További oldalaink: profHOUSE.hu ingatlan  -   profJOB.hu álláskereső portál  -  sussunk-fozzunk.hu online szakácskönyv...   -  rpass.hu Kijelentkezve...
Kijelentkeztél a Hírsumma.info-ról Sajtóközlemények beküldéséhez jelentkezz be...

HÍRSUMMA.info

CHF : 399,19
EUR : 389,63
USD : 362,62
hirdetés




Itt vagyunk: Főoldal > Autó-motor > Totalcar > Fekete autó jött, de ne parázz - Teszt: Opel Corsa 1.2 Turbo 100LE – 2024.

Fekete autó jött, de ne parázz - Teszt: Opel Corsa 1.2 Turbo 100LE – 2024.

Totalcar |
Ez a Corsa legjobb verziója, hiszen a száz lovas motor a hatsebességes kézi váltóval ideális fegyver az 1175 kilós tömeg ellen.

print Nyomtatás
X
Totalcar - Tesztek - Teszt: Opel Corsa 1.2 Turbo 100LE – 2024.

Fekete autó jött, de ne parázz

Teszt: Opel Corsa 1.2 Turbo 100LE – 2024.

2024.03.28. 15:42

A frissítés hozott elektromos Corsát és lágy hibridet is, de szerencsére ez még az eredeti cukortartalmú 1,2-es turbós benzines, amely a fantáziátlansága ellenére is egy roppant szerethető ötajtós kisautó. Csak ne lenne ennyire sötét szegény.

Az Opel Corsa érzésre úgy kétmilliárd éve szolgálja az emberiséget, a valóságban viszont csak 1982 óta van velünk a néha a német Eisenach, máskor pedig a spanyol Zaragoza gyárából kigördülő ferdehátú.

A Corsa F Spanyolországban készül a PSA CMP platformjára, a Stellantison belül pedig a Peugeot 208 testvére, bár ugyanerre a tepsire épül az Opel Mokka B is. Minden kisautót meg kell becsülni a crossoverek és SUV-k tengerében, a Corsa pedig túlélte a hasonlóan legendás Ford Fiestát is, nem feledvén, hogy hat évvel később indult útjára. Az igazi győzelem tehát 2029-ben jöhet, bár addigra a típus nyilván főként elektromos formában maradhat életben.

A legkisebb Opel 2023-ban megkapta az összes külső és belső frissítését, Elvis pedig azóta sem tudta feldolgozni, hogy a premieren csak szürke autók voltak.

A monokróm hangulat folytatásaként a tesztautóm feketébb volt, mint a szivárgó kőolaj, és bár a Rolls-Royce is kínál Black Badge verziókat, az Opel belterének alapvető fantáziátlanságán biztosan nem segített a fekete műanyagok összes árnyalata.

Nem kérdés, hogy a Corsa bátrabb színeket érdemel, mint az amúgy 180 ezer forintba kerülő metálfekete fényezés, hiszen ezt a morcos keménykedést még a lakótelepi dohánybolt előtt sem veszi be neki senki. Választék viszont van, így pedig különösen érdemes átgondolni, mit is várunk a Corsa hajtásláncától.

Az Opel szerint ezüst színben már hatmillió forinttól elérhető alapmodell 75 lóerős, ennyihez pedig csak az ötsebességes kézi váltó jár. Biztos takarékosan futkos a városban, ám ugyanezt a háromhengeres 1,2 literes motort 100 és 130 lóerővel is árulja az Opel. A gond csak annyi a legerősebb verzióval, hogy azt kizárólag a nyolcsebességes automatával társítják, miközben a lágy hibridek akár 136 lóerővel is a csupán hatsebességes automatát használják.

Ebből egyenesen következik, hogy a hatsebességes manuálissal és 100 lóerővel kínált 1.2 Turbo az ideális választás. Indulóára 6 590 000 forint, bár sajnos néhány extrára így is érdemes költeni, ha véletlenül a tökéletes Corsa az álom.

