Olcsó élet, drága jegyek, kevés néző a Copa Américán

fbl Horizontal
Fans of Colombia listen to their national anthem before the start of the Copa America football tournament group match against Qatar at the Cicero Pompeu de Toledo Stadium, also known as Morumbi, in Sao Paulo, Brazil, on June 19, 2019. (Photo by Nelson ALMEIDA / AFP)
Vágólapra másolva!
Meglepően kevés a néző a Copa Américán, pedig hol lehetne egy hónapig tartó fiesztára számítani, ha nem Brazíliában, ahol a foci több mint vallás. A Sao Paolóban élő Schiffer János is látja és olvassa az újságokban, hogy mérsékelt az érdeklődés, de szerinte az egyenes kieséses szakaszban ez változni fog.

"Az újságok is írják, és a tévében is beszélik, hogy valóban kevés a néző, és a vártnál kisebb az érdeklődés.

Szerintem egyébként ez minden nagy tornára jellemző, hogy kezdetben gyérebb az érdeklődés, biztos vagyok benne, hogy az egyenes kieséses szakaszban teli lesznek a lelátók."

Schiffer János szerint egyébként ahhoz képest, hogy bárhonnan is kell Brazíliába érkezni, amihez nagyon sokat kell utazni, egyáltalán nincsenek kevesen. Különösen Chiléből és Ecuadorból érkeztek nagy számban, de Kolumbiából is sokan jöttek.

A Messivel felálló argentinok Paraguay elleni meccsén is bőven voltak üres széksorok Forrás: AFP/Douglas Magno

"Én chilei és kolumbiai turistákat kísérek Sao Paulóban, utóbbiak most éppen itt állnak mellett, egy nagy család, tizenegyen vannak, és hasonlóan a többi turistához, ők is több napra érkeztek."

Arra a kérdésre, hogy nem-e a drága jegyárak tartják távol a szurkolókat, különös tekintettel arra, hogy a kontinens több országa is komoly gazdasági problémákkal küzd, úgy válaszolt:

"Szerintem ez nem jelent valós problémát. A jobb helyzetben lévő Kolumbiából és Chiléből persze többen vannak, de jönnek Venezuelából, Paraguayból és Argentínából is. Utóbbi országokból nagyon sokan érkeznek kocsival például, pedig az sincs közel.

Összehasonlításul egy hazai bajnokira átszámolva 7 és 30 euró között vannak a jegyek, de ez mégiscsak egy nagy torna. A szállodák azonban nem emelték fel az áraikat, ami máshol bevett szokás, alacsony az infláció, ezért viszonylag olcsó az élet, olcsón lehet enni is, ha az ember nem étterembe megy" – festi le a helyzetet forrásunk.

Kolumbiából érkezett a legtöbb vendégszurkoló Brazíliába Forrás: AFP/2016 Getty Images/Christian Petersen

Felvetésünkre, hogy a Venezuela elleni második csoportmeccsen mintegy tízezer üres szék volt a bahíai stadionban, Schiffer János elmondja, hogy ennek az lehet az oka, hogy a hazai szurkolók – akik egyébként csak a saját csapatukra kíváncsiak – nem elégedettek a brazilok játékával.

"A szurkolók és az újságírók szerint sem játszik szép focit a brazil válogatott. Nem látszik, hogy mit szeretnének megvalósítani a pályán, Tite pedig nem képes kihozni a csapatból a kellő kreativitást. Nem véletlen, hogy mindkét meccs, a Bolívia elleni 3-0, és a Venezuela elleni 0-0 után is kifütyülték a hazai szurkolók a csapatot. Egyedül a Gremióban játszó Evertont dicsérik, benne látják azt a régi vágású brazilos focit, amit annyira sokan hiányolnak."

Három gólt és egy biztos győzelmet vettek el a braziloktól a Copa Américán

A brazil labdarúgó-válogatott rendhagyó körülmények között játszott gólnélküli döntetlent Venezuela ellen a Copa América csoportkörének második fordulójában. Az A csoport másik mérkőzésén Peru hátrányból fordítva győzte le Bolíviát 3-1-re. A hazai pályán játszó brazil válogatott egyértelmű esélyes volt a kontinens talán leggyengébb csapata elleni találkozón, amit részben meg is mutatott, részben pedig nem.

Schiffer János szerint a szurkolók már nem foglalkoznak azzal, hogy Neymarral vagy Neymar nélkül éri el az eredményt a válogatott.

"Neymarral már senki nem foglalkozik a tornával kapcsolatban, mindenki elkönyvelte, hogy nélküle kell lejátszanunk a meccseket.

Miközben a történelem minden eddigi tornáján az aranyérem volt a szurkolók minimális elvárása, Schiffer János szerint ezúttal visszafogottabbak az elvárások, és nem csak Neymar hiánya miatt.

"Nem elvárás ezúttal, hogy mindenképpen nyerni kell, legalábbis nem érezni annyira erős nyomást. A szurkolók úgy vannak vele, hogy a harmadik csoportkörben Peru ellen kiderül, hogy mit is tud a brazil csapat, az komoly erőfelmérő lesz. Még nem jutott tovább csapat, előbb jusson tovább, és utána lehet majd lelkesedni, és szerintem az egyenes kieséses szakaszban már a lelátok is meg fognak telni."

Neymar, a hülyegyerek

Schiffer Jánost megkérdeztük, hogy milyen visszhangja van a Neymar-ügynek, azaz annak, hogy egy Sao Pauló-i nő nemi erőszak elkövetésével vádolja a PSG sztárját. "A legtöbben azt mondják, már bocsánat a szóért, hogy hogy lehet ennyire hülyegyerek ez a Neymar? Hogy az interneten ismerkedik nőkkel, majd kiviteti magához Párizsba. A friss hírek szerint a nő mindent előre megtervezett, hogy csőbe húzza Neymart. Már az is kiderült, hogy van egy gyereke is, és komoly tartozásokat halmozott fel."