Hallott már a libák csillagképéről? Az ókori Egyiptomban jól ismerték

eszna temploma
Egy csillagkép korabeli ábrázolása
Vágólapra másolva!
A több rétegű korom- és madárürülékkel borított, ókori egyiptomi templom helyreállítása során különös rajzokra lettek figyelmesek a régészek. A szakemberek az ókori egyiptomi csillagképek eddig ismeretlen fajtáit és elnevezéseit tárták fel, amelyek eredete mintegy kétezer évre nyúlik vissza. A restaurálás során a szakemberek megpillanthatták azokat az eredeti, gyönyörű színeket is, amelyeket az egyiptomiak kétezer éve festettek a templom falaira.
Vágólapra másolva!

Az Eszna temploma néven ismert görög-római templom első modern leírása 1589-ből származik, amikor egy velencei kereskedő meglátogatta Egyiptomot és beszámolt a szent helyről.

A Luxortól, mintegy hatvan kilométerre délre fekvő Eszna városának több temploma is volt.

Ezekből kettőben a 19. század első felében gyapotot tároltak, amelyek a belvárosban való elhelyezkedésük miatt nagyra értékeltek. A korabeli lakosság házakat és kunyhókat épített közvetlenül a szentély falai mentén.

Ez a 2019-es fotó az Esnza templom keleti oldalát mutatja Forrás: Ahmed Amin

A több évtizedes elhanyagoltság miatt azonban a templomot ma már több rétegű korom- és madárürülék borította.

– mondta Christian Leitz a németországi Tübingeni Egyetem egyiptológusa, a projekt vezető professzora a LiveScience online tudományos portálnak. – Annyira élénkek a színeik, mintha tegnap festették volna őket.

Az egyik teljesen felújított oszlop, rajta a gazdag díszítéssel Forrás: Ahmed Amin

A restaurálás során a kutatók megtisztították a csillagképeket ábrázoló ősi faragott jeleneteket, köztük a Nagy Göncölt (Mesekhtiu néven) és az Oriont (Sah néven), ám

eddig ismeretlen csillagképekről is találtak feliratokat, köztük az „Apedu n Ra", tehát a „Rá – az ókori egyiptomi napistenség – libái" feljegyzést.

Azt azonban nem tudták megállapítani, hogy az éjszakai égbolt pontosan melyik csillagjairól mesélnek.

Eszna grandiózus templomának nagy homokkő szerkezetét összesen 24 oszlop támasztja alá, és a további 18, szabadon álló oszlopát festett növényfaragások díszítik.

Építése és díszítése a szakemberek szerint valószínűleg legalább 200 évet vett igénybe.

Egy csillagkép korabeli ábrázolása Forrás: Ahmed Amin

Leitz megjegyezte, hogy amikor az ókori egyiptomiak feldíszítettek egy templomot, először fekete festékkel készítettek egy rajzot, majd kézművesek faragták ki a domborműveket, amiket végül egy festőnek kellett kifestenie. A most felfedezett templomi mennyezeten azonban bár minden feliratot megrajzoltak, de egyiket sem faragták vagy festették ki.