Messi hatodszor is megnyerte az Aranylabdát

MESSI, Lionel
Párizs, 2019. december 2. Lionel Messi, a Barcelona csatára, miután hatodszor is elnyerte az év legjobb labdarúgójának járó Aranylabdát a párizsi Chatelet Színházban 2019. december 2-án. A díjat a France Football francia szaklap hagyományos évenkénti választása alapján ítélik oda. MTI/AP/Francois Mori
Vágólapra másolva!
Hétfőn este fél kilenckor kezdődött a párizsi Chatelet Színházban a 64. Aranylabda-gála. A futball egyik legfontosabb egyéni teljesítményét elismerő díját Lionel Messi kapta, immár hatodik alkalommal, ezzel az argentin klasszis egyeduralkodóvá vált a díj történetében. A nőknél Megane Rapinoe lett 2019 legjobbja, a legjobb 21 éven alul labdarúgónak járó Kopa-trófeát Matthijs de Ligt nyerte, míg a debütáló, legjobb kapusnak járó Lev Jasin-trófa Alisson Beckerhez került. 

Igaznak bizonyultak a sajtóértesülések, és ahogy az Origo is beszámolt róla, az ötszörös aranylabdás Cristiano Ronaldo nem vett részt az eseményen, elméletileg egy másik gálára volt hivatalos. A portugál Európa-bajnok hiánya mellett is rengeteg egykori és mai sztár tette tiszteletét. Például Pavel Nedved vagy Hristo Stoichkov is ott ült a színházban.

Az est házigazdái a korábbi elefántcsontparti válogatott csatár, Didier Drogba és Sandy Heribert TV-s műsorvezető voltak.

A Chelsea csapatával Bajnokok Ligáját (BL) nyert labdarúgó – a díj nagykövete – a családjával érkezett a gálára. Lionel Messi feleségével és két fiával jött az eseményre.

Fél kilenc után pár perccel a házigazdák köszöntötték a vendégeket, természetesen telt ház várta a díjkiosztást. Ezután egy rövid videó összeállítás következett a 10 legjobb férfi labdarúgóról, akik közül a későbbiekben kikerült a nyertes is. A vetítést követően a tavalyi győzteseket hívták a színpadra, azaz Ada Hegerberget, Luka Modrićot és Kylian Mbappét. Utóbbira rögtön fontos feladat várt, neki kellett átadni a 21 éven aluli játékosnak járó Kopa-trófeát. Azonban mielőtt erre sor került volna,

Droga ragadta magához a szót, és mesélt egy fiúról, aki még 2009-ben, a Chelsea Barcelona elleni vesztes BL-elődöntő után kért tőle egy közös képet, ő azonban akkor a vesztes meccs után, nemet mondott. Ezt a fiút Kylian Mbappénak hívták... Ma este, 10 évvel a történtek után, végre elkészült a közös kép.

A kép után jöhetett a Kopa-trófea nyertesének kihirdetése.

A díj győztese 2019-ben a Juventus hátvédje, Matthijs de Ligt lett.

De Ligt nagyon boldogan nyilatkozott a díjjal a kezében, megköszönte a korábbi Ajaxos csapattársaknak, a Juventus futballistáinak és hálás volt a barátainak és a családjának is. A gála nem állt meg, a következő díj, mely átadásra került az idén debütáló, legjobb kapusnak járó Lev Jasin-trófea volt. Az elismerést a legendás szovjet játékosról nevezték el, aki az Aranylabda történetének idáig egyetlen győztes kapusa volt.

Az első Lev Jasin-trófeát a Liverpool kapusa, Alisson Becker kapta.

„Nagy megtiszteltetés nekem ma itt lenni ezekkel a nagyszerű játékosokkal, emberekkel és fantasztikus csatárokkal. Mindennap keményen dolgozom azon, hogy nehezebbé tegyem a dolgotok, hogy megállítsalak titeket. Köszönöm a családomnak, a feleségemnek, szüleimnek a támogatásukat"

– mondta a díj átvétele után a 27 éves BL nyertes kapus. A férfiak után a hölgyek következtek,

2019 legjobb női labdarúgójának járó Aranylabdát a világ- és olimpiai bajnok középpályás, az amerikai Megane Rapinoe vehette át,

aki videó üzenetben köszönte meg az elismerést a tengerentúlról.

Az est végére maradt talán a legnagyobb kérdés, vajon Messi hatodszor is megnyeri az Aranylabdát, vagy más kapja meg a rangos elismerést a tavalyi győztestől, Luka Modrićtól? Nos, a válasz:

Lionel Messi hatodszorra is elhódította az Aranylabdát, ezzel ő lett a legsikeresebb a díj történetében.

A 32 éves argentin válogatott az előző idényben bajnok volt a Barcelonával, 36 találatával ő lett a spanyol gólkirály és emellett az európai aranycipő is hozzá került.

"Először is köszönöm az összes újságírónak, aki rám szavazott és azt akarta, hogy én nyerjek. Természetesen köszönöm a klubomnak, mindenkinek, aki segített abban, hogy ma én állhassak itt. Ez fantasztikus érzés, nagyon köszönöm."

- nyilatkozta a boldog győztes a színpadon. A második Van Dijk, a harmadik Ronaldo lett a szavazáson.

Lionel Messi, a Barcelona csatára, miután hatodszor is elnyerte az év legjobb labdarúgójának járó Aranylabdát a párizsi Chatelet Színházban 2019. december 2-án Forrás: MTI/AP/Francois Mori