Vágólapra másolva!
A 14. helyen zárta a magyar női kézilabda-válogatott a Japánban zajló olimpiai kvalifikációs világbajnokságot, miután a helyosztón (vagy ha úgy tetszik, az Elnök Kupa döntőjében) 26-21-re kikapott a címvédő francia válogatottól. Ez a 14. helyezés minden idők második leggyengébb világbajnoki produkciója - a leggyengébbet két éve szintén Kim Rasmussen vezetésével érte el a csapat, akkor a 15. helyen zártunk. Az olimpiai selejtező elérésére egészen minimális sansz maradt - és ezt is mások kaparhatják ki a csapatnak.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése Kumamotóból, Japánból.

Elérkezett tehát az utolsó mérkőzés Kumamotóban: Magyarország-Franciaország. 2003-ban, Zágrábban ugyanez volt a párosítás - a világbajnoki döntőben. Azt a csatát máig emlékezetes módon vesztettük el, mert Mocsai Lajos csapata ott sem bírta ki a nyomást, meg a két izlandi bíró csalását.

Nem akarom elviccelni a dolgot, de akkor játszottunk legutóbb valamilyen trófeáért - a vb-aranyérmesének járó kupáért. Most a világbajnokkal a 13. helyért léptünk pályára Kumamotóban.

A franciákat - vélhetően - kevéssé izgatta a dolog, ők már eleve úgy utaztak ki a világbajnokságra, hogy a tavalyi Európa-bajnoki aranyéremmel a zsebükben az olimpiai részvételük is megvolt. Mondhatnánk, kisérletezésnek szánták ezt a vb-t, de ez egészen biztosan nem igaz. Ők nem azért jöttek ide, hogy az Elnök Kupáért játszanak, más kérdés, hogy a csoportjukban elszenvedett két vereség és egy döntetlen megpecsételte a sorsukat. Dél-Koreától és Dániától kaptak ki, a brazilokkal játszottak döntetlent. Kicsit erősebb csoportban voltak, mint a magyarok, akik a spanyoloktól, Monetengrótól és Romániától is vereséget szenvedtek.

Első pillantásra kissé meghökkentőnek tűnt, hogy a japán királyi ház egyik tagja, Takamado Hiszako hercegnő pont erre a mérkőzésre látogatott ki a Park Dome Kumamotóba.

Aztán nem kellett hozzá sok fejtörés, hogy rájöjjünk: hát ez mégiscsak az Elnök Kupa döntője, amelyen egészen biztosan itt lesz a névadó, az egyiptomi Hasszan Musztafa. Nem hiszem, hogy a meccs egyikőjüket is lázba hozta volna, ellenben egy délutáni randevúra és kupaátadásra tökéletesen alkalmas volt ez a mérkőzés. A fenséges látogatás miatt a szervezők a szokásosnál is jobban zizegtek, plusz pár extra biztonsági intézkedést is életbe léptettek. Ilyen volt, hogy a médiatribünön a meccs alatt moccanni sem lehetett, aki oda kiült, az menet közben fel sem állhatott a helyéről. Aztán ezt is módosították. Kiderült, hogy csak akkor nem szabad mozogni, ha a hercegnő is mozog.

Ha ül, mehetett mindenki, amerre akart.

A magyar játékosok az argentinok vasárnapi legyőzése után azt hangsúlyozták, hogy mennyire fontos lenne az önbecsülés helyreállításához az, ha győztesen hagynánk el Japánt. Az igazi kérdés tehát nem a magyarok motivációja volt, hanem az, hogy a francia csapat hogyan áll majd ehhez a mérkőzéshez.

Tomori Zsuzsa lő kapura Forrás: MKSZ/Kovács Anikó

Lukács Viktória szélsőgóljával a magyar válogatott szerezte meg a vezetést, amelyet a franciák hétméteresből egyenlítettek ki.

Aztán mi is kaptunk egy hetest, amelyet Szabó Laura váltott gólra.

Kiss Éva jól védett ekkor, folyamatosan a magyarok vezettek, a 7. percben Schatzl majd Lukács góljával 4-2-re.

Tóvizi percei következtek, a beállós két szép góllal jelentkezett, miközben a magyar csapat folyamatosan tartotta kétgólos előnyét.

A 15. percben 6-4-re vezettünk.

Kim Rasmussen együttese sokkal motiváltabbnak tűnt, mint Franciaország. Ugyanakkor akadtak olyan támadásaink, amelyek lassú lefolyásúak voltak, az egyik ilyen közben Kim Rasmussen időt kért. Ez nem sokat használt, mert a 19. percben már 7-7 volt az állás.

Háfra Noéminek ekkor nem nagyon ment a játék, a 20. percben 4/0-s mutatóval állt, de a szélről legalább eredményesebbek voltunk. Lukács góljával újra vezetett a magyar válogatott, majd Szabó Laura dobott be egy büntetőt. Úgy tűnt, hogy az első játékrész hajrája jól sikerült, hiszen a 25. percben Magyarország 12-9-re vezetett.

