Újra felrobbant egy Starship rakéta prototípus

A terheléses teszt sikerült, az utána következő robbanás okát még vizsgálják.

Bár a SpaceX jelenleg a kiemelkedő jelentőségű emberes Crew Dragon misszióra összpontosít (ma kísérlik meg újra az indítást), és egyéb projektjeiket lelassították, a következő generációs rakéta, a Starship munkálatai azért nem álltak le.

Hirdetés

Tegnap is napirenden volt egy teszt, mely az előző háromhoz hasonlóan a rakéta megsemmisülését eredményezte. A Texasban, Boca Chicában található fejlesztőközpontban a tesztpadon az SN4 rakéta „static fire” tesztjét végezték, vagyis álló helyzetben, a szerkezetet a padhoz rögzítve rövid időre teljes kapacitással beindították a hajtóművet, hogy közben számtalan terheléses mérést végezzenek. A teszt sikeresen le is futott, ám ezek után eddig ismeretlen okból a rakéta felrobbant.

Bár ez elsőre teljes kudarcnak tűnik, ez messze nincs így: az ilyen a korai teszteknél a robbanások, összeomlások rengeteg adattal látják el a mérnököket, akik ezeket az információkat felhasználva lépnek tovább a fejlesztésben. A híradások szerint a következő prototípus, a SN5 is készen áll már a tesztre.

A SpaceX a korábbiaknál sokkal erősebb Starship rakétát szánja arra, hogy a Holdra, illetve a Marsra juttasson el missziókat.

Előzmények