A cselgáncsozó Tóth Krisztián bronzérmes az olimpián

Tokió 2020, 2020-as tokiói olimpiai játékok, olimpia, nyár, nyári olimpiai játékok, XXXII. nyári olimpiai játékok, 2021.07.28., judo, dzsúdó, Tóth Krisztián
Tokió, 2021. július 28. Tóth Krisztián, a férfi cselgáncsozók 90 kilogrammos súlycsoportjának bronzérmese a díjátadón a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián a Nippon Budokan arénában 2021. július 28-án. Tóth Krisztián bronzérmes lett. MTI/MTI Fotószerkesztőség/Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
Tóth Krisztián a tokiói olimpia cselgáncstornáján a 90 kilogrammosok között egy válldobással legyőzte a vigaszágon a holland Noël van't Endet, így a vb-ezüstérmes magyar versenyző a bronzéremért küzdhetett a Nippon Budókan sportcsarnokban az orosz Mihail Igolnyikovval. A bronzcsatában a magyar cselgáncsozó egy gyönyörű válldobás után aranyponttal győzte le az oroszt, így bronzérmet nyert az olimpián.
Vágólapra másolva!

A 27 éves versenyző a tokiói olimpia cselgáncstornájának első meccsén a 90 kilogrammosok között a menekültek csapatában szereplő Popole Misengával csapott össze, akit 24 másodperccel a mérkőzésidő vége előtt egy ippon értékű dobással vert, ezzel pedig bejutott a nyolcaddöntőbe.

Az MTK vb-ezüstérmes cselgáncsozója a nyolcaddöntőben sokkal keményebb ellenfelet kapott. A hazai pályán szereplő Mukaj Sojcsiro ellen kellett tatamira lépnie.

A japán vb-ezüstérmes dzsúdós korábban egyszer találkozott Tóth Krisztiánnal, a 2019-es budapesti GP-n nyert a magyar ellen. A nyolcaddöntőben azonban a magyar versenyző visszavágott, az aranypontig tartó hosszabbításban ipponnal verte Sojcsirót.

Tóth Krisztián közel állt az elődöntőhöz Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A negyeddöntőben aztán Tóth Krisztián nagy csatában veszített a német Eduard Trippel ellen, aki az akció nélkül zárult rendes mérkőzésidő után, az aranypontig tartó ráadás legelején wazarit érő dobást mutatott be rajta.

A szenzációsan teljesítő magyar számára azonban nem ért véget a cselgáncsprogram. A vigaszágon a 2019-es világbajnok, 2021-es World Masters-győztes Noël van't Endet kellett legyőznie ahhoz, hogy bronzcsatát vívhasson.

A tokiói Nippon Budókan sportcsarnokban csak sportolók, stábtagok és újságírók tartózkodhattak, ők azonban rendkívüli hangulatot csináltak az esti küzdelmekhez, így nem volt teljesen olyan érzete az embernek, mintha zárt kapuk mögött rendeznék az olimpiát.

Tóth Krisztián jó emlékei lehettek a hollandról, ugyanis áprilisban, a lisszaboni Eb-n legyőzte őt. A találkozót ezúttal is a magyar judós irányította, de az indításait az egy fejjel magasabb holland hárítani tudta. Két perccel a meccs vége előtt van't End földharcot kezdeményezett, de Tóth Krisztián hamar szabadult a szorításból. Egy perccel a vége előtt a 27 éves magyar egy válldobással wazari előnybe került, és megnyerte a mérkőzést.

Tóth Krisztián gyönyörű válldobással nyert Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A bronzcsatában a 27 éves magyar cselgáncsozó a 24 éves orosz Mihail Igolnyikovval került össze, aki az elődöntőben kikapott a grúz Lasa Bekauritól.

A meccs pikánsnak ígérkezett, mert Tóth és az Igolnyikov is egyaránt a harmadik helyet szerezte meg a 2021-es lisszaboni Európa-bajnokságon.

Az összecsapás előtt felharsant egy „Gyerünk Krisz" csatakiáltás, majd a magyar cselgáncsozó azonnal meg is indult előre. A magyar az első percben egy válldobással próbálkozott, de az orosz hárítani tudott. Ezt követően Tóth folyamatosan próbált indítani, az orosz pedig csak a hárítással foglalkozott és egyfolytában lesodródott a tatamiról. Két perccel a vége előtt Tóth Krisztián kapott egy intést, majd egy perc múlva még egy shidót kapott. 50 másodperccel a vége előtt az orosz ledöntötte Tóthot, aki így kapott egy wazarit, de videózás után szerencsére visszavonták a pontot, így jöhetett az aranypontig tartó hosszabbítás.

1.36 másodperc után Tóth megpróbálkozott egy válldobással, az edzője hangosan wazarit kiáltott, de videózás után nem adták meg a pontot a magyarnak. Ezt követően az orosz is kapott egy intést, de nem volt jelentősége, mert

a hosszabbítás negyedik percében Tóth Krisztián egy gyönyörű válldobással levitte az oroszt, és megkapta az aranypontot, ami mellé jár az olimpiai bronzérem is.