Nem kevés pénz ez egy kisautóért, ám a Corsa talán nem is annyira meglepő sokoldalúságával, kiforrottságával és versenyképes fogyasztásával válaszol a gyenge magyar forint és az alacsony fizetések kihívásaira. Nem vártam tőle sokat, a végére viszont megtartottam volna, ami mindig biztató.

Úgy alakult az élet, hogy a teszt idején különböző hirtelen felmerült problémákat kellett megoldanom, így a Corsa azonnal munkagéppé is vált. Ez valójában kapóra is jött, hiszen egy ferdehátú alapvetően erre való. Az autópályás rohangálás élménye, hogy a Corsa kifejezetten csendes, ezzel a motorral és a hosszú hatodik sebességgel pedig zokszó nélkül készen áll a hosszabb utazásokra is. Az ülése ugyan lehetne jobb, de kényelmetlennek így sem mondanám, a célnak tökéletesen megfelel.

A csomagtérbe egyszerre repült több zsáknyi általános virágföld, tőzeg és szarvasmarha trágya, hiszen itt a tavasz, a nagymamám pedig nem fogja felcipelni a harmadikra. A golden retrievereknek is járt több hónapra elegendő prémium kutyatáp, abba pedig ne menjünk bele, hogy melyikünk fogyaszt több marhahúst, hiszen nyilván ők.

Ez a csomagtartó papíron 309 literes. A nyílás 969 mm széles, a rakodómagasság pedig 682 milliméter. Amennyiben ez nem elég, a hátsó ülések lehajtásával 1801 literesre bővíthető, a Corsa pedig hivatalosan ezzel a motorral és váltóval 455 kilót cipelhet.

Használat közben a Corsa mint egy mindenre kész tornacipő, csak úgy teszi a dolgát. Parkolni sosem lesz gond.

Ami a háromhengeres fogyasztását illeti, pályán, a lehetséges tempót maximálisan kihasználva kért 5,5 litert. Könnyedebb helyzetekben ez simán lecsúszott 4,8 literre, a mindössze 4061 mm hosszú Opel pedig épp ezért 820 kilométeres hatótávot ígér úgy, hogy amúgy tíz másodperc alatt van százon, a vége pedig 194 km/h a hatsebességes kézivel. Az automatával már 192-nél elfogy az áttételezés.

Még azt sem mondhatnám, hogy az 1,2 literes turbómotornak ne lenne karaktere, hiszen ezzel a kipufogóvéggel egész vidám hangokat is képes generálni.

Végül csak nem tehettem mást, és elvittem bükközni is. Vannak, akik mátráznak, és vannak, akik mecsekeznek. Én bükközök, a Corsa pedig nem egy hot hatch, ám ettől még felpörgeti a rosszalkodás.

Az összes nem kifejezetten hegyesnek szánt kisautó leggyengébb pontja a váltója lesz, hiszen ezeknek a pontosnak mondható, ám sok mechanikai érzetet nem közvetítő manuális szerkezeteknek egyetlen céljuk, hogy a felhasználók ne fulladjanak le velük. Könnyen sikló fokozatok toleráns kuplungbeállítással, városi dugókra optimalizálva.

A Corsa mégis jó a hegyen, mert viszonylag puha futóműve úgy nyeli el az úthibákat, hogy közben a turbómotor ezt a bódét kellő vehemenciával húzza ki a kanyarból, a fékeknek pedig meg sem kottyan a sofőrrel együtt bő 1200 kiló.

Tehát míg a Corsa civilizált marad a nagyobb távolságok leküzdése alatt is, egy szűkebb úton azért bizonyítja, miért is szeretjük az egyszerű kisautókat. Az Opel pontosan tudja, hogy kell ezt, hiszen négy évtizeden át finomhangolta a Corsa receptjét. Továbbra sem kell bele sok zsír.

