A velejéig korrupt FIFA nem tűri a rendbontást

demonstration unrest TOPSHOTS Horizontal SPORTS FAN STAND FOOTBALL PLACARD SLOGAN ON THE FRINGE OF CONFLICTS
A football supporter holds up a placard in reference to the recent ongoing protests in the city, during the Qatar 2022 World Cup qualifying football match between Iran and Hong Kong at Hong Kong Stadium on September 10, 2019. (Photo by Nicolas ASFOURI / AFP)
Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) 15 ezer svájci frankos (4,6 millió forint) büntetést szabott ki hongkongi tagszervezetére, miután egy válogatott mérkőzésen a szurkolók kifütyülték a kínai himnuszt.

A szeptember 10-én Iránnal szemben 2-0-ra elvesztett hazai világbajnoki selejtező előtt a hongkongi nézők füttyszóval fogadták a himnuszt, és tüntetőleg hátat fordítottak a pályának. A Kínához tartozó, de nagyfokú önállóságot élvező Hongkongban áprilisban kezdődött a tüntetéshullám, a demonstrálók eleinte a kiadatási törvény módosítása ellen tiltakoztak, majd a tömeges felvonulások demokratikus reformokat követelő, az erősödő pekingi befolyást elutasító és a kormányzó távozását követelő tiltakozásokká nőtték ki magukat. A tüntetések gyakran erőszakba torkollottak, komoly forgalmi fennakadásokat és súlyos gazdasági károkat okozva a metropolisznak.