Mínusz 15 fok fogadta Rakonczayt az Antarktiszon

2018.11.20. 16:20

Magyar idő szerint hétfőn este nyolckor megérkezett az Antarktiszra Rakonczay Gábor, aki jelenleg a Union Gleccsernél fekvő alaptáborban, mínusz 15 fokos hőmérséklet mellett várja az expedíció indulását.

Végre megtörtént. Megérkeztünk a kietlen és fagyos Antarktiszra – a legszárazabb, leghidegebb, legfehérebb és legingerszegényebb kontinensre. A helyre, ami minden ismerttől a létező legtávolabb van, amiről ember csak álmodhat.

– írta első naplóbejegyzésében Rakonczay Gábor, hozzátéve azt is, hogy a helyszínen már karnyújtásnyira van a kaland, amellyel nagy álma válik majd valóra, de az elmúlt két nap még így is nehéz volt.

Mint mondta, bármennyire is alapos volt a felkészülés, azért nem volt könnyű elhagyni a civilizációt. A sportoló szerint ez egyfajta önkéntes száműzetés a biztonságos világból, amely sok mindent mozdít meg legbelül. Felértékelődnek az eddig semminek tűnő apróságok, mintha minden színesebb volna, mint előtte. A kalandnak persze van egyfajta hívása, ugyanakkor

a megszokott valóság hosszú időre elvész.

Az Antarktiszon a part mentén jelenleg mínusz 15 fok körüli a hőmérséklet, de ez a szél miatt inkább mínusz 21-nek érződik, ráadásul egyre csökken is majd, ahogy haladnak befelé, átlagosan -25 és -35 fok között fog mozogni. Az időjárás egyébként már az indulás előtt is megtréfálta Rakonczayt, a sportoló ugyanis a tervezett vasárnapi időpont helyett csak hétfőn kezdhette meg a berepülést.

Az expedícióra ugyanakkor nem jelentett veszélyt a dolog, alig csúszott az indulás, pár napon belül pedig a Messner-Fuchs starthelyről az expedíció négy tagja hamarosan elindul a 980 kilométeres kalandra. Rakonczay ezzel kapcsolatban műholdas átjátszójával azt üzente, hogy a horizonton túl valami nagyszerű dolog várja őket, de csak úgy fedi fel magát, ha veszik a bátorságot és módszeresen haladnak felé előre, az ismeretlenbe.

Az Atlanti-óceánt a világon először átkenuzó Rakonczay Gábor célja ezúttal az, hogy első magyarként jusson el gyalogosan, minimális külső segítséggel az Antarktisz partjáról a Déli-sarkponthoz.