Hivatalosan is gyárat épít az USA-ban a TSMC

Még az előző héten írtunk arról, hogy érdekli a TSMC-t az USA-ban történő gyárépítés, de akkora konkrét tervekkel még nem szolgált egyik fél sem. Mostanra viszont a tajvani bérgyártó bejelentette, hogy megegyeztek az egyesült államokkal egy arizonai üzemről, amely leghamarabb 2023-as esztendő végére, vagy a 2024-es év elejére lesz kész, és 5 nm-es gyártástechnológiát fog kínálni.

Az üggyel kapcsolatban több érdekesség van. A TSMC konkrét gyártási eljárást céloz, holott ez a vállalatra egyáltalán nem jellemző. A legtöbb gyárépítésük úgy valósul meg, hogy felhúzzák az adott üzemet, a gyártósorokat pedig az igényeknek megfelelően építik ki. Jelen helyzetben azonban a tajvani cég konkrétan bejelentette, hogy a szóban forgó gyáron belülre 5 nm-es gyártástechnológiát kínálnak majd.

Azt is tudni, hogy beruházás elkészültekor havi húszezer wafer megmunkálására lesz lehetőség, ami manapság nem számít nagy mennyiségnek, a kicsit komolyabb gyárak minimum ennek a duplájával nyitnak, illetve a TSMC havi kapacitása a waferek megmunkálására vonatkozóan valamivel egymillió fölött van. Persze utóbbihoz azért hozzá kell tenni, hogy ebbe tényleg minden bele van számolva, az igen régi gyártási eljárások is, a lényeg viszont az, hogy a vállalat az utóbbi időben nem igazán szokott ilyen kis mennyiségre külön gyárkomplexumot tervezni.

Mindezeken túl figyelembe kell venni, hogy az 5 nm-es node-on pár héten belül megkezdődik a tömeggyártás, vagyis mire az arizonai üzem elkészül már rég a 3 nm-es eljárást kínálják majd a tajvaniak. Persze nincs kizárva, hogy az építés folyamán esetleg változnak a tervek, és végül modernebb gyártósorok lesznek kialakítva.

A fentiek egy kicsit mindenképpen furának hatnak, gondolva a viszonylag alacsony gyártókapacitásra, illetve az előre bejelentett gyártástechnológiára. Elképzelhető, hogy Trump adminisztráció egy annyira jó ajánlattal állt elő a TSMC felé, hogy megérte egy modernebb gyárat bevállalni az USA-n belül. Nem kizárt, hogy az üzletnek az Intel is a része, hiszen nem is olyan régről származik az a híresztelés, miszerint a Santa Clara-i óriáscég némelyik Xe sorozatú GPU-ját, valamint az Altera divízió új generációs FPGA-it a TSMC 5 nm-es eljárásán szeretnék gyártani. Tekintve az említett termékek célpiacait, az arizonai gyár bőven elég lenne hozzájuk, sőt, még sok is, de nyilván a TSMC tud szerezni más ügyfeleket a szabad kapacitásra.

Azóta történt