Vágólapra másolva!
A magyar labdarúgó-válogatott idei utosló mérkőzését a már csoportgyőztes Finnországgal vívta a Nemzetek Ligája C-divíziójának 2-csoportjában. Marco Rossi együttese nagyobb elszántsággal és akarattal vetette bele magát a küzdelembe, így Szalai Ádám és Nagy Ádám góljainak köszönhetően 2-0-ra győzött és szépen búcsúzott az évtől és a hazai közönségtől.

Bátran kezdett a magyar csapat, amelynek kezdője négy helyen változott az észt meccshez képest:

Gulácsi, Lovrencsics, Kleinheisler és Dzsudzsák Balázs került be,

utóbbi így a csapatkapitányi karszalagot is visszakapta Szalai Ádámtól.

Az első veszélyes helyzetre a 9. percig kellett várni, ekkor Kalmár Zsolt játszotta tisztára magát és lőtt a tizenhatos sarkáról, a próbálkozás azonban elkerülte a finn kaput. A vendégeken látszott, hogy számukra komolyabb téttel már nem bír a találkozó, ha nem volt muszáj, nem mentek bele a párharcokba és a területet is átadták.

Szalai Ádám (b) még a melegítőfelsőjét is átadta a Himnuszok előtt az egyik kísérő fiúnak Fotó: Polyák Attila - Origo

A 18. percben azért jelezték, hogy nem csak védekezni jöttek Budapestre, Pukki kiugratását és lövését követően Gulácsi szögletre mentett, a sarokrúgást pedig Vaisanen kotorta mellé. Nem sokkal később újra Pukki került helyzetbe, az RB Leipzig magyar kapusa azonban ezúttal is a helyén volt és bravúrral hárított.

A folytatásban újra a finn térfélen zajlott a játék, a fölény pedig a 29. percben góllá érett:

Korhut passzolta fel a labdát a tizenhatoson belül álló Kalmárnak, aki egyből, magyar pályán ritkán látható technikás mozdulattal, sarokkal tálalt Szalai elé, aki higgadtan értékesítette ziccert és megszerezte a vezetést.

A találat érezhetően feldobta a Rossi együttesét, a folytatásban is a magyar csapat akarata érvényesült a pályán, és szűk 10 percen belül jött a következő gól: Nagy Ádám volt harcias és szerezett labdát a finn térfélen, megiramodott és 17 méterről leadott lövésébe Jorononen ugyan beleért, de a kapuban kötött ki.

Szünetre tehát megérdemelt, kétgólos előnnyel vonulhattak a magyarok és talán nem túlzás kijelenteni, a Rossi-éra legjobb 45 percét láthatták a szurkolók.

A második játékrészre Kádár Tamás helyett Paulo Vinícius futott ki a gyepre, de szerencsére továbbra sem a magyar, hanem a finn védelemnek kellett jobban figyelnie. Sérülés miatt azonban Baráth Botond is kivált a hátvédsorból, akit Lang Ádám váltott majd Rossi Korhut heléyre Filip Holendert küldte be, az eredeti négyesből tehát csak Willi Orban maradt.

A magyar szurkolók ezúttal is remek hangulatott teremtettek a lelátóra Fotó: Polyák Attila - Origo

Komoly aggodalomra ettől függetlenül nem volt ok, a 60. percig nem akadt komoly lehetősége a finneknek a szépítésre. Markku Kanerva szövetségi kapitány is próbálta cserékkel felrázni a csapatát, de az új emberek sem vittek lendületet a csoportgyőztes játékába.

Az utolsó tíz percre kissé kapkódóvá váltak a csapatok, több technikai hiba is becsúszott, valamint néhány elkésett belépő is, így a végjáték már nem feltétlenül a futballról szólt.

Nagy Ádám (8) első gólját lőtte a válogatottban Fotó: Polyák Attila - Origo

Ennek ellenére a magyar együttes remek győzelemmel búcsúztatta az évet,

ráadásul az észtek meglepő görögországi győzelmének köszönhetően a 2. helyen zárta a csoportot.

Ez még sokat jelenthet az Eb-selejtezőn, mert ezzel van esély arra, hogy a válogatott visszakerüljön a harmadik kalapba a negyedik helyett.

Magyarország-Finnország 2-0 (2-0)
Groupama Aréna, 9200 néző, v.: Slavko Vincic (szlovén)
gólszerzők: Szalai (29.), Nagy Á. (37.)
sárga lap: Baráth (42.), Lang (75.), Kalmár (78.), illetve Granlund (17.), Lod (86.)

Magyarország: Gulácsi Péter - Baráth Botond (Lang Ádám, 52.), Willi Orbán, Kádár Tamás (Vinícius Paulo, a szünetben), Korhut Mihály (Holender Filip, 54.) - Kleinheisler László, Nagy Ádám - Lovrencsics Gergő, Kalmár Zsolt, Dzsudzsák Balázs - Szalai Ádám

Finnország: Jesse Joronen - Albin Granlund (Joona Toivio, a szünetben), Paulus Arajuuri, Sauli Väisänen, Jere Uronen - Robin Lod, Glen Kamara, Thomas Lam (Joni Kauko, 60.), Robert Taylor (Petteri Forsell, 74.) - Jasse Tuominen, Teemu Pukki