Vendégváró duplasajtos pogácsa: így hajtogasd, hogy igazán mutatós legyen

Ünnepeken különösen fontos, hogy legyen kéznél egy jól bevált pogácsarecept. A sajtot ne sajnáld a tésztából!

Duplasajtos pogácsa
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az édes sütik mellett készülj az év végi ünnepekre sajtos, sós finomsággal is! A pogácsa mindig jó ötlet. Bár szeretjük az egyszerű és gyors változatot, a puha, levegős, hajtogatott tészta mégis sokkal finomabb. Ha zsírt is teszel bele, még lágyabb lesz. A kiszúrót mártsd időnként lisztbe, hogy ne ragadjon hozzá a tészta.

Duplasajtos hajtogatott pogácsa

Hozzávalók

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 20 dkg sajt
  • 2 dl tejföl
  • 2 db tojás
  • 2.5 dkg élesztő
  • 2.5 dl tej
  • 1 teáskanál cukor
Recept idők

Elkészítés:

Langyosíts meg egy deci tejet, rakj hozzá egy teáskanál cukrot, majd morzsold bele az élesztőt. Futtasd fel körülbelül 10 perc alatt. Akkor jó, ha jelentősen megnő a térfogata, és habos lesz a teteje.

Szitáld a lisztet egy nagy tálba, rakd hozzá a vajat, a tojássárgáját, a maradék tejet, a tejfölt, a sót, a sajt felét, add hozzá az élesztőt, majd alaposan gyúrd össze az egészet. Ha a tészta túl kemény lenne, lazítsd tejföllel. Ha nem akar összeállni, rakj hozzá lisztet.
 

Pihentesd a tésztát 30 percig, nyújtsd ki körülbelül másfél centi vastagra, majd hajtogasd össze. Képzeletben oszd három vízszintes sávra. A felsőt a közepére, lefelé hajtsd, az alsót pedig alulról felfelé igazítsd rá. Majd balról és jobbról is középre hajtogasd. Pihentesd még 20 percig, majd ismételd meg a nyújtást és a hajtogatást még kétszer, 20 perces pihenőkkel.

Végül a kinyútott tésztát szaggasd ki tetszőleges nagyságú kiszúrókkal, vagdosd be a tetejét, kend meg tojássárgával, és szórd meg a maradék sajttal. Pihentesd 10-15 percig a tepsiben is, majd süsd előmelegített sütőben, 180 fokon körülbelül 20 percig. Amikor a pogácsák aranybarnák, vedd ki a sütőből. 
A pogácsák mellett ne feledkezz meg a sajtos rúdról sem! Gluténmentesen, túróval is elkészítheted.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük