További oldalaink: profHOUSE.hu ingatlan  -   profJOB.hu álláskereső portál  -  sussunk-fozzunk.hu online szakácskönyv...   -  rpass.hu Kijelentkezve...
Kijelentkeztél a Hírsumma.info-ról Sajtóközlemények beküldéséhez jelentkezz be...

HÍRSUMMA.info

CHF : 396,83
EUR : 387,78
USD : 359,69
hirdetés




Itt vagyunk: Főoldal > Autó-motor > Totalcar > A magyar vasútijárműgyártás legendái – az ICS villamos

A magyar vasútijárműgyártás legendái – az ICS villamos

Totalcar |
Sorozatunk utolsó részében a leghíresebb, mára legendássá vált, idén hatvanéves Ganz csuklós villamosról (ICS) emlékezünk meg.

print Nyomtatás
X
Totalcar - Magazin - A magyar vasútijárműgyártás legendái – az ICS villamos

A magyar vasútijárműgyártás legendái – az ICS villamos

2024.03.29. 15:52

Sorozatunk utolsó részében a leghíresebb, mára legendássá vált, idén hatvan éves Ganz csuklós villamosról (ICS) emlékezünk meg.

Az új típust már a járműipar készítette

Az ötvenes évek megszorító intézkedései, és a sikeres, de szükség szülte UV villamos sorozat után a hatvanas években a Fővárosi Villamosvasutak (FVV) elérkezettnek látta az időt a jóval korszerűbb járműépítési elvek bevezetéséhez. Első nekifutásban ennek eredménye lett a híres-hírhedt Bengáli becenevű, vagyis az FVV"házicsuklós" villamosa, amelyet a legjobb indulattal is csak lelkes próbálkozásnak lehet minősíteni, ugyanis a 20. század elejének technikai szintjén állt. Mindezt tetézte, hogy az elavult alvázának köszönhetően alaposan rombolta a pályát.

Bengálin egyetlen dolog volt korszerű: az egyterűség, amely az utasáramlást volt hivatott hatékonyabbá tenni. Persze a korszerűen áramló utasoknak nem volt nagy öröm egy zörgő, imbolygó, fűtetlen, magas padlószintű járművön utazni, és a személyzetnek (a vezető és az ülőkalauz) sem javultak jelentősen a munkakörülményei a korábbi típusokéhoz képest.

A "házicsuklós" Budapesten, abszolút sikertelennek bizonyult, bár az FVV Füzesi Árpád Villamos Főműhelyének vezetősége azt még elérte, hogy a korábban betervezett további UV villamosok helyett inkább a kétirányú, kétoldali ajtós Bengálik gyártásával foglalkozzon a cég, de az országnak volt egy jónevű, történelmi jelentőségű vasúti gépgyára: a Ganz-MÁVAG, amely már az UV 5. sorozatának gyártása közben elkezdte az utódtípust tervezni. Egyébként innen származik az új típusú villamos ipari csuklós (ICS) beceneve is, hiszen az új csuklóst már a magyar ipar gyártotta, amelynek a gyári jelölése előbb GCSM, majd ez a későbbiekben CSMG-re változott.

A vágy villamosa

Egy álomvillamos kezdett körvonalazódni a tervezőasztalokon, valamint a megrendelő FVV-nél is. Sajnos azonban ezeket a terveket több szempontból is nehéz volt a budapesti hálózat jellegzetességeivel, de főként a magyar gazdasági viszonyokkal közös nevezőre hozni. Példának okáért a MÁVAG egyoldali ajtós, egyirányú csuklós járművet szeretett volna összehozni. A végállomási megfordításhoz akkoriban még többnyire meg is voltak a hurokvágányok a hálózaton, de a megállókkal sok helyen már gond volt: a peronok hol a menetirány szerinti jobb, hol a bal oldalra voltak építve. Az FVV nem akarta bevállalni a hálózat átépítését, mert nem volt annyi pénze, a kétoldali ajtókkal viszont csökkent a leendő kocsik befogadóképessége, hiszen az ajtók helyet foglalnak el, úgy a műszaki berendezések, mint az ülések elől. De ez nem minden: az FVV az akkor (és azóta is) eléggé elterjedt monómotoros hajtást szerette volna az új villamosaiban látni, ezzel a technológiával azonban a Ganz-nak semmilyen tapasztalata sem volt.

