Újabb NFL-Fekete Hétfő: kivágták a liga ötödét

2018.12.31. 16:37

Az NFL-alapszakasz végével megindult a tisztogatás az elmúlt év, évek eredménye miatt csalódott csapatoknál, és hétfőn hat csapatnál is kivágták a vezetőedzőt, így a két szezon közbeni elbocsátással együtt a liga negyede keres új edzőt magának a 2019-es idényre.

Ne maradjon le semmiről!

A szezon első kirúgása a Cleveland Brownsnál volt, október legvégén, 2-5-1-es mérlegnél menesztették azt a Hue Jacksont, aki két és fél szezon alatt 11-44-1-es mérleget hozott össze a csapat élén. A Browns a Jackson-kirúgás után elindult fölfelé, végül 7-8-1-gyel zárta a szezont, de lemaradt a rájátszásról.

A Green Bay Packersnél nem az örök keserűség, hanem a váratlan sikertelenség miatt rúgták ki a csapatot 2004 óta irányító, a 2010-es szezon végén Super Bowlt is nyerő Mike McCarthyt, akivel sorban második idényben maradtak le a rájátszásról.

Ezek után jött a Fekete Hétfő

A kirúgások sora már a vasárnapi meccsek után megkezdődött, a New York Jets Todd Bowlest, a Tampa Bay Buccaneers pedig Dirk Koettert engedte el. Bowles 2015-ben remekül kezdett a Jetsnél, 10-6-os mérleget hozott össze, azóta viszont nem tudott 5 győzelem fölé jutni a csapattal, sorban háromszor is az AFC keleti csoportjának utolsó helyén zárt, végül 24-40-es mutatóval rúgták ki.

Koetter csak három szezont élt meg a Buccanners élén, ő is erősen kezdett (9-7), majd két 5-11-es szezon jött, ebből lett elege a Manchester Unitedet is birtokló Glazer családnak.

Steve Wilks az Arizona Cardinals élén egyetlen szezont élt meg, 3-13-as mérleggel az idény legrosszabb csapata lettek, örökségül azért az 1/1-es választási jogot hagyja a draftra maga után Arizonába, így bárki is érkezik a helyére, erős munícióval kezdheti majd meg az építkezést.

Vance Josephnek két szezon jutott a Denver Broncosnál – nem tudott maradandót alkotni, egyik idényben sem tudott pozitív mérleget összehozni, így 11-21-es mutatója után megváltak tőle.

Marvin Lewis volt a második legrégebb óta alkalmazásban levő vezetőedző az NFL-ben, ő 2003-ban kezdett a Cincinnati Bengalsnél, ennél korábban csak Bill Belichick volt mostani helyén, a New England Patriotsnál. Lewis az elmúlt 16 szezonban 131-122-es mérleget hozott össze, de ami nagyobb baj, hogy

  • egyrészt az elmúlt három szezonban nem sikerült bejutniuk a rájátszásba, idén ráadásul a csoport utolsó helyén zártak,
  • másrészt ha be is jutottak a playoffba, azonnal kizúgtak. Lewisszal egy playoffmeccset sem nyertek hétből.

Némi meglepetés volt a Miami Dolphins-edző Adam Gase távozása, aki három éve irányította a csapatot. Nagyon rosszak nem voltak (23-25-ös mérleg három szezon alatt, kétszer a második helyen voltak a csoportjukban, 2016-ban a rájátszásba is befértek), de pont, hogy túl jók sem, a Dolphins-vezetőség pedig úgy érzi, a mostani kerettel a rájátszásban lenne a helyük.

Egy furcsa kinevezés

Tovább folytatódnak a furcsa dolgok az Oakland Raidersnél, és azok után, hogy a szezon előtt tévés szakértőt neveztek ki vezetőedzőnek (Jon Gruden kerek 100 millió dollárért tért vissza az edzősködéshez), most általános igazgatót is a kamerán túlról találtak maguknak – az NFL Network leginkább egyetemi játékosokban, illetve játékosértékelésben penge szakértőjét, a 60 éves Mike Mayockot nevezték ki a szezon közben kirúgott Reggie McKenzie helyére.