Petíció indult az Exynos lapkák ellen

Pedig a Samsung éppen most vette át az Apple-től a harmadik helyet az SoC piacon.

A Change.org-on már több, mint 18 ezren írták alá azt a petíciót, ami a Samsung regionális gyakorlata ellen indult. Pontosabban azt kérik a gyártótól, hogy ugyanazt a modellt ne adják ki eltérő szettekkel. A petíció kifogásolja, hogy az Európában alkalmazott Samsung Exynos lapkakészletek alacsonyabb teljesítményűek, jobban melegednek és így hamarabb skálázódnak le erőforrásigényes műveletek közben, rosszabb az üzemidő és gyakran a kamera teljesítménye is eltérő.

Hirdetés

Az üzemidőre vonatkozó feltételezéseket az AnandTech mérései számszerűleg is igazolták. Míg a Samsung a tavalyi csúcslapka (Exynos 9820) esetében meg tudta oldani a Snapdragon 855-tel közel azonos üzemidőt, az idei szériánál ismét szignifikáns az eltérés a Snapdragon 865 javára.


(forrás: AnandTech)

A Samsung az Egyesült Államokba szánt eszközöket rendszerint a Qualcomm aktuális csúcslapkájával szereli, míg Európában a saját fejlesztésű rendszerchipeket preferálja, a kamerákat pedig a Sony szállítja a tengeren túli eszközökbe a Samsung saját szenzorai helyett. A teljesítménybeli eltérések viszonylag egzaktul mérhetők, a Qualcom szettjei valóban magasabb számokat produkál a szintetikus teszteken az általános és a grafikus számítási teljesítmény tekintetében is.


[+]

A petíció lényege, hogy a gyártó legyen konzekvens és adott modellt a világ minden táján ugyanolyan képességekkel áruljon, vagy tegyen arányos engedményt az eltérések kompenzálására. Egyébként nem teljesen alaptalan a felvetés, de nem valószínű, hogy a Samsungot meg fogja hatni pár tízezer aláírás. Főleg úgy, hogy a tavalyi iparági teljesítménye alapján az első három SoC gyártó egyike lett.

A szegmensben még mindig a Qualcomm vezeti a piacot, őket a MediaTek követi, majd az Apple-t beelőzve, a harmadik helyen már a Samsung áll az Exynos szettekkel, noha tavaly év végével leállították a saját tervezésű Mongoose magok fejlesztését. Helyette a GPU fejlesztést priorizálják, együttműködésben az AMD-vel. Egyébként nincs jelentős különbség a Samsung és az Apple piaci részesedése között, előbbi most 14,1%, míg utóbbi 13,1% a tavalyi 0,5%-os visszaesést követően. A Qualcomm 33,4%-kal stabilan vezet, a MediaTek 24,6%-kal követi, a Huawei pedig az ötödik a CounterPoint adatai alapján.

Azóta történt

Hirdetés