További érdekesség, hogy az eredetileg egyirányú kocsit úgy álmodták meg a formatervezők, hogy az áramszedők a kocsi bal oldalán csatlakoztak volna a tetőhöz, így a jobb oldalon a villamosmegállókra képzelt perontetők benyúlhattak volna a jármű fölé. Az egyirányú kivitelből végül csak annyi maradt, hogy a homlokfalon a viszonylatjelzőt az ICS baloldalára tolták. Az elképzelések eredőjeként 1964-ben létrejött egy hattengelyes prototípus villamos, amelynek formatervezésében az a Lengyel István is részt vett, aki korábban, még főiskolai hallgatóként az FVV csuklósoknak is alakot adott.

A belső tér teljesen átjárható volt, nyitott vezetőállással és ülőkalauz-munkahelyekkel. A korabeli sajtó rajongott az ICS villamosért, hisz nekik egy esztétikus, gyors és korszerű járművet ígértek, amely olyan, később elfeledett - és évtizedekig hiányolt - képességekkel is rendelkezett, mint például az utastér fűtése. A prototípus homlokrésze, és az ajtók üvegezése kicsit különbözött attól, amit ma is láthatunk. Hiányzik a homlokfalon a lámpa fölötti szellőzőnyílás is, ezt a prototípus szellőztetésének hiányosságai miatt építették végül be a sorozatba.

Szupervillamos helyett kissé lebutított változatot kaptak a budapestiek

A 3730-as pályaszámot viselő prototípus ICS 1965 január 28-án fejezte be a kezdeti próbafutásokat, még hattengelyesként, majd az év folyamán egy középrésszel megtoldották a villamost, így alakult ki az ismert nyolctengelyes elrendezés, amely ugyanezen év december 30-án tette le hatósági vizsgáját. A második prototípus, a 3731-es is 1965-ben gördült ki a gyártócsarnokból, már eredetileg is nyolctengelyesként. A prototípusok számos dologban eltértek a később megszokott ICS-ktől. Az ajtók fölött iránytáblákat helyeztek el, amelyek befele szintén utastájékoztatási célokat szolgáltak. Az ajtók is másmilyenek voltak, mint később és a szélvédőket is eltérőre formázták még ekkor. A prototípusoknak eleinte citromsárga színe volt, világosabb, mint a sorozaté, és a kalauzülés is bennük maradt még néhány évig. A fénycsővilágítás szintén különbözik a szériadarabok izzókörtéitől (az eredeti kivitelben a fénycsöveket tápláló inverterekkel volt gond, ezért inkább ezt elhagyták és izzókat kaptak az ICS-k).

Az első 35 sorozatgyártott ipari csuklóst 1967 novembere és 1970 márciusa között vették állományba, 1301-1335-ös pályaszámokkal. Ez volt a GCSM 1 (helyenként CSM 6), amely érezhetően egy előszéria volt, hiszen több olyan dolog is megtalálható rajta, amely a későbbi villamosokból eltűnt vagy átalakult.  Az ICS-k vezetőállása ekkor még nem volt az utastértől leválasztva, sőt, a műszerasztal kapcsolói sem voltak fedéllel fizikailag elzárva. Ez a gyerekeknek érdekes játékra adott lehetőséget: menet közben beülhettek a hátsó vezetőülésbe, és elállíthatták a kapcsolókat, ezzel sok bosszúságot okozva a vezetőknek a legközelebbi visszafordulásnál. Ezek a kapcsolók természetesen csak az aktív vezetőállásról működtették a berendezéseket, így a gyerekek túl nagy galibát nem okozhattak.

A második sorozat igazából akár két sorozatnak is tekinthető, legalábbis a közlekedési vállalat számrendszere szerint: először az 1336-1390 kocsik készültek el 1970 nyara és 1972 szeptembere között, majd az 1420-1451, 1975 első felében. Ezt követően, 1976 körül a 1371-1390 közöttieket átszámozták 1400-1419 közé. Így a mai 1400-as sorozat abban lett egységes, hogy ezek már 40 ülőhellyel rendelkeztek, az első ajtó mögötti állórészt megszűntették - amely az ülőkalauzi rendszerhez szükséges peronrész lett volna. A vezetőfülke még mindig nem volt leválasztva, és - a Budapesten megszokott módon - továbbra sem tartalmazott sebességmérő órát. Ebben a sorozatban ekkora már nem voltak ott azok a kiegészítők, amelyek igazán színvonalassá tették volna a járművet. Ilyen volt például az utastér-fűtés és a kifelé szóló hangszórók, amelyek segítségével a megállóban állókhoz tudott szólni a vezető.

