A Fradi idén télen is bejutott az Európa Liga csoportkörébe

2019.01.03. 08:03

Az idők során afféle kedves hagyománnyá vált a ferencvárosi futballklub vezetőinél, hogy az előző évi, illetve a soron következő európai kupakudarc között merész kijelentésekre ragadtatják magukat a nemzetközi szerepléssel kapcsolatban. 

A dologban Kubatov sem teljesen ártatlan, de az igazi franzstadti Nostredamus Orosz Pál, az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója. Orosz lényegében évről-évre és szóról-szóra elismétli jövendölését, amely szerint most aztán már tényleg minden adott hozzá, hogy a Fradi az elkövetkező nyáron belépjen nemzetközi kupamennyország kapuján, sőt ez már nem is bravúr volna, hanem sokkal inkább elvárás.

Aztán eljönnek a selejtezők, és a bosnyák, dán, izraeli vagy éppen albán végzet még augusztus előtt eltakarítja a nagy zöld-fehér futballprojektet az európai futballtérképről.

Orosz legutóbbi jövendölésének még az időzítése is tökéletesre sikerült: a Fradi szilveszteri évértékelőjén sütötte el lassan szakállassá váló poénját az Európa Liga csoportkörének realitásáról. Persze ő halál komolyan gondolta, ahogy az előző 4-5 évben mindig.

Hogy érzékeltessük a fejlődést – ami különösen annak fényében észvesztő, hogy közben a klub költségvetése nagyjából megduplázódott –, gyűjtöttünk egy csokrot az elmúlt 5 évből származó fogadkozásokból. Az idézetek egy kubatovi kivételtől eltekintve Orosztól származnak.

„Céljaink között szerepel, hogy jövőre bekerüljünk az Európa Liga csoportkörébe.” (2014. 12.10.

„A reális cél, hogy szeretnénk idén bekerülni az Európa Liga csoportkörébe." (2015. 04. 02.

„Továbbra is látjuk a célt magunk előtt. Csoportkörbe fogunk kerülni.” (2015.07.30. Kubatov Gábor)

„A mostani állománynak már nem kellene bravúr a csoportkör eléréséhez. Csoportkört fogunk játszani, és azt is fogunk.” (2017.09.16.) 

„A jelenlegi játékoskeret, a pénzügyi és az infrastrukturális háttér arra predesztinálja a csapatot, hogy bejusson az Európa Liga csoportkörébe.” (2017.12. 20.

„Ez a háttér, ami a Ferencvárosnál van, az mindenféleképpen predesztinálja a csapatot arra, hogy egy Európa Liga-csoportkörbe odaérjen.” (2018.01.25.

„ Úgy gondolom, ezzel a háttérrel, amivel mi rendelkezünk, egy megfelelő szakmai munkával az Európa Liga-csoportkör mindenképpen reális.” (2018. 12. 31.)