Zverev meglepte Djokovicsot, ő nyerte a londoni évzáró tornát

2018.11.18. 21:25

A 21 éves Alexander Zverev 6:4, 6:3-ra legyőzte a világelső Novak Djokovicsot a férfi teniszezők évzáró tornáján Londonban. A szerb arra készült, hogy hatodik londoni győzelmével beérje Roger Federert, helyette a fiatal német érte el karrierje eddigi legnagyobb sikerét.

A döntő előtt szerdán a csoportkörben is találkoztak, ott Djokovics simán, 6:4, 6:1-re győzte le Zverevet, most azonban máshogy alakult a meccs.

A mérkőzés elején mindketten jól kezdtek, de Djokovics a legrosszabbkor kezdett egymás után hibázni. Zverev kihasználta a bréklabdáját 4:4-nél, ezzel kiszerválhatta a szettet. Rögtön egy ásszal nyitott, aztán bevágott még kettőt, így három szettlabdához jutott, a másodikba Djokovics belehibázott.

A szerb a második szettet sem kezdte jól. Egy bréklabdát még hárított, de a másodiknál egy maratoni labdamenet végén Zverev nyerővel fejezte be. Miután azonban a német is rontogatni kezdett, Djokovics rögtön vissza is tudott jönni.

Azonban a világelső megint nem tudta tartani az adogatását. Zsinórban harmadszor bukta el a szerváját, úgy, hogy egész héten egyszer sem veszített adogatógémet a döntőig. Zverevnek sem jöttek jól az első szervái, de ő tudta előbb hozni az adogatását a második játszmában, és nagyon erős volt fejben.

Djokovics ugyan semmire is hozott adogatógémet, de amikor Zverev 5:3-as vezetésénél a meccsben maradásért kellett szerválnia, akkor kettős hibát is ütött. Két bajnoki labdához juttatta Zverevet, aki a másodikat egy pazar nyerővel csinálta meg.

Zverev a londoni győzelmével újra a 4. lesz a világranglistán (a legjobb helyezése 3. volt). 2018-ban négy tornát nyert, az évzáró versenyen kívül harmadik 1000 pontos tornáján győzött Madridban, emellett Washingtont és Münchent is behúzta.

A már az Andy Murray-t is Grand Slam-győzelmekig vezető Ivan Lendl-lel dolgozó Zverev 2018-ban a Roland Garroson eljutott GS-en is negyeddöntőig, de eddig ez a legjobb eredménye a négy nagy tornán. Sokak szerint viszont csak idő kérdése, hogy a Grand Slameken is beérjen a játéka.

Az már a torna előtt biztossá vált, hogy Djokovics karrierje során ötödször is világelsőként fejezi be az évet, de a párizsi döntő után – ott Karen Hacsanovtól kapott ki – Londonban is egy fiatal állította meg a döntőben. A szerb így is látványosan tért vissza, az elmúlt öt hónapban négy tornát, köztük két Grand Slamet nyert.