Izrael állítólag visszavágott az áprilisi kibertámadásért

Egyes források szerint különösen pontos, nagy károkat okozó kiberakciót hajtottak végre egy iráni kikötő ellen.

Valószínűleg izraeli kibertámadás béníthatta meg a hónap elején az iráni Sahíd Radzsí kikötőt – jelentette külföldi forrásokra hivatkozva a Jediót Ahronót című izraeli újság honlapja kedden.

Az elsődleges információ a The Washington Post tegnapi tudósításából származik. A szóban forgó esemény május 9-én történt, amikor is a kikötő forgalmat és áruszállítást vezérlő számítógépes rendszere egy pillanat alatt összeomlott, és a kikötő kénytelen volt teljesen leállni. Az iráni hatóságok egy nappal később annyit elismertek, hogy ismeretlenek által elkövetett, külföldről indított kibertámadás okozta az üzemzavart.

A Post ugyanakkor amerikai és egyéb forrásokból úgy értesült, hogy a sikeres támadást Izrael hajtotta végre – a lap politikai és titkosszolgálati forrásai majdnem biztosak abban, hogy az akció Izrael bosszúja volt azért az április végi támadási kísérletért, mely az ország víziközműveit vette célba. A Post szerint az ügyet jól ismerő, egyik nem amerikai biztonsági szakértő szerint a május 9-i támadás roppant pontos volt, és sokkal több kárt okozott, mint amennyit az irániak elismernek – az újságíró szerint ezt alátámasztják olyan műholdas fotók is, melyeket sikerült megszerezni a lapnak, és amelyeken még napokkal később is hosszan feltorlódott hajósorok láthatóak.

Izrael nem kíván nyilatkozni az amerikai cikk állításairól – korábban Irán tagadta, hogy ők álltak volna a közművek elleni kibertámadás mögött.

Előzmények