Gluténérzékenység: a gyermekvállalást is megnehezítheti

cölikália
Glutén fogyasztása esetén beindul egy immunválasz, melynek következtében autoantitestek keletkeznek, melyek tönkreteszik a vékonybél nyálkahártyáját és felszívódási zavarokat okoznak.
Vágólapra másolva!
A gluténérzékenység szerteágazó tünetek megjelenésével hozható összefüggésbe. Külön figyelmet érdemelnek a nőknél megjelenő panaszok, a gluténérzékenység ugyanis akár a gyermekvállalást is megnehezítheti. Erről beszélt dr. Sárdi Krisztina gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa.
Vágólapra másolva!

100-ból 1 embert érinthet

Az autoimmun gluténérzékenység – lisztérzékenység és cöliákia néven is ismert – gyermek és felnőttkorban egyaránt kialakulhat. A cöliákiát a búzában, árpában és rozsban megtalálható glutén egyik fehérje alkotója váltja ki. A gluténtartalmú ételek fogyasztása azonban nem csak kellemetlen tüneteket okoz, hanem a vékonybélben található bélbolyhokat is károsítja, emiatt a tápanyagok felszívódása romlik.

A cöliákia tünetei lehetnek

- hasi fájdalom

- hasmenés/székrekedés

- puffadás

- hajhullás

- ízületi panaszok

- Fáradékonyság

- depresszió.

Nők körében gyakoribb

Cöliákia bármely életkorban jelentkezhet. A hölgyek körében gyakrabban fordul el, különösen 20-50 közötti korosztálynál. A szerteágazó tünetek miatt akár öt-tíz évig is elhúzódik a diagnózis.

Glutén fogyasztása esetén beindul egy immunválasz, melynek következtében autoantitestek keletkeznek, melyek tönkreteszik a vékonybél nyálkahártyáját és felszívódási zavarokat okoznak. Forrás: https://medicover.hu/laborvizsgalatok/laborvizsgalatok-tipus/genetikai-laborvizsgalatok/coliakia-genetikai-vizsgalat/

A cöliákia tünetei nőknél

Az általános hasi tünetek mellett kifejezetten nőknél jelentkező panaszok is jellemzőek. Az alábbi problémák megjelenése is összefügghet az autoimmun gluténérzékenységgel:

- túl kései első menzesz,

- a menstruáció hiánya vagy elmaradása,

- sikertelen teherbeesés,

- spontán és ismétlődő vetélések,

- kis súlyú újszülött,

- koraszülés,

- korai (35 és 40 éves kor között) klimax.

Több betegség is úgy él a köztudatban, mint gluténérzékenység. Valójában a cöliákia (régi nevén lisztérzékenység), a búzaallergia és a gluténérzékenység vagy -intolerancia hasonló tünetekkel jelentkező kórképeket írnak le, de a problémák hátterében több tényező és különböző okok állnak. Közös bengluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, glutén érzékenység, gluténérzékenység tünetei, gluténnük, hogy mindhárom betegséget gluténhez kapcsolt betegségeknek, vagy glutén-függő betegségeknek nevezzük. Forrás: https://www.allergiakozpont.hu/glutenerzekenyseg

Megoldást jelenthet meddőségre

A cöliákia következtében létrejött rossz tápanyag felszívódás, és a méhlepényt károsító antitestek jelenléte miatt az esetek 4-8 százalékában jelentkezik meddőség. Dr. Sárdi Krisztina elmondta, hogy amennyiben ezt vizsgálatokkal igazolják, a hölgy kiiktatja a glutén tartalmú ételeket az étrendjéből - és nincs egyéb ok a háttérben -, a nőgyógyászati panaszai is rendeződnek és a várt teherbeesés is létrejöhet.

(Forrás: Budai Allergiaközpont
www.allergiakozpont.hu)