A növekedési hormon életelixír, 12 óra után kimutathatatlan

shutterstock 402261172
2019.01.01. 09:05
Hallhattuk már néhányszor itthon is az atipikus doppingminta kifejezést, a riói olimpiai csapatból is kihúztak emiatt két versenyzőt. Egy magyar tanulmányból választ kaphatunk arra, hogy ilyenkor mi is történik a sportolóval. Ha ilyen mintát ad, nem ok nélkül kerül az ellenőrzés fókuszába.

Ha Lionel Messi nem kap időben növekedési hormont - alultermelte a szervezete, ezért nem indult meg a fejlődésben -, vélhetően a világ szegényebb lenne egy kiváló futballistával, ötszörös aranylabdással.

Szigorú orvosi felügyelet mellett Barcelonában kezelték az argentint, aki így 170 centire nőtt, és megerősödött. Az alkata, kvázi törékenysége ellenére meglehetősen kevésszer sérült, vagyis jól sikerült a kúra.

A növekedési hormont természetesen használják gyógyászati célra, de a doppingpiac slágerterméke is, mert igen nehezen kimutatható, miközben rendkívül hatékony. 

Kárai Péter erről írt egy tanulmányt.

Az Európai Kajak-kenu Szövetség elnökségi tagjának megválasztott Kárai rengeteg angol forrást használt fel, amíg megírta gondolatait, ebből idézünk most részleteket.

Először is tisztázzuk, mi a növekedési hormon. Szomatotrop hormon, szomatotropin, human growth hormone, hGH - ezek a közismert nevei.

Egyetlen hosszú polipeptidláncból áll, 191 aminosav építi fel.

Az agyalapi mirigy elülső lebenyében, az adenohipofízisben termelődik.

"A növekedési hormon felelős a genetikailag meghatározott testnagyság, a részarányos testalkat kialakulásáért. Serkenti a csontok és a különböző lágy részek (izom, kötőszövet, zsigerek) fejlődését" - írta Kárai.

Megállapította, hogy a sportolóknál az tette népszerűvé, hogy számukra alapvetően kedvezően befolyásolja két táplálóanyag intermedier anyagcseréjét.

  • A fehérje anyagcserében építő, anabolikus hatással bír: fokozza az aminosavak belépését a sejtbe, serkenti a fehérjeszintézist, gátolja az intracellurális fehérjebontást.
  • A lipidanyagcserét a lebontás irányába tolja el: fokozódik a trigliceridek mobilizálása és a zsírsavégetés.

A növekedési hormon termelődését a hipotalamusz szabályozza, amely a növekedési hormont serkentő (growth hormone-releasing hormone, GHRH), illetve gátló (szomatosztatin) hormont termeli.

A serkentő hormon termelése napi ciklusban történik.

Éjjeli és lökésszerű termelődése azt eredményezi, hogy a növekedési hormon is jellemzően alvás közben lökődik ki. Az alvás négy – agyhullámok változásán keresztül is mérhető – fázisban mélyül, majd ugyanilyen stádiumokban válik felületesebbé, amit követ az ún. REM-alvás. (A gyors szemmozgásról elnevezett alvás.)

Ezek a szakaszok éjszaka 4-6-szor ismétlődnek meg. A növekedési hormon a mélyülő (lassú agyhullámú) alvásszakaszban termelődik, azaz

a nyugodt alvásnak érdemi szerepe van a hormon természetes szintjének emelkedésében.

A hormon termelődése – a napi ingadozáson túlmenően – az emberi életkor előrehaladásával is változik.

A 15-20 éves kor közötti mennyiség hozzávetőleg harmada termelődik 40 éves kor környékén, és csak hatoda a 60. életév elérésekor. Ezért is szokás életelixírnek nevezni.

A növekedési hormon termelődése természetesen úton is serkenthető:

  • nyugodt, megfelelő idejű alvással;
  • nagy erőbefektetést igénylő, intenzív izommunkával (ez jobban serkenti, mint az állóképességi sportok űzése)
  • megfelelő táplálkozással (a legfontosabb, hogy alacsony vércukorszinttel célszerű lefeküdni, mert ellenkező esetben a felszabaduló inzulin gátló hatású a növekedési hormon éjjeli kilökődésére nézve).

A növekedési hormon szintjének természetes úton történő növeléséhez képest érdemben hatékonyabb a szintetikus növekedési hormon kívülről történő bevitele. A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) 4 éves eltiltást ad az ilyen szert használóknak.

A szintetikus hormon az egészségre ártalmas, cukorbetegséget okozhat, emellett szervi elváltozást, szívnagyobbodást, idegkárosodást is. Növeli a daganatos betegségek kockázatát.

Ám mivel a teljesítőképességet is növeli, a sportolóknak nem visszatartóerő az iménti felsorolás. Mivel versenyelőnyt szereznek, ezért a WADA értelemszerűen próbálja kiszűrni a tilosban járókat.

A szintetikus szerek kimutatására két módszert alkalmaznak.