A Sport gomb, a sávtartás be- vagy kikapcsolása nem változtat semmin. A Corsa nem avatkozik be, és nem lesz gyorsabb sem. A Corsa csak megy, pont annyira, amennyire épp a gázpedált nyomod. A belteréből ettől még hiányzik a törekvés, a feketeség egyszerűen unalmas. Legalább elmondható, hogy a kormányfűtés gombja a kormányon okos megoldás, az Android Auto pedig működik a kábel nélkül is.

Ha tényleg a tökéletes Corsa a cél, egy jó színért, a 16 colos alufelnikért, a LED fényszórókért, illetve az ülésfütéses és parkolószenzoros csomagokért érdemes megnyomni a ceruzát. Úgy viszont ez már egy 7 500 000 forintos történet, bő két és fél méteres tengelytávon.

Ezzel együtt bár minden tornacipőm ilyen sokoladalú lenne. A Corsa belépőnek még mindig tökéletes, a ráncfelvarrott új verzió pedig érezhetően több funkciót kínál, mint eddig bármikor. Más kérdés, hogy a Peugeot 208-cal gyakorlatilag házon belül kell megküzdenie. Talán épp ezért fekete az a sisakrostély.

Néha elképzelek egy várost, amelyben csak ekkora autók parkolnak. Ilyen szempontból mindegy, hogy a Corsa benzines, lágy-hibrid benzines vagy túlárazott elektromos hajtással parkol. Az viszont egyáltalán nem lényegtelen, mennyire releváns autó ez 2024-ben száz lóerővel, öt liter körüli átlagfogyasztással és nyolcszáz kilométernél is nagyobb hatótávval. Alapvetően a német Pils is egy egyszerű műfaj, mégsincs rá panasz.



Gyorsolvasása a cikknek

Az oldal további hírei...

Last ten...
Totalcar

Elpöccintett egy Daciát egy furgon a körforgalomban
Egy Ford sofőrje egy lámpát intézett el ...

26 Teslát oszt szét egy híres youtuber, és ez most biztosan nem kamu
MrBeastnek 256 millió feliratkozója van és rendszeresen csinál ehhez hasonló őrültségeket. Most a születésnapja az ...

Íme az utolsó különleges Bently, amit még W12 motorral szerelnek
A Batur Convertible lesz az utolsó Mulliner Bentley, amelyet még a különleges 12 hengeres motor nyári kivezetése előtt ...

Aki szereti a hangos kipufogókat, az pszichopata vagy szadista
Legalábbis egy tanulmány összefüggést talált a két dolog ...

Hol, mennyi töltő található? Készült egy lista
Behozhatja Magyarország a lemaradását az ...

Ötezer helyett ezer forint lehet az egynapos matrica
Az Országgyűlés Gazdasági Bizottsága elfogadta a Jobbik javaslatát, innentől a parlamentet múlik a ...

Fényes idomokat villantott a Kia EV3
Ez lehet a Kia EV családjának a legkisebb, ezáltal legolcsóbb tagja ...


÷A legfrissebb hírek a főoldalon: kattints ide!

÷További mai Autó-motor...

÷Még több Totalcar...

hozzászólás

a Fekete autó jött, de ne parázz - Teszt: Opel Corsa 1.2 Turbo 100LE – 2024. című hírek részlethez

HÍRSUMMA

1 


A hírekhez való hozzászóláshoz regisztráció szükséges! Regisztráció vagy Belépés
A regisztráció mindössze 1 perc. Cserébe saját profilod lesz, képet tölthetsz fel, és bármihez hozzászólhatsz!






További oldalaink: profHOUSE.hu ¤ profJOB.hu ¤ Süssünk-főzzünk.hu ¤ rPass.hu
©2007-2024(2010) HÍRSUMMA.info | Időjárás | Ipresszum | Adatvédelmi nyilatkozat | Honlaptérkép | Fórum | Sajtóközlemények beküldése
© designer & create by MAdMA