Vágólapra másolva!
A Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) elnöksége elfogadta Hüttner Csaba szövetségi kapitány javaslatait, amelyeket korábban az MKKSZ versenysport bizottsága is támogatott, így kialakult az olimpiára utazó gyorsasági kajak-kenu csapat összetétele.

Az ötszörös olimpiai bajnok Kozák Danuta Rióhoz hasonlóan három számban indul majd, és Csipes Tamara is triplázik.

A női kajaknégyes a Kozák, Bodonyi Dóra, Csipes, Kárász Anna, a férfi kajaknégyes pedig a Nádas Bence, Tótka Sándor, Kopasz Bálint, Csizmadia Kolos összetételben kezdheti meg a közvetlen tokiói felkészülést - adta hírül szerdán az MKKSZ honlapja.

Férfi kenuban már korábban az olimpiai csapatba került Adolf Balázs és Fejes Dániel. Miután a páros versenyt rendezik előbb, így az időrend lehetővé teszi, hogy mindketten rajthoz álljanak C-1 1000 méteren is.

Női kenuban szintén már korábban az utazó küldöttség tagja lett Balla Virág és Takács Kincső, a válogatón elért eredménye és az Európa-bajnokságon mutatott formája alapján ebben a szakágban még Horányi Dóra került a keretbe.

Férfi kajakban a válogatón és az Európa-bajnokságon elért eredményeknek megfelelően bekerült a csapatba Tótka Sándor, Béke Kornél, Varga Ádám és Kopasz Bálint is. A válogatón elért helyezése és a csapathajós alkalmassága alapján lehetőséget kap Csizmadia Kolos - aki a négyes mellett rajthoz állhat K-1 200 méteren is -, valamint Nádas Bence. A férfi négyes felkészülését edzőként Kovács Gábor irányítja majd.

A női kajak szakágban eldőlt, hogy Kozák Danuta ismét triplázik, ahogy Csipes Tamara is rajthoz áll mindhárom 500 méteres versenyszámban. A négyesbe a K-1 500 méteres olimpiai válogató első négy helyezettje került be, az egységet Csipes Ferenc készítheti fel Tokióra.

Az elnökség Hüttner Csaba javaslata alapján elfogadta a tartalékok keretét is. Mind a négy szakágban két-két versenyző folytatja a felkészülést az olimpiáig annak érdekében, hogy egy esetleges sérülés vagy betegség esetén cserélhessen a szövetségi kapitány.

A magyar csapat:
férfiak:
K-1 200 m: Tótka Sándor (UTE), Csizmadia Kolos (INTER-ÉPFU AVSE)
K-1 1000 m: Varga Ádám (KSI SE), Kopasz Bálint (Graboplast Győr)
K-2 1000 m: Béke Kornél, Varga (KSI SE)
K-4 500 m: Nádas Bence (MVM Szeged), Kopasz, Csizmadia, Tótka
C-1 1000 m: Adolf Balázs (Óbudai Ganz VSE), Fejes Dániel (Merkapt Mekler László SE)
C-2 1000 m: Adolf, Fejes
nők:
K-1 200 m: Lucz Dóra (UTE), Kárász Anna (MVM Szeged)
K-1 500 m: Kozák Danuta (FTC), Csipes Tamara (Budapesti Honvéd)
K-2 500 m: Kozák, Bodonyi Dóra (Szolnoki KKK); Csipes, Medveczky Erika (Budapesti Honvéd)
K-4 500 m: Kárász, Kozák, Csipes, Bodonyi
C-1 200 m: Takács Kincső (Graboplast Győr), Horányi Dóra (UTE)
C-2 500 m: Balla Virág (Graboplast Győr), Takács

Tartalékok: Kiss Blanka (UTE), Gazsó Alida Dóra (KSI SE), Noé Bálint (Budapesti Honvéd), Kulifai Tamás (MTK), Gönczöl Laura (Pacs-Pacs), Opavszky Réka (Pacs-Pacs), Hajdu Jonatán (DKSE), Fekete Ádám (UTE)