7,2 hüvelykes gamer okostelefon is érkezett a Huawei-től

A hőkamrás hűtéssel rendelkező Mate 20 X elsősorban a játékos felhasználókat célozza, de ezúttal nem csak a név, hanem a belbecs is ehhez igazodik.

Hirdetés

A gamer, azaz játékosok számára fejlesztett okostelefonok egyre népszerűbbek - vagy legalábbis ezek lesznek a gyártók szerint. A sort talán a Razer nyitotta meg (és tart már a második generációnál), majd a Xiaomi is bekapcsolódott a Black Shark nevű készülékkel, aztán jött az ASUS és megmutatta, hogy ha valaki kőkeményen komolyan veszi a történetet, akkor mit lehet ebből kihozni. Ennek megfelelően a ROG Phone egy igen markáns termék lett rengeteg gamer kiegészítővel és funkcióval, a Honor pedig Play néven hozott valamit, ami viszont elsősorban inkább csak a nevével igyekezett felülni erre a vonatra, noha saját árszintjén belül igen erős hardvert kapott. A Huawei Mate 20-ról és a Pro verzióról már rengeteg információ kiszivárgott a bejelentés előtt, nekünk külön szerencsénk volt, hogy már hetekkel a bemutatót megelőzően megkaptuk tesztelésre a terméket, ám a Mate 20 X létezését igen jól titkolták, csak az elmúlt pár napban bukkantak fel információmorzsák, ráadásul ezeket is jellemzően maga a gyártó szellőztette meg.


[+]

A Mate 20 X nem csak azért gamer telefon, mert a marketingesek éppen ezt találták ki, itt valóban akadnak olyan funkciók, amelyek kapcsán mondhatjuk, hogy igen, ez a játékokat sokat nyüstölő vásárlókra lettek szabva. Egyrészt a telefon nem kicsi, 7,2 hüvelykes, Full HD+ felbontású (2244 x 1080 pixel) AMOLED kijelzőt hord az előlapján, így 174 x 85,2 x 8,15 mm kiterjedésű és nagyjából 200 grammot nyom a mérlegen. A nagy méret viszont más előnyökkel jár azon túl, hogy maga a kijelző hatalmas, a burkolat alá ugyanis befért egy 5000 mAh-s akkumulátor, ami mindenképpen kiemelkedő, kevés készülék tud manapság ilyen méretű telepet felmutatni. A készülékhez opcionálisan megvásárolható lesz egy féloldalas gamepad is, ami két tűzgombot, valamint egy analóg és egy négyirányú d-padet tartalmaz, és Bluetooth-on csatlakozik a készülékhez. Elvileg minden játék támogatja majd, ami a gamepadeket úgy általában, a kiegészítőt használva pedig elvileg több mint 6 órányi játékidő érhető majd el egy töltéssel.


[+]

A Huawei szerint ráadásul ez a világ első, grafén hővezető lappal és hőkamrás hűtéssel megtámogatott telefonja (hőkamrás már volt eddig is, az ASUS ROG Phone, de abban nincs grafén réteg), ami nem csak abban segít, hogy ne melegedjen túl az egyébként bivalyerős Kirin 980-as chipset, hanem abban is, hogy a hő szinte teljesen egyenletesen oszoljon el a készülékben. A hőkamra konyhanyelven egy olyan üreget jelent, aminek az alsó része a processzorhoz simul, a benne levő folyadék a hő hatására elpárolog, a kamra tetején kicsapódik, a kapillárisokon keresztül pedig megint folyadék formájában jut vissza a kamra aljára, hogy aztán az egész folyamat újrainduljon. Ez viszont akkor működik igazán hatékonyan, ha a kamra felső és alsó része között van akkora távolság, hogy tényleg le tudjon hűlni útközben a folyadék, amit nyilván egy 8,15 mm vastag telefonban nem olyan triviális megcsinálni, tehát közel sem lesz annyira hatékony, mint egy PC-ben, ahol erre van hely. Megfelelő tervezés mellett viszont lehet valamekkora haszna az efféle, halmazállapot-változás elvén működő hőelvezetési megoldásnak, hiszen valamennyire segít a hő egyenletes szétterítésében. A grafén pedig a szén egy nanoszerkezetű allotrop módosulata, egy egyetlen atom vastagságú grafitréteg, melyet méhsejtrácsos elrendezésben álló szénatomok alkotnak; ebből készült az a lap, ami kvázi a készülék alaplapja és hátlapja között van, és ez segít a hő eloszlatásában.


[+]

A további hardveres paraméterek sem okoznak csalódást, adott 6 GB RAM és 128 GB belső tároló, amint nanoSD-vel lehet bővíteni, a hátlapra pedig három kamerát tettek 40, 20 és 8 megapixeles méretben, eltérő látószögekkel. Eléggé úgy fest, hogy a Mate 20 Pro kamerarendszerét láthatjuk a gamer okostelefonban is, noha itt pont lehetett volna kicsit spórolni, a sima Mate 20 megoldása is talán elég lett volna a gamer kiadáshoz. A készülék IP53-as védelemmel rendelkezik, ez fröccsnő víznek ellenál, meg nyilván az izzadt kezeknek is egy hosszabbra nyúlt online lövöldözés után, a szoftver pedig már a 9-es Android, illetve az erre ráültetett EMUI 9.


[+]

A készülékhez opcionálisan megvásárolható lesz egy M-Pen névre hallgató toll, amelynek funkcionalitását a bejelentéskor nem részletezték, de azt lehet róla tudni, hogy 4096 különféle erősséget képes érzékelni a használat során.


[+]

A rossz hír, hogy jelen információink szerint a Mate X nem jön Magyarországra, a Huawei rendszeresen végez felméréseket, mielőtt eldönti, hogy melyik variáns melyik piacon lehet életképes, de korábban is előfordult már, hogy némi késéssel, de mégiscsak forgalomba hoztak hazánkban is olyan modelleket, amelyeket eredetileg nem terveztek ide eljuttatni. Külföldön az ára 899 euro lesz 6 + 128 GB-os kiszerelésben.

Hirdetés