Ha az apja nem ver le 12 embert, nincs új NBA-csúcs

GettyImages-1046296468
2019.01.04. 08:59
Erősen kezdte 2019-et a Portland bosnyák születésű kosarasa, Jusuf Nurkić, aki az NBA történetének első 5x5-ös statisztikai sorát hozta össze (vagyis pontokból, lepattanóból, asszisztból, blokkokból és labdaszerzésből is legalább ötöt összehozott egy meccsen pontból és lepattanóból is 20 fölötti számmal – egyébként 24-23-7-5-5-ös sorral zárt). Kosárlabda-pályafutása egy újságcikkel indult, ami arról szólt, hogy rohamrendőr apja egyedül hatástalanított 12 embert egy verekedésben.

A cikket a sportügynök, Enes Trnovčević olvasta, és arról szólt, hogy egy észak-bosznia-hercegovinai városban, Tuzlában 12 (más források szerint 14) emberrel bánt el simán egy helyi rohamrendőr, Hariz Nurkić. A történet már ennyitől is elég szokatlan, Trnovčevićnek viszont az tűnt fel, hogy Nurkićot 210 centisként és 180 kilósként említették a lapban. Tudta, mit kell tennie: másnap már Tuzlában volt, ahol az volt az első kérdése a rohamrendőrhöz:

nincs egy fia?

Volt, méghozzá az akkor még csak 14 éves Jusuf Nurkić, aki egészen addig sosem próbálkozott a kosárlabdával – hasonló problémája volt, mint az apjának, vagyis nem nagyon találtak a hatalmas lábára megfelelő méretű cipőt. 

Miután kiderült, hogy Nurkić nemcsak nagy, de tehetséges is, az ügynök egyből Szlovéniába vitte játszani, majd a Zlatorog Laškóból egy rövid kitérővel a horvát Cedevitához került – innen pedig már az NBA volt a következő nagy állomás 2014-ben.

Trnovčević végig hajthatatlan volt, az első pillanattól fogva azt mondta Nurkićnak, hogy NBA-játékost csinál belőle, amit a bosnyák elég kétkedve fogadott, hiszen egy edzésen sem járt korábban.

Éppen ezért nem is viselte jól sportkarrierje indulását. 14 éves koráig egy éjszakát sem töltött távol a családi háztól, ehhez képest elég nagy ugrás volt, hogy egy szomszédos országba kellett költöznie. „Fél évig szinte mindennap sírtam. Új iskolába kerültem, ahol új nyelvet kellett megtanulnom, és egy teljesen más világba beilleszkednem. Nehéz volt, de azért élveztem” – emlékezett vissza  – kissé ellentmondásosan – a kezdetekre egy 2017-es interjúban.

Az eléggé hihetetlen eredettörténet legtöbb részét egyébként megerősítette Nurkić, aki az NBC Sportsnak elárulta, hogy apja nem is 210 centis és 180 kilós volt 2009-ben, inkább olyan 205 centi és 204 kiló lehetett, az viszont igaz, hogy 12 emberrel bánt el egymaga. Ahogy az is igaz, hogy a sportügynök csak a fia felől érdeklődött, és valóban nem játszott korábban kosárlabdát a mára klasszissá érett center. Az eredeti sztoriból egyetlen részletet cáfolt: 2009-ben, 14 évesen még nem volt óriási termetű, csak az utána következő négy évben nőtt nagyot, meg sem állt 213 centiig és 123 kilóig.

Nurkićot redetileg a Chicago Bulls vitte el a 2014-es drafton a 16. választási joggal, de egyből elcserélték Denverbe, ahonnan 2017-ben került a Portlandhez a most 24 éves kosaras. Portlandben aztán jött is a nagy ugrás: a szezon második felét, 20 meccset töltött náluk 2017-ben, ezeken 15,2-es pontátlagot és 10,4 lepattanót hozott átlagosan 29,2 perc játékkal – mind a legtöbb volt pályafutását nézve, beleértve a horvát bajnokságot, az Adria-ligát és az Euroligát is.

Idén viszont a 2017-es, rövid portlandi időszakot is túlszárnyalhatja, a szezon feléhez érve ugyanis 14,7-es pont- és 10,5-ös lepattanóátlagnál jár. Portlandi formája pedig már felér a Bosnian Beast, vagyis Bosnyák Bestia becenévhez.

2018-12-28T062518Z 926403732 NOCID RTRMADP 3 NBA-PORTLAND-TRAIL-
Fotó: Kyle Terada / Reuters

Nurkić rögtön január 1-én villant nagyot, azonnal rákapcsolt 2019-ben. A Sacramento Kings elleni meccsen hozta össze

a történelmi 5x5-ös statisztikai sort – pontokban, lepattanókban, asszisztokban, blokkokban és labdaszerzésekben is legalább ötöt szerzett –, ami azért különleges, mert pontokban és lepattanókban is 20 fölött zárt, amire korábban nem volt példa.

Egészen pontosan 24-23-7-5-5-ös sorral zárt, vagyis pár mutatóban rendesen túlteljesített.

A korábban soha nem látott mutató egyébként csak hajszál híján lett meg Nurkićnak: a negyedik blokkot 52, az ötödiket 29 másodperccel a rendes játékidő lefújása előtt szerezte meg. Nagyot hajrázott tehát, de ha nincs hosszabbítás – aminek eléréséhez nem kicsit kellettek a bravúrjai –, nem lenne miről beszélni, hiszen az ötödik labdaszerzése abban lett meg.