Vágólapra másolva!
Gömbölyű fenekek, kőkemény hasizmok, hatalmas bicepszek - kívülálló számára erről szól a Fitparádé, pedig a Hegyvidék már tradicionálisnak mondható őszi sportrendezvénye sokkal több ennél. Vannak olyan Európa- és világbajnok fitneszmodellek, akik sokadszor is elindulnak a versenyen, hogy megszerezzék végre a régóta vágyott Fitparádé-kupát. Idén először ráadásul - sporttörténelmet írva - szombaton a legjobbak IFBB profi kártyát is szerezhetnek, amivel megválthatják belépőjüket a testépítés csúcsát jelentő megmérettetésre, az eredeti, amerikai Mr. Olympiára.

Habár maga a rendezvény már tizenhat éves, a helyszín, vagyis a MOM Sport csak tizenegy éve ad otthont a fitnesz ünnepének, ugyanis ez volt a Csörsz utcai sportközpont nyitóeseménye. Az első öt évben a debreceni Főnix Csarnokban vonultak fel a sportág kiválóságai. A promóter, Buranits Ildikó olyan büszkeséggel és izgalommal mesél a kétnapos fesztiválról, mintha csak az első Fitparádéja lenne. "Fél éve tartanak az előkészületek. Több IFBB Pro League-hoz tartozó versenyen is részt vettem az elmúlt hónapokban hivatalos promóterként, hogy sokadszor is megnézzem, hogyan csinálják mások. Mondhatom, hogy készen állunk.

sokat közülük versenyekkel egybekötve. Az uszodánkban például duatlon és vízilabda-bajnokság is lesz, szabadtéren pedig funkcionális sportokra épülő StrongChallenge-t rendezünk, ahová száz versenyzőt várunk. A gyermekprogramok nem hiányozhatnak a kínálatból, valamint a vasárnapi VeloDom keretén belül újdonságként egy komoly bringa expót is tartunk a bringás brigantikkal, gyűjtünk majd hátrányos helyzetű gyerekek kerékpárfelújítására. Egyszerűen felismertük, hogy milyen népszerű a kerékpározás, és hogy szükség van ilyen programra is."

Nincs máshol egyszerre ennyi jó nő a színpadon Forrás: Haraszti Judit/Harmonyartfoto.Hu

Mindezek azonban szinte eltörpülnek a hétvége legnagyobb durranása mellett, ami komoly spordiplomáciai sikernek, egyben sporttörténelmi lépésnek számít. "Ez egy hatalmas előrelépés, ami sportszakmai változásokat, a fitnesz sporttengelyének újrastrukturálását mutatja világszinten.

A Fitparádé promótereként globális szerződéssel rendelkezünk ahhoz, hogy megrendezhessük a szombati IFBB pro liga kvalifikációs versenyét.

Ez azt jelenti, hogy hét kategóriában, az adott kategóriák abszolút bajnokai között osztjuk ki a hét profi kártyát, ami az első profi lépést jelenti a versenyzőknek azon az úton, ami az amerikai Arnold Classicra, valamint a Mr. Olympiára vezethet."

Könnyen lehet profi egy amatőrből is Forrás: Solymosi Márton / Pixelmester.hu

Buranits Ildikó azt is elárulta, hogy miért nagy dolog mindez: "Mindegy, hogy egyéni versenyzőről, vagy bármelyik szövetség tagjáról van szó, a pro liga ugyanis a versenyzőre koncentrál. Vagyis

ha megfelelően felkészült, és őt találják a legjobbnak a bírók, akkor nyerhet és megkaphatja a pro kártyát.

Nincs többé bakterház az út mellett, hogy bizonyos szövetségek a versenyzők előtt leengedjék a sorompót és megmondják, merre mehet tovább. A Fitparádé szellemisége az első pillanattól ezt közvetíti: mi a kezdetektől open rendszerű versenyt rendezünk.

Ez a törekvés most világszinten is visszaigazolást nyert, sőt, a legbefolyásosabb szervezet, az IFBB Pro League/NPC támogatását is elnyerte. Így Magyarországon mi, a Fitparádé megálmodói rendelkezünk elsőként kvalifikációs szerződéssel."

Buranits Ildikó, a Fitparádé promótere büszke az elért diplomáciai sikerre Fotó: Mudra László - Origo

A bíráknak pedig bőven lesz miből választaniuk, a Fitparádé felhozatala ugyanis idén is ugyanolyan gazdag lesz, mint az elmúlt években, legyen szó a gyönyörű nők, vagy az izmos férfiak mezőnyéről.

Az előzetes nevezés már kétszázötven fő körül jár, ezen belül is a legnépszerűbbnek számító fitmodell kategóriában száz fölött vannak az indulók,

de a helyszíni regisztrációval mindez még bőven nőni fog. A szombati pro liga kvalifikációs verseny mellett ugyanis megmaradtak a hagyományosnak mondható vasárnapi megmérettetések: a Louie Koncz Classic és a Fitmodel World férfi és női versenyei. Ezek nemcsak tehetségkutató, kiemelő viadalnak számítanak, de komoly presztízsük is van a sportágon belül. Hogy miért, azt is büszkén meséli Buranits Ildikó:

Csörgő Adrienn például két világbajnoki cím birtokában indul, mert azt mondta, nem vonul vissza addig, amíg meg nem nyeri a Fitparádét.

Hogy milyen minőségű a versenyző állományunk, azt jól mutatja, hogy az itteni győzteseknek ugródeszkaként szolgál a Fitparádé a későbbi karrierjükhöz. Ez annak is köszönhető, hogy az első hellyel egyéves menedzseri szerződés is jár, vagyis személyesen én egyengetem a győztes útját és eddig kivétel nélkül minden abszolút bajnokunk a csúcsra ért.

Férfi indulókból sincs hiány Forrás: Haraszti Judit/Harmonyartfoto.Hu

Legendaként emlegetik Kathi Bélát, Tóth Zoltánt, Tóth Dani IFBB Profiként is megállja a helyét. Molnár Petitől - mint a világ legeredményesebb amatőr testépítője elől - pedig csak akkor lehet megszerezni az abszolút bajnoki címet, ha a felkészülésébe hiba csúszik. A fitmodellek győztesei a legismertebb hazai fitnesz sztárok: Oláh Noémi négyszer jutott ki a Mr. Olympia Miss Bikini versenyére, amivel európai csúcstartó,

Toldi Zsuzsi annyira jó volt, hogy a sorozatos győzelme miatt vezettük be azt a szabályt, hogy a mindenkori győztes a következő Fitparade arca és háziasszonya lesz.

Nagy Bettina háromszor nyert világbajnokságot, Czine Szilvia duplázott. Regős Lili a világ legjobbtestű nőjeként lett ismert a médiában, a Fitparade után világbajnok lett és Arnold Schwarzenegger versenyén is ezüstöt szerzett.

Frits Patrícia a kitartás jó példája: háromszor indult a Fitparádén, mire végre hozzá került az abszolút győztes trófeája.

Patrícia tavaly nyert, azóta nyolc versenyen győzött, idén már a pro kártya megszerzése a célja."

Frits Patrícia jó eséllyel pro kártyát szerezhet Forrás: Végh Zoltán

A Fitparádét október 13-án és 14-én rendezik a MOM Sportban.