Már nem veszi fel a Huawei rendeléseit a TSMC az USA szankciói miatt

Még március végén írtunk arról, hogy az USA miképp vágná el a TSMC-től a Huawei-t. Ez a rendelet korábbi intézkedésekkel szemben már tényleg komoly kárt okozhat a kínai vállalatnak, de ugyanakkor mások számára is jelentős problémát jelent, például a TSMC-nek. A tajvani bérgyártó esetében ugyanis a Kínából származó megrendelések zömét a Huawei adja, és ez a forgalmuk nagyjából tizedéért felel.

A friss fejlemények szerint a TSMC már nem veszi fel a Huawei rendeléseit, engedve ezzel az USA friss szankcióinak. A korábban leadott rendelések teljesíthetők, de csak szeptember közepéig. A korlátozásokkal a TSMC-t is komoly károk érik, hiszen az egyik legnagyobb megrendelőjüktől búcsúznak kényszerűen, bár a felszabadult gyártókapacitásra valószínűleg találnak majd érdeklődőt, viszont ez időbe fog telni.

A Huawei számára nem marad sok alternatíva, mint hazavinni a gyártást az SMIC-hez. Opció lehetne a Samsung is, de a dél-koreai óriáscég a Common Platform része, vagyis a TSMC-hez hasonlóan USA-ból származó berendezéseket és technológiákat is igénybe vesznek az egyes gyártástechnológiáikhoz, vagyis az Egyesült Államok könnyen el tudja tőlük is vágni a Huawei-t, ha arra szükség lenne.

Európa sem járt túl jól a friss szankciókkal, mivel számos országban a Huawei nyerte az 5G-s tendereket, vagyis sok helyen a vállalat szállítja majd a bázisállomásokat, amelyekbe a lapkák a TSMC-nél készülnek, illetve készültek. Ezeket valószínűleg nem lesz túl nehéz átportolni az SMIC-hez, hiszen a kínai bérgyártónak már létezik 14 nm-es eljárása, és a TSMC-nél is 12 vagy 16 nm-es node-on készülnek az 5G-s bázisállomásokba szánt chipek, de szinte kizárt, hogy ezt a procedúrát meg lehet majd úszni komolyabb csúszások nélkül.

A végfelhasználói piacra szánt termékek tekintetében kevésbé kritikus a gond, ide a Huawei tud gyártani olyan okostelefonokat, amelyekbe nem használnak saját fejlesztésű lapkákat, de hosszabb távon itt is az SMIC lehet a megoldás, viszont kritikus tényezővé válik a 7 nm-es gyártási eljárásuk, amely várhatóan az év végén lesz elérhető.

Azóta történt