A félidőben mégis 12-12 volt az állás, azaz a franciák egy 3-0-s rohanással egyenlítették ki a hátrányukat.

Hektikus meccs első félidején voltunk tehát túl. A magyar csapatnak helyenként voltak biztató felvillanásai, de az egyértelműen látszott, hogy mindkét együttes csalódásként éli meg ezt az összecsapást.

Pásztor Noémi védekezik a franciák elleni mérkőzésen Forrás: MKSZ/Kovács Anikó

Kínai figurából esett a magyar csapat vezető gólja a második félidő elején. A szép találat Kovacsics nevéhez fűződött.

A 41. percig tudtuk tartani a vezetést, ekkor valami megtört a magyar csapat játékában.

Az emberelőnyben támadó francia csapat Houette révén először vette át a meccsen a vezetést, majd a hátrányban lévő magyaroktól labdát szereztek a gallok és Flippe az üres kapuba lőtt. 16-18, Kim Rasmussennek időt kellett kérnie.

A megbeszélés után, egy francia kiállítást követően újra sikerült egyenlíteni (18-18), mind a két gólt Márton Gréta szerezte. Sajnos, a francia csapat egy perc alatt újra közérakott kettőt, mert Pásztor támadásban eladta a labdát. A 49. percben 20-18-ra vezetett az ellenfél.

Nehéz helyzetbe került a magyar együttes.

Nagy küzdelem, de sok hiba jellemezte a franciák elleni meccset Forrás: MKSZ/Kovács Anikó

Óriási rohanásba csapott át a meccs utolsó 10 perce. Az 53. percben Kanon elképesztő erővel lőtte át a magyar falat, 19-23, már négy góllal vezetett a világbajnoki címvédő, amely nem akarta vesztesen elhagyni a pályát. Kim Rasmussennek újra időt kellett kérnie.

Minden eltelt másodperc a francia válogatottnak kedvezett. A Kiss Éva helyére a második félidőben beállt Bíró Blanka pár lövést megfogott, de ez sem volt elég. Megpróbálkoztunk a 7 a 6 elleni támadójátékkal is. Ez sem segített.

10 perc alatt egy gólt dobtunk - a 46. percben 18-18 volt az állás, innen lett 19-24.

A franciák óriási átlövésgólokkal operálva zárták le a mérkőzést, öt góllal győztek. A magyar női kézilabda-válogatott vereséggel fejezte be a világbajnokságot Japánban. Kim Rasmussen csapata a 14. helyen végzett. Két éve a 15. helyen zártunk. Az volt minden idők legrosszabb helyezése női kézilabda-vb-n. Ez most a második legrosszabb.

Eredmény, a 13. helyért: Franciaország-Magyarország 26-21 (12-12)
Kumamoto, v.: Alpaidze, Berezskina (oroszok)
lövések/gólok: 42/26, illetve 50/21
gólok hétméteresből: 4/4, illetve 3/3
kiállítások: 6, illetve 4 perc

Magyarország: Kiss É. - Lukács 7, Kovacsics 3, Tóvizi 2, Háfra, Tomori 2, Schatzl 1, cserék: Kiss N., Tóth G., Pásztor, Vámos, Szabó L. 3, Márton G. 3, Bíró, Klujber, szövetségi kapitány: Kim Rasmussen

Nyilatkozatok

A mérkőzés után a médiazónában nyilatkoztak a magyar játékosok és Siti Beáta, a válogatott edzője.

Kiss Éva:

A 14. hely nem jó, ez így alakult. 1-2 gólokkal maradtunk alul, de a miénk egy fiatal csapat, nagy jövő áll még előtte. Szerintem nagyon sok előnye van annak, hogy ennyire fiatal a magyar válogatott. A játékunk, a lendületünk, a tűz, az akarat - ezekkel nem volt gond, mindenki odatette magát, azzal együtt, hogy nem ezt az eredményt szerettük volna elérni. Emiatt - a helyezés miatt - lehetünk most csalódottak."

Lukács Viktória:

Volt olyan meccs, ahol a védekezés összeállt, de nem sikerült a támadójáték és volt olyan is, ahol mindez fordtíva sült el. A kapusteljesítményünk jó volt a vb-n, csakúgy, mint a szélsőjáték. A belső poszton a Szenegál meccs után fejlődtek a játékosok. Meg kell tanulni felállni ezekből a vereségekből. Ez a román meccs után is sikerült."

Siti Beáta, a magyar csapat edzője: "A csapat jónéhány tagjának ez volt az első felnőtt világbajnoksága, szerintem ebben simán benne van az, hogy elkövetnek olyan hibákat, amiket láttunk.

A magyar csapat kedden indul haza Japánból Magyarországra.