Hirdetés

Elindította a "Mentsük meg az ARM-ot" kampányt az ARM társalapítója

Hermann Hauser az Egyesült Királyság miniszterelnökének írt nyílt levelet.

A hét igen komoly felvásárlási hírrel indult, hiszen az NVIDIA bejelentette, hogy 40 milliárd dollárért cserébe megveszik az ARM-ot. Utóbbi cég társalapítójának, Hermann Hausernek azonban ez nem tetszik, így kampányt indított "Mentsük meg az ARM-ot" címmel, és kezdésnek egy nyílt levelet írt Boris Johnsonnak, az Egyesült Királyság miniszterelnökének.

Hermann Hauser aggodalmát fejezi ki a helyzettel kapcsolatban, és megjegyzi, hogy több Cambridge-i kollégája, illetve az Egyesült Királyság pénzügyi szektora és elektronikai ipara is ugyanezt az álláspontot képviseli. Az egyik legnagyobb aggodalmuk, hogy Cambridge-en, Manchesteren, Belfaston, Glasgowon, Sheffielden és Warwicken belül több ezer ARM alkalmazott dolgozik, és az székhely USA-ba való költöztetésével elkerülhetetlenül elvesztik majd az állásukat. Mindemellett különösen problémásnak érzik azt, hogy az NVIDIA tönkreteheti az ARM üzleti modelljét, amit sokan a félvezetőipar Svájcának tartanak. Ugyanakkor a licencelők az NVIDIA közvetlen konkurensei, és nem egy olyan cég van köztük, amely az Egyesült Királyságban van bejegyezve.

Mindezeken túl nagy probléma lehet az, hogy a felvásárlással az ARM-ra USA CFIUS előírásai vonatkoznának, miközben az Egyesült Államok elnöke kereskedelmi háborút vív Kínával. Mivel számos Egyesült Királyságban bejegyzett, ARM technológiákat használó cég szállít a kínai piacra, kedvezőtlen lenne számukra, ha meg kellene felelniük a CFIUS előírásainak.

Bár NVIDIA és az ARM is kijelentette, hogy nem fog változni az üzleti modell, Hermann Hauser szerint egyetlen olyan állítást sem szabad elhinni, amely jogilag nem kötelező érvényű.

Hermann Hauser három pontba sűríti, hogy mit kellene megkövetelni a felvásárlás engedélyezésénél:

  1. Jogi garanciát kell kérni arra, hogy az ARM Egyesült Királyságban dolgozó alkalmazottai megtarthassák a munkájukat.
  2. Jogilag meg kell követelni, hogy az NVIDIA nem biztosíthat magának kedvezőbb bánásmódot az ARM-ot licencelő cégekhez viszonyítva.
  3. Nagy-Britanniának mentességet kell igényelnie az Egyesült Államok CFIUS szabályozása alól, így az Egyesült Királyság vállalatainak garantálva lenne a szabad hozzáférés az ARM technológiáihoz.

Az NVIDIA számára az első és a harmadik pont talán vállalható alternatíva, de a második megkötésnél lehetnek gondok, hiszen ha nem származhat előnyük a partnerekhez viszonyítva az ARM-ból, akkor nem féletlenül éri meg a felvásárlás.

Hermann Hauser alternatív opcióként felvázolja, hogy az Egyesült Királyság megakadályozhatná a felvásárlást, és londoni nyilvános értéktőzsdére vihetnék, majd újra brit tulajdonú vállalattá tehetnék őket a nemzetgazdaság biztonsága érdekében vétójog mellett. Az ARM társalapítója szerint az Egyesült Királyság eszközölhetne 1-2 milliárd fontnyi befektetést a nyilvános tőzsdei kibocsátás során.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ARM

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés