Csütörtöki időjárás: a Dunántúlon és az ország középső részén viharos szél várható

Országszerte szeles időjárás lesz csütörtökön, és leginkább a Dunántúlon és az ország középső részében lehet számítani viharos szélre – derül ki a HungaroMet Zrt. szerda délutáni videójából.

2024. március 27., 19:28

Szerző:

A csütörtöki időjárás–előrejelzés szerint a felhőzet fokozatosan felszakadozik, majd a délutáni órákban nyugat felől ismét felhősödés kezdődik, megint előfordulhatnak záporok. A hőmérséklet a délutáni órákban 15-21 fok között alakul. Országszerte erős széllökésekre kell készülni, de leginkább a Dunántúlon és a középső országrészben viharos, óránkénti 60 kilométeresnél is erősebb széllökésekre kell számítani.

Csütörtök este újabb hidegfront alakítja az időjárást, ami záporokat, zivatarokat okozhat 

Csütörtökön délelőtt legkésőbb az északkeleti tájakat is elhagyja a front felhő- és csapadékrendszere, mögötte kisüt a nap, majd délnyugat felől a déli óráktól újból felhőzet-növekedés kezdődik. Ezzel együtt növekszik a csapadékhajlam, napközben kevesebb, estétől már több helyen valószínű – nagyobb eséllyel az ország északi felén – zápor, sőt egy-egy zivatar sem kizárt. A délies szél gyakran lesz erős, holnap már több helyen viharos. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 5 és 12 fok között valószínű – írja a met.hu.

Pénteken a nap első felében még előfordulhat kevés csapadék, de a hosszú hétvégén napos idő várható időnként megerősödő széllökésekkel. Csapadékra nem kell készülni, és a hőmérséklet 20 fok felett alakul délutánonként.Éjjel esővel, záporokkal, néhol zivatarokkal hidegfront vonul át fölöttünk, majd a csapadékzóna csütörtök kora délelőtt kelet, északkelet felé távozik. A naposabb délelőttöt követően délután nyugat, délnyugat felől ismét több felhő érkezik fölénk, és elszórtan eső, zápor, néhol zivatar is kialakulhat. Országszerte erős, viharos lesz a délnyugati szél. A csúcshőmérséklet 15 és 21 fok között alakul – írja az Időkép.

Pénteken napos, gomolyos időre készülhetünk, délután délnyugat felől a fátyolfelhőzet is megnövekedhet. Számottevő csapadék napközben nem várható, legfeljebb északon alakulhat ki egy-egy gyenge zápor. Továbbra is többfelé erős, nyugaton, északnyugaton viharos déli, délnyugati szél fog fújni. Délután már 18-24 fokos maximumokra van kilátás.

Szombatra is túlnyomóan napos, száraz idő körvonalazódik, inkább csak fáytolfelhők lehetnek az égen. Élénk, nyugaton, északnyugaton erős délies szélre, délután már-már kora nyárias, 22 és 27 fok közötti hőmérsékletekre készülhetünk.

Húsvétvasárnap is marad a meleg, kora nyárias, ám többfelé szeles idő. Változóan felhős lesz az ég, az ország nagy részén több órára kisüt a nap, csapadék nem várható. A csúcshőmérséklet 21 és 27 fok között alakul, melegebb keleten lesz. Húsvéthétfőn is kitart még a meleg, kora nyári idő, ám délután nyugat felől záporokkal, zivatarokkal hidegfront érkezhet.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)

Péntek éjszaka már nagyrészt derült vagy gyengén felhős idő várható, de a délkeleti határ közelében még ekkor is előfordulhatnak felhősebb körzetek.

Karsai Dániel levélben fordult Sulyok Tamás köztársasági elnökhöz, melyben azt kérte, az államfő tegyen nyilatkozatot arról, hogy kegyelemben részesíti azokat, akik segítenek a gyógyíthatatlan halálos betegségben szenvedők távozásában.