Kiesett a női csapat, a magyar asztaliteniszezők számára véget ért az olimpia

PERGEL Szandra; FAZEKAS Mária
Fazekas Mária (b) és Pergel Szandra nem vallott kudarcot a japánok ellen, de nem volt esélye a győzelemre párosban
Vágólapra másolva!
A magyar női asztalitenisz-válogatott a papírformának megfelelően kikapott vasárnap a házigazda, második helyen kiemelt japánoktól a csapatverseny első fordulójában, így búcsúzott a tokiói olimpiától.
Vágólapra másolva!

A Madarász Dóra, Pergel Szandra, Fazekas Mária összeállítású együttes 3-0-ra maradt alul a nyolcaddöntőnek megfelelő első körben.

A tizedik helyen kiemelt csapat - amelytől már az óriási teljesítmény volt, hogy története során először kvalifikálta magát az ötkarikás játékokra - nem kaphatott könnyű ellenfelet a 16-os, kieséses táblán, de a hazai együttessel az egyik legnehezebb jutott neki a lehetséges vetélytársak közül.

A gárdában eredetileg Póta Georgina lett volna a harmadik ember, de mivel neki kiújult a korábbi könyöksérülése, a tartalék Fazekas lépett a helyére, aki így Athén után 17 évvel jutott újra szerephez olimpián.

Bátorfi Zoltán gárdája tehát abban az összeállításban lépett asztalhoz, amelyben tavaly januárban a kvótát kiharcolta.

A sportági viadal helyszíne, a Fővárosi Sportcsarnok az első, 1964-es tokiói olimpia alatt a torna és vízilabda küzdelmeinek adott otthont, és bár nézők ezúttal nem lehettek a lelátón, a rendezők mindent elkövettek, hogy most is jó legyen a hangulat. A játékosok ütemes zenére vonultak be, és fényjáték is a show része volt.

Fazekas Mária és Pergel Szandra nem vallott kudarcot a japánok ellen, de nem volt esélye a győzelemre párosban Forrás: MTI/Illyés Tibor

Az ötkarikás lebonyolításnak megfelelően páros mérkőzéssel kezdődött az összecsapás, Fazekas és Pergel ellenfele a tavalyi, budapesti World Tour-verseny győztes kettőse, az egyes világranglistán 10. Isikava Kaszumi és 12. Hirano Miu volt.

A magyarok egyáltalán nem játszottak megilletődötten, akadt jó néhány szép megoldásuk, ezzel együtt a hazai duó magabiztosan nyert.

Az asztalt és labdákat fertőtlenítették, majd magyar részről Madarász (66.) következett, de neki sem lehetett sok esélye a Tokióban korábban vegyes párosban aranyérmes, egyesben harmadik Ito Mima (2.) ellen, és nem is borult a papírforma, így a második egyes előtt a japánok egy győzelemre kerültek a továbbjutástól.

A labdákat a koronavírus-járvány következtében hozott intézkedések részeként egy gép segítségével kapták meg a játékosok a bíróktól, Hirano és Pergel meccse is így kezdődött. A magyar játékos ugyanúgy nem tudta megnehezíteni riválisa dolgát, mint korábban Madarász Itoét, így a japánok végül szettveszteség nélkül nyerték a mérkőzést és készülhetnek a negyeddöntőre.

"Persze tudtuk, hogy jóval esélyesebbek és a beírásról is sejtettük, hogy ez lesz náluk a felállás" - mondta Madarász.

tette hozzá a magyar sportoló.

"A realitás talaján maradva tudtuk, hogy itt csoda kell, vagy még annál is több a sikerhez. Azt hiszem, a lányok felszabadultan játszottak és én, bár tudom, hogy ez furcsa egy vereség után, de meg vagyok velük elégedve" - értékelt Bátorfi Zoltán szövetségi kapitány.

Bátorfi Zoltán elégedett volt a női csapat teljesítményével Forrás: moatsz.hu

Ezzel a magyar asztaliteniszezők befejezték szereplésüket Tokióban. A hatfős küldöttségből csak Majoros Bence tudott mérkőzést nyerni, ő ment egy kört egyesben, Póta és Madarász egyesben, a Szudi Ádám, Pergel vegyes páros, valamint a női csapat viszont már az első meccsén vereséget szenvedett.

"Egyesben sajnos nagyon kellemetlen és váratlan vereségeket szenvedtünk. Hosszabb elemzést igényel, hogy ennek mi lehetett az oka, de az biztos, hogy Dóri sokáig sérült volt, még annak is örülhettünk, hogy egyáltalán el tudott itt indulni. Póta Gina pedig még nagyon messze van a csúcsformájától" - mondta a kapitány.

Eredmény:
asztalitenisz, női csapatverseny, 1. forduló (nyolcaddöntő):
Japán-Magyarország 3-0
Isikava Kaszumi, Hirano Miu-Fazekas Mária, Pergel Szandra 3-0 (7, 7, 8)
Ito Mima-Madarász Dóra 3-0 (2, 6, 6)
Hirano-Pergel 3-0 (3, 5, 7)