Az utolsó sorozat (1452-1481) 1977 ősze és 1978 nyara között készült, már kimondottan a nagykörúti, csatolt üzemben való közlekedtetésre gondolva, megerősített csatlásokkal. A vezetőállás elrendezése megváltozott, egyes kapcsolók új helyre kerültek, a műszerasztalba sebességjelző óra, az "A" vég szerelvényszekrényébe pedig egy Kientzle gyártmányú menetíró (tachográf) is beépítésre került. Utolsókként, 1978. június 1-én az 1480-as és 1481-es kocsikat vette állományba a BKV. Bár többször is szó volt róla, hogy a villamosvonalakkal rendelkező vidéki városok is beszereznek ICS villamosokat, de ezekből végül nem lett semmi. A sorozatgyártás 14 éve során összesen 153 ICS készült a Ganz-MÁVAG-ban.

A típus fura balesetei

Az ICS-k műszaki hibából eredő legsúlyosabb balesete 1986. április 15-én, a Karinthy Frigyes út és a Budafoki út kereszteződésében következett be: az 1449-es 6-os villamos elsodorta a 10-es vonalon közlekedő BX 52-31 rendszámú Ikarus 280-as autóbuszt. A baleset négy halálos áldozatot követelt. A súlyos szerencsétlenség közvetlen oka a villamosok gyengeáramú hálózatának rossz állapota volt. A villamos a lejtő tetején található Móricz Zsigmond körtéri végállomásról üzemszerűen indult el, kisvártatva azonban elment az áram a felsővezetékből. Az akkumulátor sarujának korábbi elégése miatt innentől semmilyen berendezés nem üzemelt tovább, mivel az áramszünet miatt leálló motordinamó nem táplálta a gyengeáramú kört. Működésképtelenek lettek a kontaktorok, a rögzítőfék és a sínfék is. A kézifék elégtelennek bizonyult a villamos megállítására, mivel az csak az első forgóvázra hat, így az elszabadult villamos még az ütközés után sem állt meg, hanem kigurult, egészen a Petőfi hídig. A balesetet egy konstrukciós hiba okozta, ami 1984-ben egyébként már megtörtént, de erre később még visszatérünk. 

Bár nem műszaki hiba miatt következett be, a BKV történetének egyik legsúlyosabb balesetét az 1342-es villamos vezetőjének figyelmetlensége okozta 1991. január 7-én. A Vajda Péter utca és az Orczy út sarkán a 24-es villamos a rossz irányban álló váltó miatt a 23-as vonal irányába kanyarodott be. A nagy sebesség következtében a villamos kisiklott, majd felborult a szemközti épület előtti járdára. Itt is négyen haltak meg. A tragédia kapcsán derült ki, hogy a tűzoltóságnak nem volt egyetlen olyan darus kocsija sem üzemképes állapotban, amely segíthetett volna a mentésben. Az 1342-es igen súlyosan sérült, de végül 1993-ban helyreállították.

Az 1990-es évek egyik legabszurdabb villamosbalesete 1996. július 22-én este történt. Ekkor a Hungária kocsiszínből vezető nélkül indult el a 1412+1415-ös csatolt szerelvény, amely végig ment a Salgótarjáni úton, majd a Népszínház utcában belerohant a menetrend szerint közlekedő 4210+4212 pályaszámú 37-es villamosba. Szerencsére személyi sérülés nem történt, de a villamosok alaposan összetörtek. 

Villamos elkóborlásban, ami többször is előfordult, az ICS a rekorder. Az 1970-es évek végén egy éjszakai szolgálati járat ipari csuklósa Pesterzsébetről egészen az Éles sarokig jutott vezető nélkül. Itt a járművezető egy szakaszszigetelő alatt állt meg, majd miután az utasok kitolták(!) a villamost a rövid árammentes rész alól és mivel a kontroller meneten maradt, a kocsi elindult magától, vezető és utasok nélkül, hiszen azok épp tolták a szerelvényt. Eredetileg Kispest, Határ útnál akarták elkapni (taxisok és a rendőrség is üldözte az elszabadult villamost), de nehezítette a helyzetet, hogy a Nagykőrösi útnál a villamos magától elállította a váltót, és elment az Ecseri út felé. Az üldözők utakat, kereszteződéseket zártak le az üresen száguldó villamos előtt, ami végül egy 28É jelzésű villamosnak ütközött, amely végül megállította. A villamosok kritikus berendezéseit a 90-es években átalakították, így azóta már nem kóborolnak e járművek Budapesten.

