Nyomasztó külön terhet kapott a legjobb magyar súlyemelő

2018.12.23. 20:05

A legjobb magyar súlyemelő, Nagy Péter Katarban indult el egy meghívásos versenyen, bár a súlycsoportjában nem fért fel a dobogóra, a legjobb eredményt érte el a nyílt versenyben. Erről a facebook oldalán is írt. Ezt mondta:

A dream team megint kihozta a helyzetből, amit csak lehetett. Pubikával mindig jó versenyeink vannak, ez most is beigazolódott. Sajnos a dobogóra nem fértem fel, igazából egy külön versenyen vettem részt, amit a nyakamba varrtak és győztesen jöttem ki. Ahogy mondani szokás, nincsenek véletlenek, a rajtszámom is valószínű ezért volt 1-es!

Érdekes verseny volt, hiszen ha kevesebbet emelt volna,, mint a vb-n, akkor ki kellett volna fizetnie a szállását. Hozzátette még, hogy reméli, a magyar súlyemelés odaér, ahová eddig is tartozott. Nagy amúgy türkmén Hodzsamuhamet Tojcsijevet és az üzbég Rusztam Dzsangabajevet előzte meg a versenyen.

Nem Nagy Péteren múlott, de éppen vasárnap hozta ki a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) beszámolója, amely szerint a férfiak 105 kilogrammos súlycsoportjának győztese, az ukrán Olekszij Torohtij, valamint az 56 kilósok között harmadik azerbajdzsáni Valetyin Hrisztov vizeletmintájában egyaránt dehidroklorometil-tesztoszteront találtak a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által megrendelt ismételt vizsgálat során. Hrisztovról három évvel ezelőtt kiderült, hogy a houstoni világbajnokságot megelőzően is doppingszert használt.

Szintén dehidroklorometil-tesztoszteronnal bukott meg az üzbég Ruszlan Nurugyinov, aki négy évvel később, 2016-ban megnyerte a Rio de Janeiró-i olimpia 105 kilogrammos kategóriáját. Az örmény Meline Daluszjan és a hozzá hasonlóan kétszeres Európa-bajnok fehérorosz Mikalaj Novikau mintájában emellett sztanozolol jelenlétét is kimutatták. Az eljárás lezárásáig az érintett súlyemelők versenyzési engedélyét felfüggesztették.