Mini-Dubaj célegyenesben: Semjén Zsolt benyújtotta a törvényjavaslatot

Bár az ellenzéki vezetésű Budapest ellenáll, a parlamenti képviselők hamarosan dönteni fognak az ügyben.

2024. március 29., 14:12

Szerző:

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes csütörtök este benyújtotta az Országgyűlés elé a rákosrendezői mini-Dubajról szóló törvénytervezetetírja a Népszava. Ez a „Magyarország Kormánya és az Egyesült Arab Emírségek Kormánya közötti gazdasági együttműködésről szóló megállapodás kihirdetéséről” nevet viseli. Ebben a felek többek közt kitérnek a rákosrendezői projekt részleteire. 

Ennek értelmében a megvalósításhoz szükséges ingatlanokat a kormány eladja azoknak, akiket az arab állam erre a célra kijelöl. Mindezt közbeszerzés és pályáztatás nélkül, összhangban a nemzeti jogszabályokkal. Emellett nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű lesz a beruházás, s a szükséges infrastrukturális fejlesztéseket a kabinet biztosítja legalább 800 millió euró (304 milliárd forint) értékben.

Mindez gyalogos és közúti felüljáró létesítését, valamint a vasúti pálya befedését jelenti olyan módon, hogy ott egy park legyen kialakítható. Emellett kivezetnék idáig a kisföldalattit, s amennyiben létrejön a repülőtéri gyorsvasút, akkor közvetlen kapcsolat létesül a légikikötő és Rákosrendező közt. Kitérnek arra is, hogy az első tranzakció esetében öt százalékos áfával értékesíti a szükséges területeket.

A projekt megvalósulása érdekében az Egyesült Arab Emírségek vállalja, hogy egy olyan, ötmilliárd eurós (1934,2 milliárd forint) beruházást hajtson végre a leendő fejlesztő, ami magában foglalja többek közt a rákosrendezői vasútállomás megépítését. Az itt épülő lakásokra szintén öt százalékos áfa lenne érvényes. Nem utolsó sorban azt is kikötik, hogy a két ország létrehoz egy olyan bizottságot, amely elősegíti a megvalósulást.

A vitatott mini-Dubaj projektet sok bírálat érte. Többek közt felrótták a szennyezést, valamint azt is, hogy az állam kiáruítja a vagyont. Továbbá olyan hírek is voltak, amely szerint Európa legmagasabb felhőkarcolóját is itt építené meg a kivitelező. A mini-Dubaj előkészítés zajlik, a terület kiürítése már meg is kezdődött, a MÁV zuglói szolgálati lakásaiban élőknek is menniük kell, mindössze 30 napot kaptak erre.

(Kiemelt képünk: a Rákosrendezői pályaudvar. Fotó: Göcző Nóra/168.hu)

 

Péntek éjszaka már nagyrészt derült vagy gyengén felhős idő várható, de a délkeleti határ közelében még ekkor is előfordulhatnak felhősebb körzetek.

Karsai Dániel levélben fordult Sulyok Tamás köztársasági elnökhöz, melyben azt kérte, az államfő tegyen nyilatkozatot arról, hogy kegyelemben részesíti azokat, akik segítenek a gyógyíthatatlan halálos betegségben szenvedők távozásában.