Birsalmasajt tartósítómentesen, egyszerűen, régi családi recept szerint

A birsalmasajt régimódi, ám megunhatatlan édesség, ősszel és télen gasztroajándéknak is kiváló.

birsalmasajt-recept
Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A kissé fanyar birsalma igazi vitaminbomba. Ha nyersen nem szereted, főzd meg! Készíthetsz belőle kompótot, lekvárt és hagyományos birsalmasajtot is. A megfőtt, puha birsalmát könnyebb meghámozni, így nem érdemes vele nyersen kínlódni. Ráadásul a héjában sok pektin van, amitől könnyen megkocsonyásodik. A masszát dióval, más magvakkal még élvezetesebbé teheted. Jól szellőző helyen tárold, ott nem fog megpenészedni. 

Birsalmasajt receptje

Hozzávalók

  • 3 kg birs
  • 2 kg cukor
  • 1 db citrom
  • dió
Recept idők

Elkészítés:

A birsalmákat jó alaposan mosd meg, a magházat és a hibás részeket távolítsd el. Vágd kisebb darabokra, rakd egy lábosba, és öntsd fel annyi vízzel, amennyi ellepi. Add hozzá a citrom frissen facsart levét, és főzd sűrűre körülbelül 40 perc alatt. Közben kevergesd meg, nehogy leégjen. Amikor puha, szűrd le, pucold meg, és a birsalmákat pépesítsd botmixerrel.
 

Keverd hozzá a cukrot, és főzd sűrűre. Akkor jó, ha a kanalat megemelve nem csepeg le róla a massza. Egy megfelelő méretű tálat vagy különböző formákat bélelj ki folpackkal, és öntsd bele a masszát. Hagyd állni legalább egy éjszakán át, majd szárítsd még egy-két hétig.
A birsalmából zamatos krémleves is készülhet. Zellerrel, dióval igazán ellenállhatatlan. 

Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival

Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!

Promóció

Ezt is szeretjük