Halad Hosszúék pere a FINA ellen

HUSZ4293
2019.01.11. 12:13

Első fokon nyert Hosszú Katinka a FINA, vagyis a Nemzetközi Úszószövetség ellen több úszótársával indított perben – az ítéletet egy washingtoni bíróság mondta ki, számolt be tévesen a Bors egy azóta nyom nélkül átszerkesztett cikkben. Valójában nem történt ítélethirdetés az ügyben, pusztán csak a perirat érkezett meg a washingtoni bíróságra.

Hosszú Andrew Michaellel és Tom Shieldsszel fordult bírósághoz azért, mert a FINA tavaly decemberben megtiltotta  az úszóknak, hogy induljanak a pénzdíjas International Swimming League versenyen. Amennyiben bárki rajthoz állt volna a tornán, kétéves eltiltásra számíthatott volna.

A perhez egy 2017-es esetet hoztak fel precedensként, akkor az Európai Bizottság döntött a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség ellen, amely megtiltotta sportolóinak, hogy egy, nem a szövetség ellenőrzése alatt álló versenyen induljanak.

A per indítása óta a FINA is lépett, és az ISL ötletét lemásolva indított egy komoly pénzdíjazású tornát, aminek három versenyéből egyet szinte biztosan Budapesten tartanak majd, bár erről még csak nem hivatalos bejelentés volt.

Cikkünk korábbi verziójában a Bors eredeti információit szemléztük, később a változtatásuk után frissítettük a téves információkat.