Végre van egy jó hírünk a földimogyoró-allergiások számára

földimogyoró allergia
Minden száz hat év alatti gyermekből legalább három allergiás a földimogyoróra
Vágólapra másolva!
Egy, a The Lancet Child & Adolescent Health tudományos folyóiratban most publikált kutatás szerint egy új módszerrel jó eséllyel csökkenthető a földimogyoró által kiváltott, allergiás reakciók súlyossága. Az eredmény úttörőnek és létfontosságúnak számít: a földimogyoró-allergia a vezető helyen áll a táplálkozással összefüggő anafilaxiás sokk kiváltása terén.
Vágólapra másolva!

Egyéni érzékenységtől függnek a tünetek

A földimogyoró egyike azoknak az élelmiszereknek, amelyek gyakran okoznak táplálékallergiát. A tünetek súlyossága az egészen enyhe irritációtól az életveszélyes reakcióig is terjedhet. A legtöbb embernél még gyermekkorban alakul ki, és az egész élet során fennáll, bár az esetek mintegy 20 százalékában felnőttkorra megszűnik.

Érdekes adat, de a statisztikák szerint minden száz hat év alatti gyermekből legalább három allergiás a földimogyoróra.

A földimogyoró áll az allergén élelmiszerek listájának harmadik helyén Forrás: flickr.com

Az allergiás reakciók már a magvak fogyasztása után pár perccel jelentkezhetnek: gyakori tünetnek számít a csalánkiütés a száj környékén vagy az egész testen, a hasfájdalom, a hányás és a hasmenés, de érzékenységtől függően megjelenhet ekcéma, nehézlégzés vagy légszomj. Gyakran azonban nem mindegyik tapasztalható egyszerre.

A földimogyoró-allergia esetén a legrosszabb forgatókönyv szerint anafilaxiás reakció is kialakulhat: ez nehézlégzéssel, nyelvduzzanattal, és potenciálisan ájuláshoz vezető vérnyomáseséssel jár.

Csak az Egyesült Államokban 6,1 ember allergiás, és a diagnosztizált esetek száma fokozatosan, évről-évre növekszik. A gyermekeknél jelentkező, allergiás reakciók kialakulásának esélye hét év alatt 21 százalékkal nőtt.

Elmúltak a súlyos tünetek

A most publikált tanulmány során a tudósok elvégezték az úgynevezett „Artemis-próba" nevű vizsgálatot, amelyet Európa kórházaiban hajtottak végre. A kutatásban összesen 175 mogyoróallergiás, 4 és 17 év közötti gyermek vett részt, akik naponta növekvő mennyiségű mogyoróallergén fehérjét vagy placebót kaptak, ellenőrzött körülmények között.

Azok, akik a mogyorófehérjét szedték, kéthetente valamivel nagyobb dózist kaptak hat hónapig, ezt követően pedig három hónapig ugyanezt az adagot tartották fenn.

Minden száz hat év alatti gyermekből legalább három allergiás a földimogyoróra Forrás: Flickr

A kutatók arra jutottak, hogy a mogyorófehérjét szedő gyermekek 58 százaléka legalább három-négy földimogyorót meg tudott enni allergiás reakciók nélkül, a placebót fogyasztók mindössze 2 százalékához képest. Ebből a szakemberek azt a következtetést vonták le, hogy

a kezelés „a földimogyoró fehérjével szembeni gyors érzéketlenséghez vezetett".

Hozzátették azonban azt is, hogy ez nem azt jelenti, hogy a mogyoróallergiások hamarosan kanállal habzsolhatják a mogyoróvajat, ám a remények szerint ez kevésbé súlyos reakciókat jelenthet majd.

– mondta James Redman, a kutatásban résztvevő, egyik önkéntes a Business Insider online portálnak. – A tanulmányban való részvétel ezért életem egyik legnagyobb lehetősége volt.