Világbajnokot, olimpiai bajnokot vert, de egy másodperc alatt elszállt

GettyImages-1076400552
2019.01.02. 12:10

Az alpesi sízők az évet egy látványos városi versennyel az oslói párhuzamos szlalommal kezdték. Nagy meglepetésre nem a számot uraló sízők, Marcel Hirscher és Mikael Shiffrin nyertek. Marco Schwarz és Petra Vlhová és vitték el az első helyeket. Dave Ryding történelmi lehetőséget szalasztott el.

A nőknél a világkupaszezon összes eddigi szlalomversenyét Shiffrin nyerte, a Holmenkollen síközpontban tartott paralel versenyen azonban megszakadt sorozata. A szlovák Petra Vlhová a döntő mindkét futamában jobb időt ért el az amerikainál. Vlhová élete első városi szlalomját nyerte. Elég jól alakul a szezonja, nyolcszor volt már vk-dobogón, és szűk egy hete megszerezte élete első vk-győzelmét is, Semmeringben nyert óriás-műlesiklást.

A férfiaknál a technikai számokban mindig Hirscher a topfavorit, még úgyis, hogy az előző szlalomversenyen hibázott és kiesett. Az osztrák Rydinggal vívott párharcot a negyeddöntőben. A brit síző meglepetésre 28 századot adott neki az első futamban. A másodikban Hirscher nem is ment végig, az egyik kapunál kiesett a ritmusból, és be sem fejezte a versenyt.

Ryding aztán a döntőig jutott – az olimpiai bajnok Andre Myhrert is kiejtette – , ahol Marco Schwarz volt az ellenfele. Az első futam Schwarzé lett 28 századdal. A másodikban Ryding le tudta dolgozni a különbséget, sőt előnybe is került a pálya alján. Itt azonban kiesett a ritmusból és kaput tévesztett. Ryding így csak második lett, beállítva ezzel a legjobb saját eredményét és a brit rekordot.

A brit nem először hagy ki nagy lehetőséget, 2017-ben Leviben esett ki az első helyről egy szlalomverseny második futamában.

Eredmények:
férfiak:
1. Marco Schwarz (osztrák)
2. Dave Ryding (brit)
3. Ramon Zenhäusern (svájci)  

A szakági vk állása 4 verseny után (még 8 van hátra): 1. Marcel Hirscher (osztrák) 236 pont, 2. Schwarz 235, 3. Daniel Yule (svájci) 217
Az összetett vk állása 17 verseny után (még 24 van hátra): 1. Hirscher 656 pont, 2. Max Franz (osztrák) 408, 3. Aleksander Aamodt Kilde (norvég) 392
 
nők:
1. Petra Vlhova (szlovák)
2. Mikaela Shiffrin (amerikai)
3. Wendy Holdener (svájci)

A szakági vk állása 6 verseny után (még 6 van hátra) 1. Shiffrin 580 pont, 2. Vlhova 500, 3. Holdener 315
Az összetett vk állása 16 verseny után (még 22 van hátra): 1. Shiffrin 1114 pont, 2. Vlhova 668, 3. Holdener 454