Női kardban nem volt még ekkora siker

2019.06.20. 15:25

Harmadik meccsét is megnyerte a magyar női kardválogatott, ezzel bejutott a döntőbe a düsseldorfi Európa-bajnokságon, írta az MTI.

A fehéroroszok és az ukránok legyőzése után a világranglista élén álló franciákkal vívtak a magyarok, és a korábbiakhoz hasonlóan izgalmas ütközetben nyertek.

Az első hét asszó végén hátrányban voltak, az utolsó előtti váltásnál 35-29-re vezettek a franciák. Csakhogy az egyéniben bronzérmes Márton Anna ekkor 11-4-re verte Caroline Querolit, majd a pást mellett és a lelátón is felforrósodott hangulatban Pusztai Liza 5-1-re az egyéniben második Manon Brunet-t. 

  • Márton plusz nyolccal, Pusztai plusz héttel, Katona mínusz tízzel fejezte be a mérkőzést.

Az utolsó akciókat a csapattársak és az edzők sem bírták ülve kivárni, aztán a győzelmet érő tus után következett az ünneplés. A döntőbe jutás egyrészt nagy siker a női kardozóknak, másrészt sokat is ér az olimpiai kvalifikációs sorozatban.

Amióta női kardvívás szerepel az olimpiai programban, a magyarok nem jutottak ki az olimpiára. Sőt, érmet sem szereztek Eb-n vagy vb-n.

A magyar csapat 19 órától az oroszokkal vív az aranyéremért.

Eredmények:

  • a 16 között: Magyarország-Fehéroroszország 45-40
  • Negyeddöntő: Franciaország-Lengyelország 45-34, Magyarország-Ukrajna 45-44, Olaszország-Azerbajdzsán 45-42, Oroszország-Németország 45-34
  • Elődöntő: Magyarország-Franciaország 45-40, Oroszország-Olaszország 45-39

Az ukránok ellen Katona Renáta volt a legjobb, plusz hattal fejezte be ugyanis a meccset. Az utolsó asszóban azonban az ifjúsági olimpiai bajnok Pusztai Liza higgadtsága és eredményessége kellett, mert a sokszoros világbajnok Olga Harlannal szemben zsinórban három tust adott, így sikerült összesítésben eggyel győzni.