu külföld |
A tragédia bekövetkeztében számos tényező közrejátszott.

print Nyomtatás
X
Index - Külföld - Írország történetének legsúlyosabb tűzvészében született ítélet

Írország történetének legsúlyosabb tűzvészében született ítélet

2024.04.19. 14:49
Negyvenhárom évvel a katasztrófa után született ítélet a dublini Stardust nevű szórakozóhelyen történt tűzesetben. Az esküdtszék kimondta, hogy a 48 ember halálát okozó tűzvész egy törvénysértésből eredő gyilkosság volt. A családok évek óta küzdöttek azért, hogy ezt végre kimondja a bíróság. Az ügy az egész országot megmozgatta, még Simon Harris brit miniszterelnök is megszólalt az ügyben.

1981-ben történt Írország történetének egyik legsúlyosabb tűzvésze. A tűz az észak-dublini Artane Stardust nevű éjszakai szórakozóhelyén keletkezett, miközben nagyjából 800 ember ünnepelte a Valentin-napot. A katasztrófának 48 halálos áldozata és több mint 200 sérültje volt – írja a Sky News.

A vizsgálatokat 1982-ben öt nap után lezárták. Az okokat akkor egyáltalán nem vizsgálták ki, csupán a halálesetek egészségügyi okának rögzítésére korlátozódott az egész folyamat. Ennek következtében a nyomozás első szakaszában a tűzeset okát nem sikerült megállapítani, de a szándékos gyújtogatás is felmerült lehetséges okként. Ez rendkívül felháborította az áldozatok hozzátartozóit, ugyanis úgy érezték, hogy ezzel az áldozatokat hibáztatják. A családtagok azóta harcoltak azért, hogy fény derüljön az igazságra.

A harc nem volt hiábavaló, az ügyet újra kivizsgálták. A sikeres kampány után Myra Cullina halottkém is elismerését fejezte ki azoknak a családoknak, akik részt vettek az új nyomozás elrendelésében.

Elismerem, hogy ennek a 48 fiatalnak a halála folyamatos gyász forrása mindazoknak, akik szerették őket, és ez továbbra is életük meghatározó vesztesége marad

– mondta a halottkém.

Az ország főügyésze 2019-ben rendelt el újabb nyomozást a halálesetek ügyében, de csak 2023-ban kezdődött el a munka. A dublini kerületi halottkém bíróságának esküdtszéke csütörtökön többségi ítéletet hozott a városban kitört tűzvésszel kapcsolatban.

Ez volt az oka 

A hét nőből és öt férfiból álló esküdtszék 11 napos tanácskozás után csütörtökön hozta meg az ítéletet: a 48 ember halálát követelő tűzvészt olyan emberölésnek minősítette, amelynek egy törvénytelenség, jogsértés volt a kiváltó oka. Az áldozatok családtagjai közül néhányan felugrottak és tapsoltak az ítélet hallatán, míg mások könnyekig hatódva a helyükön maradtak. Voltak, akik megölelték egymást, amint elhangzott a „törvénytelen gyilkosság” kifejezés.

Az esküdtszék arra jutott, hogy

a tüzet egy, a fűtőrendszerben bekövetkező elektromos meghibásodás okozhatta.

Ezt a feltételezést korábban az ügy egyik tárgyalásán egy szakértő is megerősítette, aki részletesen elmondta, hogy a fűtőrendszer működtetésével kapcsolatban több probléma is volt, és ezek vezethettek a meghibásodáshoz.  

Az ítéletben hozzátették, hogy az ülőgarniturákban található hab, a mennyezet magassága, valamint a falon lévő szőnyegcsempék is hozzájárultak a tűz terjedéséhez. Továbbá számos egyéb tényező – a fekete színű füst miatti látáshiány, a füst és/vagy gázok mérgezősége, a tűz hője, a tűz terjedési sebessége, a személyzet felkészültségének hiánya és a vészvilágítási rendszer meghibásodása – volt, amely akadályozta az áldozatokat az épület elhagyásában. Tovább nehezítette a menekülést az is, hogy a bálterem kijáratait előzőleg bezárták és leláncolták, az ablakokon pedig rácsok voltak.

Erkölcsi jóvátétel a hozzátartozóknak 

A bíróság azt nem tudta megállapítani, hogy konkrétan mikor keletkezhetett a tűz, de azt igen, hogy a lángokat 1.20 és 1.40 között észlelték először az épületen kívül, a bálteremben pedig nagyjából 1.35 és 1.40 között vették észre.

Az ítélet után Maurice Frazer – akinek a nővére, Thelma meghalt a tűzben – arról beszélt, hogy

még évtizedekkel később is elviselhetetlen fájdalom a szülők, a testvérek és a dédelgetett barátok elvesztése.

Az ügyben megszólalt Simon Harris ír miniszterelnök is, aki a Stardust tragédiát az ír történelem egyik legsötétebb pillanatának minősítette: „Szívszorító tragédia az elveszett életek, az örökre megváltozott családok és az azt követő hosszú, elhúzódó igazságossági küzdelem miatt” – mondta.

A miniszterelnök megemlékezett azokról, akik életüket vesztették, és tisztelgett a családjuk előtt, amiért az igazságot és az igazságosságot követelték, hogy a jövőben ilyen katasztrófa soha többé ne fordulhasson elő.

Gyorsolvasása a cikknek

Az oldal további hírei...

Last ten...
Index.hu külföld

Törökországban nagyszabású terrorellenes műveletet hajtottak végre
A művelet eredményeként 239 embert vettek ...

Kocsis Máté jogszabályokkal fékezné meg a véres kommentszekciót
Állami beavatkozásról, és egy új törvényjavaslatról is beszélt a Fidesz parlamenti ...

Megfenyegették Robert Fico párttársát, lépett a rendőrség
Sorra érkeznek a politikusokat ért ...

Kormányellenes, Ukrajna-párti tüntetésen kapták lencsevégre Robert Fico támadóját
Az elkövetőt korábban oroszbarát szlovák paramilitáris szervezettel hozták ...

Ismét felszállás közben gyulladt ki egy Boeing
Az utasszállítón 468 ember ...

Reagált cikkünkre Azerbajdzsán budapesti nagykövete
Tahir Taghizade azeri nagykövet szerint a „Nyugat-Azerbajdzsán Közösség” tevékenységei nem minősülnek területi ...


÷A legfrissebb hírek a főoldalon: kattints ide!

÷További mai Külfölddel kapcsolatos hírek...

÷Még több Index.hu külföld...

Korábbi hírek Külföld témában...

Last ten...
hozzászólás

a Írország történetének legsúlyosabb tűzvészében született ítélet című hírek részlethez

HÍRSUMMA

1 


A hírekhez való hozzászóláshoz regisztráció szükséges! Regisztráció vagy Belépés
A regisztráció mindössze 1 perc. Cserébe saját profilod lesz, képet tölthetsz fel, és bármihez hozzászólhatsz!






További oldalaink: profHOUSE.hu ¤ profJOB.hu ¤ Süssünk-főzzünk.hu ¤ rPass.hu
©2007-2024(2010) HÍRSUMMA.info | Időjárás | Ipresszum | Adatvédelmi nyilatkozat | Honlaptérkép | Fórum | Sajtóközlemények beküldése
© designer & create by MAdMA