Ha minden rendben megy, akkor 2019-ben újra összecsap Habib és McGregor

2019.01.02. 19:31

Ha minden rendben halad, akkor Habib Nurmagomedov és Conor McGregor már 2019-ben újra összecsapnak.

– mondta el a világ vezető MMA-szervezete, az Ultimate Fighting Championship főnöke, Dana White a TMZ bulvármagazin sportszekciójának. A kvázi-ígéret kulcsa a "ha minden rendben halad" kitétel. Ugyanis a dagesztáni könnyűsúlyú (70 kilós) világbajnoknak előbb még felelnie kell a Nevadai Atlétikai Bizottság előtt a küzdőtéren kívüli balhéjáért.

Ha még emlékeznek, Nurmagomedov az ír világsztárnak kiosztott októberi verést követően kipattant az oktagonból, és páros lábbal szállt bele McGregor brazil földharcedzőjébe, Dillon Danisbe; közben a dagesztáni csapattársai a küzdőtéren harcoltak az írrel és kísérőivel. Az incidensért Nurmagomedovnak simán kinéz minimum féléves eltiltás, de az is lehet, hogy elveszik tőle a bajnoki övet. Másfelől ha a UFC meg tudta győzni a Nevadai Atlétikai Bizottságot arról, hogy a félnehézsúlyú világbajnok Jon Jonest visszaeső doppingolóként négy helyett csak másfél évre tiltsák el, akkor Habib esetében sem lesz gond.

A helyzetet azonban White szerint sem csak ez a tényező bonyolítja. Ugyanis annak ellenére, hogy rengeteg ember lenne kíváncsi (=fizetne elő) egy újabb Habib–McGregor-meccsre, egy csomó tényező a visszavágó ellenében hat. Leginkább az, hogy az ír nem egy szerencsésen elengedett ütésnek vagy egy sérülésnek köszönhetően kapott ki, a dagesztáni egy alapos, kimerítő és mindenkit meggyőző verésben részesítette. Ilyen henger után illene minimum 1-2 meccsen bizonyítania, hogy megérdemel egy újabb esélyt. Ráadásul a könnyűsúly bővelkedik a trónkövetelőkben. Itt van például a 11 meccses veretlenségi sorozatot maga mögött tudó amerikai Tony Ferguson, akit már eleve többször összepárosítottak Nurmagomedovval, de sérülések és a dagesztáni fogyasztásból adódó komplikációi miatt ezek a meccsek ugrottak – csakúgy, mint az ideglenes világbajnoki címe, amit meccs nélkül, sérülése miatt veszített el.

Szóval egészen elképesztő pofátlanság lenne, ha McGregor megint beelőzné őt a Habib elleni címmeccsel.

White nem zárta ki, hogy McGregor előtt neki ad esélyt, és a dagesztáni csak 2019 második felében kerülhetne újra szembe az írrel. A UFC-főnök még azt a lehetőséget is megemlítette, hogy Max Holloway, a pehelysúly fenomenális bajnoka egy súlycsoporttal feljebb lépve beszáll a könnyűsúlyú ringlispilbe, ami azért is érdekes lenne, mert Holloway utolsó vereségét pont McGregor ellen szenvedte el még 2013-ban.

Szóval ha teljesítmény és érdemek alapján nézzük, akkor az októberi meccs visszavágójára nincs esély. Csakhogy az Ultimate Fighting Championship elsősorban a kassza csilingelésére hallgat, márpedig

a Habib-McGregor meccsnek helyt adó UFC 229 gála volt a szervezet valaha volt legsikeresebb rendezvénye,

17 millió dolláros helyszíni jegyeladásokkal és több mint kétmillió előfizetéssel (pay-per-view), ami egyenként 50 dolláros árral számolva minimum 100 milliós dolláros bevételt jelent.