A korszerűsített ICS-k, vagyis a Kácsévék

A Korszerűsített Csuklós Villamos 5 (KCSV 5) története a fent már említett balesethez kötődik. Az 1984. július 31-én, a Közvágóhídi végállomáson bekövetkezett siklás miatt az 1303-as villamos olyan mértékben károsodott, hogy a Fehér úti műhelybe kellett küldeni javításra. Itt a kocsit javítás után már a próbapályán tesztelték, amikor nagy sebességgel a vágány végén lévő földkúpnak, és a felsővezetéktartó oszlopnak ütközött. Az becsapódás olyan erejű volt, hogy a kocsi vezetője meghalt, a jármű pedig súlyos szerkezet-torzulást szenvedett el. Az 1303-as ICS ekkor majdnem egy évtizedre félre lett állítva, 1991-94 között azonban a Ganz-Hunslet és a Ganz-Ansaldo kooperációban helyreállította a balesetet szenvedett járművet. A kocsi 1994. szeptember 5-én került vissza Ferencváros kocsiszín állományába. Villamos berendezéseit előtte azonban jelentősen átalakították, a tetejére egyenáramú szaggatós készüléket szereltek. Tehát alaposan korszerűsítették a hajtásrendszert. A jármű alaposan kilógott a fővárosi villamosok között, ugyanis narancssárga színt kapott, az oldalára pedig a Ganz-Hunslet és a Ganz-Ansaldo reklámjai díszitették. Ezt a KCSV-t 1999 körül visszafényezték villamosszínűre. A jármű nem volt tökéletesen megbízható, többször is hosszabb időre le volt állítva az elektronika meghibásodásai miatt. Ezt a járművet a BKV 2009-ben selejtezte.

Ezt követően a BKV megbízta a Ganz-Ansaldót mint fővállalkozót, hogy 1996-tól kezdve összesen 30 csuklós villamost korszerűsítsen Az első (1347-es) 1997. április 10-én kezdte meg a szolgálatát a 2A vonalon.

A KCSV-k eredeti szekrényváza teljes felújításon esett át, ezeket a munkákat a Ganz-Hunslet végezte. A forgóvázakat és a motorokat a Fehér úti főműhelyben újították fel. Az hajtásrendszeri elektronikus berendezéseket a Ganz-Ansaldo készítette, a GTO-szaggatós berendezés pedig olasz Ansaldo Transporti gyártmányú. A villamosok a felújítással kapcsolatban teljesen új utastérkialakítást kaptak. Elhúzható ablakokat szereltek be, és az ajtókat is lecserélték, emellett bevezetésre került az egyedi ajtónyitás leszállásjelzéssel, és végre bekerült a villamosokba az utastéri temperáló fűtés is. Sajnos az ajtók nem bizonyultak kellő megbízhatóságúnak, különösen az első időszakban volt sok ajtóhiba miatti leállás. Átalakításra került a vezetőállás, zárt kabint alakítottak ki, új műszerasztallal. Hátránya az elrendezésnek, hogy zárt vezetőállásnál alig van légmozgás, így nyáron a járművezetők kénytelenek nyitott vezetőállásajtóval vezetni - a nyitott ajtó azonban belóg az utastérbe, akadályozza a mozgást. A levegőtlenség oka egyébként, hogy megszűntették a homlokfali szellőzőnyílást, mely a fényszóró alatt helyezkedett el.

A KCSV 7-esek átépítése meglehetően vontatottan haladt, és emellett külön gondot jelentett a kezdeti rengeteg műszaki hiba. Ezek egy része egyszerűbb jellegű volt, mint a már említett ajtóhiba, más része viszont komolyabb elektronikai hiányosságokra volt visszavezethető. Több kocsi is állt hosszabb-rövidebb ideig szaggatóhiba következményeként. A probléma onnan volt eredeztethető, hogy egyes alkatrészek nem a kellő minőségben készültek el (gondok voltak például a Fehér úton felújított motorokkal), emellett az olasz szaggatót jóval kisebb teljesítményű motorok meghajtására tervezték. Ezek után 2000-ben, az első KCSV 7-es, az 1347-es szaggatóját Ganz-Transelektro gyártmányú IGBT (tranzisztoros) berendezésre lecserélték. Ez lett a KCSV 7/A típusú villamos.

