Mind nőstények a világ legnagyobb halai

Snorkeller with a juvenile whale shark (Rhincodon typus) feeding on the suface in Honda Bay, Palawan, The Philippines, Southeast Asia Photography HORIZONTAL Color Image Travel Destinations Travel Outdoors Day Underwater Honda Bay Puerto Princesa Palawan P
Búvár egy fiatal cetcápával (Rhincodon typus)
Vágólapra másolva!
Nőstények a világ legnagyobb halai: bár a cetcápák hímjei és nőstényei különböző ritmusban növekednek, utóbbiak végül nagyobb méretet érnek el.
Vágólapra másolva!

Kutatók a világ legnagyobb halának biológiáját vizsgálták, munkájukhoz 54 cetcápa (Rhincodon typus) növekedését követték figyelemmel 10 éven át az Ausztrália nyugati partvidékénél lévő Ningaloo-korallzátony közelében, ahová évente ennek a veszélyeztetett fajnak több száz egyede érkezik vándorlása során.

Vizsgálataik szerint a cetcápa mindkét neme fiatalkorban növekszik a leggyorsabban, évente mintegy 20-30 centimétert. A hímek általánosságban kicsit gyorsabban nőnek, legnagyobb méretüket, nagyjából 8 métert röviddel ivarérettségük után, 30 éves kor körül érik el. A nőstények ellenben nagyjából 14 méteres maximális hosszukat 50 éves koruk körül érik el, szintén a szexuális érés után.

Mark Meekan kutató egy cetcápával (Rhincodon typus) búvárkodik. Forrás: https://www.bbc.com/news/science-environment-52155008

A tudósok úgy vélik, a cetcápák akár 100-150 évig is élnek. Az eddig ismert legidősebb cetcápa 18 méteresre nőtt meg.

"A cetcápák figyelemre méltóak azért is, mert a nőstények hatalmas mennyiségű utódot hoznak világra, egyszerre akár 300-at is. Ahhoz, hogy ennyi utódot kihordjon, szinte kötelező, hogy a nőstények teste ilyen nagy legyen" - mondta Mark Meekan, az Ausztrál Tengerkutató Intézet biológusa, a Frontiers in Marine Science című tudományos lapban megjelent kutatás egyik szerzője.

Búvár egy fiatal cetcápával (Rhincodon typus) Forrás: robertharding via AFP/Duncan Murrell/Duncan Murrell

"Kutatásunk nyújtja az első bizonyítékot arra, hogy a nőstény és a hím cetcápák különböző ütemben nőnek. Korábban a kutatóknak partra vetődött vagy halászok áldozatául esett cápák vázából kellett következtetni az állatok növekedésére és korára" - fejtette ki a szakértő.

A cetcápák a vízből szűrik ki táplálékukat: hatalmas távolságokat tesznek meg a világ trópusi óceánjaiban, hogy elegendő planktont tudjanak enni életben maradásukhoz.

Cetcápa (Rhincodon typus) Forrás: Biosphoto via AFP/Yves Lefčvre / Biosphoto/Yves Lefčvre

Meekan elmondta: vizsgálatuk nagyon fontos a cetcápák védelme szempontjából. Ha 30 vagy több évbe telik, míg ezek az állatok ivaréretté válnak, akkor számos tényező fenyegetheti életüket, mielőtt esélyük lesz a párosodásra. Emiatt sürgető feladat a védelmüket szolgáló stratégia kidolgozása.