A pilóták robbanthatják az F1-gumiforradalmat

2018.11.09. 11:16

Úgy tűnik, kezdi elérni a pilóták tűréshatárát az F1-, pontosabban a Pirelli-gumik kopása, ezért a Brazil Nagydíj helyszínén, pénteken a gumikról is szó lesz a pilóta-szakszervezet, vagyis a GPDA gyűlésén. Az Autosport által megszólaltatott versenyzők arról beszéltek, hogy a jövőben nagyobb hangot adnának a véleményüknek a gumikérdésben, mostanra ugyanis túl nagy részt tesz ki a versenyzésből a gumikkal való spórolás.

Az idén még Red Bull-, jövőre már Renault-pilóta Daniel Ricciardo mellett a Haas-versenyző, egyben GPDA-igazgató Romain Grosjean is ezen a véleményen volt. Szerintük hiába lehet rövid időre a határon autózni, túlnyomó többségben spórolni kell a gumikkal, hogy két, három kiállással megússzák a futamokat, ellenkező esetben ugyanis többször kellene kerékcserére menniük. A gumikérdésben csatlakozott melléjük a Toro Rossó-s Pierre Gasly is, aki szerint sokkal ellenállóbb gumikra lenne szükség a jobb versenyzéshez, most ugyanis 3 Celsius fokos emelkedés is elég ahhoz, hogy a hátul jövő versenyző lemondhasson az előzés esélyéről.

A GPDA-igazgató Grosjean viszont kiemelte, hogy nem ez az egyetlen fő pont a pénteki ülésen, több égető kérdést is megvitatnak majd, például azt, hogy óriási a szakadék a három topcsapat (Mercedes, Ferrari, Red Bull) és a mezőny többi része miatt, ami azt eredményezi, hogy Mexikóban például a hatodik helyezett már két kört kapott a győztestől.

Ha sikerül a pilótáknak megfelelő ötlettel előállni a problémák megoldására, azt hivatalos formában is benyújtják a megfelelő helyekre.