Mélytengeri elefántot kaptak lencsevégre a kamerák

Dumbó polip
A Grimpoteuthis-fajok a mély- és nyíltvizekben fordulnak elő
Vágólapra másolva!
A kutatók egy különleges videofelvételt készítettek az óceán egyik legmélyebb pontján. A kamerák kereszttüzében úszó furcsa teremtményt gyakran csak „Dumbó polipnak" becézik, mert a fejük két oldalán levő úszóik a fülekre emlékeztetnek.
Vágólapra másolva!

Az úgynevezett Grimpoteuthis a fejlábúak osztályának a tintahalalakúak alosztályába, ezen belül az Octopoda rendjébe és a Grimpoteuthidae családjába tartozó nem. A tudósok gyakran csak „Dumbó polipnak" becézik őket, mert a fejük két oldalán levő úszóik a fülekre emlékeztetnek.

Az állatokat a Disney karakterhez való hasonlóságuk miatt szakmai körökben a „legaranyosabb polip" jelzővel illetik.

A Grimpoteuthis-fajok csak a mély- és nyíltvizekben fordulnak elő; általában három-négyezer méteres mélységben élnek, de akár ennél mélyebben is fellelhetők. A felfedező kutatóknak most az eddig mért legnagyobb mélységben, körülbelül hétezer méteren sikerült lencsevégre kapnia az egyik példányukat az Indiai-óceánban.

A Grimpoteuthis-fajok a mély- és nyíltvizekben fordulnak elő Forrás: Atlantic Productions for Discovery Channel

– mondta Alan Jamieson, a Newcastle Egyetem kutatója, az expedíció vezetője a LiveScience online tudományos portálnak. – Ezeknek a mélytengeri lényeknek élete a sötétség birodalmához kötődik, ahová egyáltalán nem jut be a napfény.

Dumbo polipot eddig csak 5760 méteres mélységben sikerült a szakembereknek megfigyelniük, így a 7000 méterrel a most felfedezett példány lett az új Guinness rekorder.

helyváltoztatáshoz a szifójukból kinyomott vízsugarat, valamint a fejük két oldalán levő úszóikat használják fel Forrás: Atlantic Productions for Discovery Channel

A tudósok a Five Deeps expedíció részeként merültek az Indiai-óceán legmélyebb részének számító Java-árokba, ahol az élővilágot vizsgálták.

Megfigyeléseik során egyértelműen azonosítottak egy itt élő Grimpoteuthis-fajt, de az egyelőre rejtély, vajon élnek-e még ekkora mélységben hozzá hasonló egyedek. Az azonban biztos, hogy a fennmaradáshoz extrém életkörülményekhez kellett alkalmazkodniuk, amely egyedi testfelépítést igényelt.