  • Izoform módszer: a növekedési hormont közvetlenül mutatja ki. A WADA honlapja szerint a beadást követően 24-48 óráig tudja kimutatni a tiltott szert. Vértesztről beszélünk, az injekciót zsírszövetbe szúrják.
  • Biomarker teszt: a növekedési hormont nem közvetlenül mutatja ki, hanem a hormon által serkentett két fehérje megnövekedett szintjén keresztül jelez tiltottszerhasználatot. Valószínűségi alapon definiált módszer, a két fehérje mennyiségének átlagtól való eltérésén alapul. A módszer időablaka hosszabb: akár 2 hétig is ki tudja mutatni a tiltott használatot.

És akkor lássuk, miért van nehéz helyzetben a WADA.

A növekedési hormoninjekció beadását követő 12 órán belül elvégzett izoform teszt esetében szinte minden érintett személy pozitív vizsgálati eredményt produkált.

Az injekció beadását követő 12-24 órán belül végzett vizsgálat – az elenyésző számú pozitív és atipikus eredmény mellett – döntően negatív eredménnyel zárult.

Az injekció beadása utáni 24 órán túl elvégzett izoform teszt

  • pozitív eredményt nem hozott
  • atipikus eredményt két esetben eredményezett
  • gyakorlatilag mindenki negatív eredményt produkált, ráadásul oly módon, hogy a tesztben alkalmazott két mutató (Kit 1 és Kit 2) teljesen normális értékre (az átlagértékre) esett vissza.

Mindez lépéskényszerbe hozta a WADA-t.

A biomarker teszt időablaka lényegesen hosszabb, mint az izoform módszeré. Napi 2-4 mg GH-dózis beadása esetén pozitív lett a minták

  • 69-79 %-a a beadást követő 2 nappal
  • 53-64 %-a a beadást követő 5 nappal
  • 20 %-a az utolsó injekciót követő 14 nappal

Itt az idő megismerkedni a fehérjepárokkal. Tudományosan meghatározott értékekről van szó, az átlagértékük férfiaknál és nőknél más.

Mindkét módszer (izoform és biomarker) esetén két különböző próbát végeznek el. A két próba teljesen hasonló elveken nyugszik, de különböző laborok dolgozták ki azokat. (Azért ír elő a WADA két próbát, hogy ezzel is elejét vegye a módszertan jogi megtámadásának.)

Vannak laborok, amelyek az izoform ellenőrzésben járnak az élen, és vannak olyanok, amelyek a biomarker tesztekben úttörők, és kifejezetten pontosak.

Mindkét próbának vannak úgynevezett döntési határai. Pozitív a minta, ha a sportoló értékei mindkét döntési határ felett vannak, negatív, ha mindkét döntési határ alatt vannak. Atipikus akkor, ha az egyik próbában döntési határ felett, a másikban döntési határ alatt van.

Az atipikus minta nem pozitív eset, de igen gyanús, és hosszú távon a WADA látókörébe kerülhet egy versenyző. A minták újraellenőrzésénél, a tesztek fejlődésével pedig könnyen elképzelhető, hogy az atipikus minta pozitívvá válik.

Vagyis ha valaki még 2016-ban győztes volt, a legfrissebb kutatási eredmények után könnyen lehet, hogy lebukik jövőre. Vagy 2024-ben, és ha akkor bizonyítják be a tiltott szerek használatát, még mindig megfosztható az olimpiai érmétől, aranyától.

Hogyan lehet hozzájutni?

Nem olyan könnyű viszont beszerezni a tiszta szereket, legális úton különösen nem. A sportolók olykor indokolatlanul nagy kockázatot vállalnak, sokmillió forintot fizetnek egy kúráért, és ha szennyezett terméket kapnak, felhívják magukra a figyelmet, miközben még nem is javul a megfelelő ütemben a teljesítőképesség.

Edzeni természetesen ugyanúgy kell,

DE A GYILKOS EDZÉSEK UTÁN NÖVEKEDÉSI HORMONNAL SOKKAL EGYSZERŰBB A REGENERÁCIÓ.

Hogy másnap újra ugyanolyan intenzitással, kvázi megerőltetés nélkül tudjon edzeni valaki.

A doppingellenes harc egyik leghatékonyabb eszköze a biológiai útlevél program. Ennek jelenleg két modulja van:

  • szteroid modul (a férfi hormonok szintjének és arányainak kronológiai változásai alapján az exogén és endogén anabolikus szteroidok használatára utaló jeleket keresi);
  • hematológiai modul (a vérparaméterek kronológiai változásai alapján az EPO használatára hívhatja fel a figyelmet).

A WADA évek óta tervezi a harmadik, az endokrin modul bevezetését. Amikor erre sor kerül, akkor a növekedési hormon használatára utaló paraméterek kronológiai változásainak rögzítése érdemben növelhetik a felderítés hatékonyságát.

Vannak sportágak, ilyen például itthon a kajak-kenu, amelyek tiltják a tű használatát minden edzőtáborban, és ha valakinél találnak, kizárhatják a válogatott keretből. Árulkodó ugyanis, ha egy keményen edző és készülő sportolónál tűt találnak.

Ha ezt a szabályt kiterjesztik másokra is, egy lépéssel közelebb kerülünk a sport tisztaságához.

(Borítókép: Shutterstock)