A KCSV program 1999-ben zárult le, az elkészült 30+1 kocsi után nem lett folytatása. Ebben szerepet játszik a járműszerkezetet átépítő Ganz-Hunslet csődje, emellett az átépített járművek tökéletesnek nem mondható villamos berendezései, valamint a pénzhiány. Továbbá maguk a villamosok szekrénye is meglehetősen elhasználódott az évek során. A KCSV-k gyártásával gyakorlatilag teljes mértékben újra kellett építeni a kocsik vázszerkezetét. Ezzel viszont konzerválták az ipari csuklósok egyes nem túl előnyös tulajdonságát: a szűk ajtókat, a magas lépcsőket, a nem túl finom rugózást. A következő években a Fehér úti BKV főműhelyben inkább a szokásos főjavításokkal és fővizsgákkal hosszabbítják meg a villamosok élettartamát, így a KCSV programnál kisebb átalakításokat kapnak a villamosok.

Hogy mi lesz az idén hatvan éve szolgálatban álló, sokáig a budapesti utcakép szerves részét képező ICS villamosok jövője, azt jól összeszedte nemrég Petrány Máté kolléga. Az ő cikkét is érdemes elolvasni a témában.

(Cikkünk a villamosok.hu oldal ICS-kről és KCSV-kről készült írásai nyomán készült.)



Gyorsolvasása a cikknek

Az oldal további hírei...

Last ten...
Totalcar

Az év legrosszabb körforgalma pedig...
Rengetegen szavaztatok, a verseny izgalmas is, de a végén csak egy ...

Kanadában körözött Lexust fogtak a magyar határon
Hosszú utat tett meg a Lexus ...

Nem gyárt többé belső égésű motort Németországban a BMW
Elköltöztették a gyártást és helyette az elektromos hajtásláncokra ...

Zabálja az olajat a fiatal, céges Volvo – Segítség, átvertek!
Mai műsorunk vendége Gábor, aki fiatal, megbízható és biztonságos Volvo XC60-at akart venni, de literszámra kell bele tölteni az ...

Az Alpine ledobta a bombát, itt a hidrogénüzemű Alpenglow Hy4
Az Alpine elkötelezett a hidrogénnel hajtott motor ...

Hogyan szállítsunk helyesen kutyát az autóban
Az sem mindegy milyen eszközzel helyezzük biztonságba házi ...

Teslát bérelt egy férfi, 100 ezer forint „benzinköltséget" számláztak ki neki
Bár egyszerű magyarázat lehetne, hogy a Hertz egyszerűen hibásan tüntette fel az autó töltési költségét, egészen biztos, hogy nem ez ...

Lekaszált egy csuklós busz egy parkoló autót Soroksáron
Az autóban ekkor épp ültek, de van itt egy másik probléma ...

Egy új kutatás szerint már az autók ülései is rákot okozhatnak
Egyelőre nem tudni, mindez mekkora egészségügyi kockázatot ...

Elfolyt a hűtővíz az 56 kilométert futott Cybertruckból, a Tesla szerint erre nem él a garancia
Az átvétel sem ment zökkenőmentesen, aztán az első kilométerek után elromlott az ...


÷A legfrissebb hírek a főoldalon: kattints ide!

÷További mai Autó-motor...

÷Még több Totalcar...

hozzászólás

a A magyar vasútijárműgyártás legendái – az ICS villamos című hírek részlethez

HÍRSUMMA

1 


A hírekhez való hozzászóláshoz regisztráció szükséges! Regisztráció vagy Belépés
A regisztráció mindössze 1 perc. Cserébe saját profilod lesz, képet tölthetsz fel, és bármihez hozzászólhatsz!






További oldalaink: profHOUSE.hu ¤ profJOB.hu ¤ Süssünk-főzzünk.hu ¤ rPass.hu
©2007-2024(2010) HÍRSUMMA.info | Időjárás | Ipresszum | Adatvédelmi nyilatkozat | Honlaptérkép | Fórum | Sajtóközlemények beküldése
© designer & create by MAdMA