Rekord büntetést kell fizetnie a Google-nek

Hirdetés

Az Európai Bizottság Versenypolitikai hivatala kilátásba helyezte a Google megrendszabályozását, mondván kvázi monopolhelyzetben tartja magát a Google Play Áruház elérhetőségének ürügyén. A Bizottság szerint a Google keresőjének és a Chrome böngésző előre installált verziója a Google piaci előnyét állandósítja más keresőmotorokkal szemben, ami aránytalan versenyelőnyt jelent a keresőóriás számára. A Margerethe Vestager vezette tárcanem fogadja el a Google feltételeit, amelyeket az okoseszközök gyártói számára kötelezővé tesz, hogy az Androidos készülékek egyik alapfunkciójához (Play Áruház) hozzáférjenek.


[+]

Mondjuk, a kínai gyártók és az általuk fejlesztett felhasználói felületek pont elvannak a Google szolgáltatásai nélkül is, de egészen evidens, hogy Európában óriási versenyhátrányt jelent az áruház és a fiókintegráció lehetőségének hiánya, ami általában a hálózati kompatibilitás hiányosságával is együtt jár. Az Európai Unió 90 napot adott a Google számára, hogy változtasson a versenyjogi szempontból aggályosnak vélt gyakorlaton, különben a napi árbevétel 5%-át jelentő büntetésre számíthatnak azon a 4,3 milliárd eurós (körülbelül 1.376.000.000.000 forint, ami még mindig a Google első negyedéves árbevételének körülbelül 5%-a) büntetésen kívül, amit amúgy is ki kell fizetniük. Érzékeltetésképpen: ebből az összegből 400 forintos üzemanyagár mellett, 10 liter nem szerény fogyasztású gépjárművel 85734,57-szer járhatjuk meg a Hold-Föld távolságot.


(forrás: Statcounter) [+]

Az Unió valami olyasmit vár el a Googletől, ami az orosz piacon már élő gyakorlat. Az Oroszorszában forgalomba kerülő készülékeken szintén megtalálható a Chrome, viszont az első használatkor a felhasználó konkrétan megkapja a lehetőséget, hogy a Google, a Yandex vagy a Mail.ru keresőmotorja közül válasszon alapértelmezett megoldást. Ez a lehetőség a moszkvai illetőségű Yandex részesedését Oroszországban 34-ről 46%-ra emelte a keresőmotorok tekintetében. A Google fellebbezni fog a döntés ellen.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés