A világon elsőként kapott májőssejteket egy újszülött Japánban

őssejt laboratórium Pipetting sample Biotechnology biomedical biochemical STEM analysis biochemistry BIOLOGY biomedicine pipette pipetting multi WELL PLATE cell research CHEMISTRY CANCER pharmaceutical experiment genetics medical
Ígéretes lehet az őssejt-terápia a COVID-19 tüdőgyulladás kezelésében
Vágólapra másolva!
A világon elsőként gyógyítottak embrionális őssejtekből nyert májsejtek beültetésével egy újszülöttet Japánban.
Vágólapra másolva!

Az októberben született gyereknél karbamidciklus-zavar jelentkezett, mája nem tudta a mérgező anyagcsere-mellékterméket, az ammóniát megfelelő módon karbamiddá alakítani - közölték csütörtökön tokiói orvosok. A karbamid az emlősök és az ember fehérje-anyagcseréjének végterméke, a szervezet vizelet formájában választja ki.

A hatnapos baba túl kicsi volt a májátültetéshez, mivel ez a beavatkozás csak hat kilogramm súly felett végezhető el és ennek eléréséhez még legalább 3-5 hónapra lett volna szüksége. A gyerekek egészségével és fejlődésével foglalkozó japán központ (NCCHD) orvosai hogy időt nyerjenek, embrionális őssejtekből tenyésztett 190 millió májsejtet fecskendeztek a csecsemő szervezetébe. A kezelés hatására nem nőtt a baba vérében az ammónia szintje. Később apjától kapott donormájat és hathónapos korában elhagyhatta a kórházat - írták közleményükben az orvosok.

Őssejt-laboratórium Forrás: Science Photo Library via AFP/TEK IMAGE/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Tek Image/Science Photo Library

"Ennek a próbálkozásnak a sikere megmutatta, hogy biztonságos embrionális őssejtek alkalmazása májbetegek esetében" - közölte az intézmény.

Az embrionális őssejteket megtermékenyített petesejtekből nyerik, klinikai kísérletekben való használatuk ezért etikai problémákat vet fel, mivel az embriókat később megsemmisítik. Az NCCHD egyike annak a két szervezetnek Japánban, amely számára engedélyezett az embrionális őssejtek használata új orvosi kezelések kutatásában és tanulmányozásában.

(MTI)