Hirdetés

Alternatív Hajtás: Már kötelező a hanggenerátor

Méghozzá nem csak a tisztán elektromos hajtású, hanem a hibrid autóknál is, legalábbis erről szól egy EU-s rendelet.

Július elejétől az Európai Unió tagállamaiban kizárólag hanggenerátorral felszerelve lehet forgalomba hozni új típusú tisztán elektromos hajtású és hibrid autókat. Minderről egy eredetileg 2014-es jogszabály rendelkezik egy módosítás következtében, azonban nem minden részlet egyértelmű, úgyhogy csak a hazai autógyártókkal közösen tudtuk kideríteni, hogy mit jelent ez az egész a gyakorlatban.

A kép forrása: TNW
A kép forrása: TNW

Nagyon fontos leszögezni, hogy csak az új típusú járművekre vonatkozik a szabályozás, tehát a régi e-autók nem esnek a hatálya alá, úgyhogy ha valaki mondjuk jelenleg is olyan hibrid autót használ, amiben nincs hanggenerátor, nem fogják megbüntetni és a következő műszaki vizsgákon is át fog menni. Az Európai Parlament mindezt a gyalogosok és a biciklisek védelme miatt hozta, épp ezért az autóknak csak 20 kilométer per órás sebesség alatt kell mesterséges hangot kibocsátaniuk, aminek a mintáját nem specifikálták, csak azt, hogy minimum 56, maximum 75 decibeles hangerősséget kell megütni, gyorsításkor emelkedő, lassítás csökkenő hangmagasság mellett. Hogy mindezt egy trolibusz, egy V8-as motor, vagy épp egy űrhajó hangján teszik meg a gyártók, az a jelenlegi állás szerint úgy tűnik, hogy mindegy. 50 decibel egyébként egy otthoni beszélgetés hangerejének felel meg, 60 decibel egy étteremben történő beszélgetéssel vagy egy háttérzenével egyenértékű, 70 decibel pedig kb. egy átlagos porszívó hangját jelenti.

A gyártókat mindez nem érinti váratlanul, illetve némi türelmi idő is van, de 2021. július 1-től már tényleg minden új autóban kötelező lesz a hanggenerátor (angol nevén AVAS, Acoustic Vehicle Alert System). A végeremény az Európai Parlament várakozásai szerint kevesebb baleset lesz, hiszen a korábbi felméréseik azt mutatják, hogy a hanggenerátorral szerelt tisztán elektromos hajtású vagy hibrid járművek kevesebb balesetet okoztak, mint az AVAS-t nélkülöző társaik. Persze kíváncsiak vagyunk, hogy a tisztelt olvasók mit gondolnak erről, lehet szavazni az oldalsó dobozban.

Azóta történt

Előzmények