A baktériumok és gombák rejtett világa Leonardo da Vinci rajzain

Leonardo da Vincit széles körben az egyik legnagyobb festőnek tartják
Vágólapra másolva!
Leonardo da Vinci nem véletlenül vált híressé szépen kidolgozott művészeti alkotásairól és fejlett technológiai ötleteiről. Ám a legújabb kutatások egy újabb komplexitási szintet tártak fel a rajzaiban: apró életformák rejtett világát. A kutatók szerint ezek a megállapítások hozzájárulhatnak a műalkotások „mikrobiológiai katalógusának" felépítéséhez.
Vágólapra másolva!

Mindegyik művészeti alkotásnak egy elég egyedi mikrobagyűjteménye van, amelyet a kutatók bármikor, tisztán a mikroszkopikus biológia tanulmányozásával azonosíthatnak. Rájöttek, hogy a rajzok mikrobiómáiban elegendő kulcsfontosságú elem található ahhoz, hogy

segítsék a szakembereket a mikrobiómák eltérésein alapuló hamisítványok vagy akár az évszázadok során különböző körülmények között tárolt hiteles rajzok felkutatásában.

A Frontiers in Microbiology tudományos szaklapban most publikált tanulmány rámutat, hogy Leonardo da Vinci rajzaiban a vártnál lényegesen eltérőbb mikrobioma található, több baktériummal és emberi DNS-sel.

Leonardo da Vincit széles körben az egyik legnagyobb festőnek tartják Forrás: wikipedia

A Bécsi és a Római Egyetem tudósai az itáliai mester hét emblematikus rajzán vizsgálták meg az élő és holt mikroszkopikus biológiai anyagot, és váratlan sokféleséget találtak, amely baktériumokból, gombákból és emberi DNS-ekből áll. Ahogy fogalmaztak, az újonnan felfedeztt biológiai anyagoknak mind egyedi története van.

A legnagyobb meglepetést mégis a rajzokon található baktériumok magas koncentrációja okozta.

Korábbi tanulmányok ugyanis már kimutatták, hogy leginkább a gombák mutatnak domináns szerepet a több száz éves, olyan papírokon, mint például a polihisztor rajzai, de ebben az esetben a kutatók szokatlanul nagy mennyiségű baktériumot találtak.

– magyarázták a szakemberek a LiveScience online tudományos portálnak. – Nehéz azonban megmondani, hogy ezeknek a szennyeződések melyike származhat abból a korból, amikor Leonardo da Vinci ezeket rajzolta.

Hozzátették: a művészeti alkotásokon található DNS-ek nagy része valószínűleg olyan emberektől származik, akik a 15. századtól kezdve restaurálták vagy szállították azokat. A csapat a genetikai anyagot nem elemezte olyan részletességgel, hogy meg tudja állapítani, hogy pontosan kitől származhatnak.

A Codex Atlanticus Leonardo rajzainak és írásainak híres gyűjteménye Forrás: Picasa

Az újszerű kutatáshoz egy új eszközt, a Nanopore nevű genetikai szekvenálási módszert alkalmazták, amely gyorsan lebontja és elemzi a genetikai anyagot,

aminek segítségével a kutatók el tudják végezni a különböző biológiai anyagok részletes tanulmányozását. Ez a technológia a jövőben a műalkotások történetének újabb részleteit tárhatja fel.